Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

04/09/2021 Justin

Een bord met bestek in een rustig restaurant

Rumoerige restaurants en cafés zijn steeds vaker een bron van ergernis. Vooral voor mensen met een gehoorverlies zijn lawaaiige ruimtes lastig. Harde achtergrondgeluiden kunnen voor slechthorenden van een leuk avondje-uit een nachtmerrie maken.

Hier zijn tien tips die je kunnen helpen om een restaurant te kiezen zonder ondraaglijke herrie.

  1. Zoek het restaurant van je keuze eerst even online op en bekijk de recensies of reviews (bijvoorbeeld op sites als thefork.nl). Staan daar opmerkingen geplaatst met beschrijvingen als: levendig, lawaaiig, rumoerig, druk, luidruchtig, etc. dan kun je misschien beter op zoek gaan naar een ander restaurant.
  2. Ga ook even naar de website van het restaurant zelf en bekijk de foto's. Als de aankleding minimalistisch is - kale muren, betonnen vloeren, veel glas, geen gordijnen, dan kun je er bijna altijd vanuit gaan dat het restaurant rumoerig is. Als je een avond gezellig wilt bijkletsen, dan kun je dergelijk restaurant beter mijden.
  3. Als je geen website of reviews kunt vinden, bel dan het restaurant op en vraag naar de akoestiek en het geluidsniveau. Geef aan dat je slechthorend bent en dat achtergrondlawaai voor jou lastig is. De meeste restaurants geven je hier eerlijk antwoord op.
  4. Als je een tafeltje mag kiezen, vraag dan naar een plek zo ver mogelijk van luidsprekers, open keukens en koffie- en espressomachines.
  5. Als het restaurant een beschut terras heeft, dat niet aan de straat gelegen is, vraag dan of je dáár mag zitten.
  6. Vermijd donkere restaurants. Zelfs goedhorende mensen liplezen en halen informatie uit de mimiek en non-verbale expressie van de gesprekspartner.
  7. Let bij het uitzoeken van een restaurant op de aankleding van de ruimte. Dik tapijt, zware gordijnen en tafellinnen absorberen geluid en zorgen voor een gemoedelijke, intieme sfeer.
  8. Als je last hebt van lawaai, vertel dat de restaurantmanager. In het beste geval zet hij de muziek zachter en anders is hij/zij er dan in ieder geval van op de hoogte dat het restaurant minder geschikt is voor mensen met een gehoorverlies.
  9. Probeer plekken te vinden zonder open bar. Dit is met uitstek een plek waar mensen samenkomen en vaak hard met elkaar praten.
  10. De laatste, maar zeker niet de minste tip: vraag om een rustige tafel. Vaak zijn die er gewoon.