Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

10/31/2016 Joris

Een man aan de telefoon in zijn kantoor

In ons dagelijks leven speelt werk eigenlijk een hele grote rol. We steken er veel tijd in en we verdienen er geld mee. Maar als je doof of slechthorend bent, kan werk toch wat lastiger zijn. Dat is zo bij een van onze bloggers, Eric. De communicatie tussen hem en zijn collega’s liep niet zo goed. Hij kon ze bijvoorbeeld niet horen roepen als ze hem nodig hadden.

Als minderhorende kan je eigenlijk prima werken! Net zoals ieder unieke persoon heb jij je eigen talenten die je bijzonder maken. Het belangrijkste is dat je jezelf goed kent en dat je inzicht hebt in je vaardigheden. Zo kan je bedenken wat je wel en niet zo goed kan. Op een drukke, luidruchtige plek werken is misschien niet ideaal, maar het kan zijn dat jij je veel beter kan concentreren dan anderen of dat je visueel heel sterk bent. Je kan dus als het ware je slechthorendheid of doofheid veranderen in een voordeel! Het is eigenlijk gewoon omdenken: je denkt in kansen in plaats van problemen.

Op zoek naar een baan

Als je een baan wilt vinden kan je het best in stapjes denken. Om te beginnen denk je na of je in je CV wil zeggen dat je minderhorend bent. Als het veel met de baan te maken heeft kan je het wel vermelden, maar als het er weinig mee te maken heeft hoeft het niet. Vervolgens is het belangrijk om te bepalen of je naar het sollicitatiegesprek een hulpmiddel zoals soloapparatuur meeneemt. Het hangt helemaal van jou af, dus bepaal zelf of je dat fijn vindt of juist niet. Tijdens het gesprek kan je de voordelen van je minderhorendheid bespreken. En als je een paar keer afgewezen wordt is het niet erg! Dat gebeurt iedereen wel eens. Heb vertrouwen in jezelf en blijf het proberen! Het belangrijkste is dat je hoe dan ook jezelf blijft en dat je een goed gevoel hebt, want het heeft geen zin om ergens te werken waar je eigenlijk niet wilt zijn.

Tijdens het werk

Als je aan de slag kan met je nieuwe baan is het voor je collega’s handig om te weten dat je minderhorend bent. Dan kunnen ze rekening met je houden en meedenken waar dat nodig is. Het is dus goed om het ze allemaal een keer te vertellen. Dat is misschien wel spannend, maar vaak reageren mensen heel positief! Het is mogelijk om voor je collega’s bijvoorbeeld een cursus gebarentaal als een soort kantooruitje te regelen. Eric gebruikt een simpele vorm van gebarentaal met zijn collega’s. Ze hebben onderling afgesproken gebaren voor woorden zoals “stop”, “kom maar” en “wacht even”. Als je met iemand op je werk een goede band ontwikkelt kan je diegene vragen om af en toe wat informatie die je misschien hebt gemist aan je door te geven. Zo weet je wat je moet doen én waar je over kan praten bij de koffie, want het is bijvoorbeeld ook interessant om te weten wie er bijna jarig is en wie er op vakantie is geweest. Ook kan je telefoonnummers, mailadressen en andere gegevens doorgeven zodat je dingen waar je over twijfelt altijd kan navragen.

Een baan die bij je past

Met deze tips is de kans groot dat je een baan vindt waar jij geaccepteerd, productief en blij bent. Door de ervaringen die Eric heeft opgedaan heeft hij zich steeds meer ontwikkeld en hij kan steeds beter allerlei soorten werk doen. Nu heeft hij een leuke baan waar hij zich erg goed voelt. Hij kan aan de slag met opdrachten die hij krijgt en zijn collega’s communiceren goed met hem. Dus voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe baan of naar een nieuwe werknemer: heel veel succes en plezier!