Overslaan en naar de inhoud gaan

5 redenen waarom mensen hun hoortoestellen niet dragen

06/03/2017
Redactie Schoonenberg

Het is een bekend verschijnsel in veel families. Het gehoor van een familielid gaat achteruit en na jaren van miscommunicatie en frustratie gaat hij of zij eindelijk naar een audicien. Daar investeren ze flink in een set hoortoestellen, maar na een poosje verdwijnen ze in de la. Waarom kiezen sommige mensen ervoor geen gebruik te maken van hun hoortoestellen? We hebben vijf belangrijke redenen op een rijtje gezet.

1. De hoortoestellen zitten niet lekker

Comfort kan een groot probleem zijn, vooral bij oudere toestellen met een slechte pasvorm. De huidige toestellen zijn ranker van vrom en ontworpen om de hele dag comfortabel gedragen te worden, zelfs voor mensen die een bril dragen.

Hoortoestellen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en kleuren. Vooral de hoortoestellen van Phonak zijn meerdere malen bekroond met Design Awards voor functionaliteit, kwaliteit en de vormgeving van hun producten. Zo is de behuizing van de nieuwe Audéo B mede ontworpen door kleurspecialisten om kleuren te ontwikkelen die licht op dezelfde manier weerkaatst als huid en haar, zodat de toestellen nog beter opgaan in de huids- en haarkleur van de drager.

Als jij je hoortoestellen niet draagt omdat ze niet lekker zitten en je hoortoestellen ouder zijn dan vijf jaar, dan is het goed mogelijk dat het oorstukje niet meer goed aansluit of dat het toestel niet (meer) goed is afgesteld. Wij adviseren je naar je audicien te gaan en je hoortoestellen opnieuw te laten afstellen. Of bekijk de nieuwere slankere modellen.

2. De hoortoestellen voldoen niet (meer) aan de verwachtingen

De aanschaf van een set hoortoestellen is een hele investering. Dan moet het dus wel iets opleveren voor degene die ze draagt. Als dat niet het geval is, kan hij of zij het gevoel krijgen dat het de investering niet waard is geweest. Mocht dit voor jou herkenbaar zijn, ga dan terug naar je audicien en laat de instellingen opnieuw aanpassen. De toestellen van Phonak zijn herprogrammeerbaar. Dus als er specifieke hoorsituaties zijn die voor jou belangrijk zijn (denk aan muziek luisteren, het verstaan van vrienden tijdens een etentje in een druk restaurant en praten tijdens het autorijden), vertel het je audicien. Hij of zij kan de instellingen opnieuw voor je programmeren.

Met de Phonak AutoSense OS-technologie kan je hoortoestel zich automatisch aanpassen aan bijna iedere situatie. Er kan gekozen worden uit meer dan 200 specifieke instellingen, die passen bij (bijna) iedere luisteromgeving. De audicien heeft nog steeds invloed op de programma's en kan deze verfijnd afstellen op jouw unieke situatie(s).

3. Het onderhoud van de toestellen is ingewikkeld

Hoortoestellen zijn kleine, kwetsbare apparaatjes, die onderhouden dienen te worden om er zo lang mogelijk goed gebruik van te kunnen maken. Omdat ze voortdurend worden blootgesteld aan zweet, water, oorsmeer, vuil en stof is het belangrijk dat ze worden schoongemaakt en goed worden gedroogd. Daarnaast moet je altijd nieuwe batterijtjes bij je hebben, voor het geval het batterijtje in het toestel leeg is. Sommige mensen vinden dit te veel gedoe. Er zijn verschillende manieren om dit dagelijkse onderhoud makkelijker te maken.

Met de nieuwe oplaadbare hoortoestellen van Phonak (de Phonak Audéo B-R) wordt het dagelijkse onderhoud een eitje. De oplaadbare toestellen worden opgeborgen in een casette dat tegelijkertijd het toestel droogt en oplaadt. Zo hoef je nooit meer met batterijtjes rond te lopen en grijp je nooit meer mis. Bovendien wordt de luidspreker beschermd door de droogcasette tegen dagelijkse blootstelling aan zweet en vocht.

 4. Ik schaam me voor mijn hoortoestellen

Ondanks dat de huidige exemplaren er heel anders uitzien dan vroeger, schamen veel mensen zich nog voor hun hoortoestellen. Als dit ook voor jou geldt, probeer er dan met vrienden en familie over te praten. Leg hen uit hoe jouw hoortoestellen jou helpen. Zodra mensen om je heen begrijpen hoe je ze je helpen meer uit het leven te halen zullen ze je hoortoellen omarmen en blij zijn dat jij weer mee kunt doen met gesprekken en kunt genieten van alle mooie geluiden die het leven biedt.

Laat je vrienden en familie eens luisteren naar de filmpjes op deze pagina om beter te kunnen begrijpen wat mensen met een gehoorverlies ervaren.

5. Mijn hoortoestellen helpen me niet meer

Zodra je een bepaalde leeftijd hebt bereikt, is het normaal dat je je regelmatig preventief laat onderzoeken. Denk hierbij aan je bloeddruk, cholesterol en oogtests. Het gehoor wordt echter vaak over het hoofd gezien, zelfs als men al een gehoorverlies heeft.

Het kan zijn dat je gehoor in de loop van tijd veranderd is, waardoor je hoortoestellen niet voldoende meer helpen. Laat je gehoor opnieuw testen en je hoortoestellen opnieuw afstellen. Vaak zijn slechts kleine aanpassingen nodig om je kleinkinderen weer te kunnen horen lachen of om de vogels weer te kunnen horen fluiten.

Deze pagina delen met anderen: