Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Ben jij weleens jaloers?

14/11/2016
UnitEars

Voorkomen dat uw kind jaloers wordt op horende kinderen is een onmogelijke taak, want alle kinderen zijn jaloers. We moeten in onze jonge jaren toch allerlei soorten emoties ervaren zodat we er als volwassenen mee weten om te gaan. Dat lukt alleen als iemand je vroeger heeft begeleid in het begrijpen van de emotie. Dit kan door erkennen en benoemen van het gevoel, bespreken van de oorzaak en het kind een oplossing laten bedenken of zelf met een alternatief en vooral positief gevoel komen.

Jaloezie omzetten naar trots, een taak voor ouders

Jaloezie is om te zetten in motivatie. Motivatie kan doorgroeien naar trots. We moeten hierbij altijd in de gaten houden dat zelfacceptatie ter sprake komt. Dat is de basis die ervoor zorgt dat jaloezie niet omslaat in iets groots en negatiefs. "Jij bent goed genoeg, precies zoals je bent."

Ben jij weleens jaloers?

Ja, Hélène, jij hebt makkelijk praten. Wat weet jij er nou van? Ik weet er ook eigenlijk niets van. Daarom vroeg ik "mijn" oudere slechthorende kinderen of ze weleens jaloers waren. Een jongen zei, "hoef niet jaloers, ik heb alles." (Goed gedaan mama!!!) en de andere kinderen spraken over materialistische zaken. Iets met een waveboard. Ik dacht na over situaties waarin slechthorenden zich jaloers zouden kunnen voelen. Mijn hypothese is dat jaloezie op persoonlijk vlak zich ontwikkelt in de puberteit. Op die leuke jongen afstappen is al verschrikkelijk spannend en bovendien loop je het risico dat je hem niet direct verstaat. Buiten de groep vallen, groepsgesprekken die niet te volgen zijn... Ik geloof dat we jonge kinderen met een auditieve beperking beschermen voor dergelijke situaties en dat je er als jongvolwassene vanzelf ooit tegen aanloopt. Zou je dan een jaloers gevoel krijgen? Jaloers op degene zonder beperking?

Bingo in het gebarencafé

In een poging om dit zelf te testen draaide ik de rollen om door in een gebarentaalbad te stappen. Het gebarencafé organiseerde een bingoavond. Voor de gezelligheid (en veiligheid) nam ik een vriendin mee. Zou ik alles wel kunnen volgen? Zou ik iedereen aanspreken zoals ik normaal gesproken doe? Toch een beetje spannend. Was ik ook gegaan als mijn vriendin niet mee kon?
Ik zat op een barkruk en keek om me heen. Er waren acht gesprekken tegelijk gaande en er werd wild gewapperd. Wat een rust! Zoveel stilte. Ik probeerde de gesprekken te volgen en kwam tot de conclusie dat twee gesproken gesprekken gemakkelijker te volgen zijn dan één gesprek in gebarentaal. Een man aan de bar maakte een luid en opvallend schraapgeluid. We keken om. "Oh! Jullie zijn horend. Ik dacht dat jullie doof waren." Wat een pick up line.

Even later moest ik ook nog naar voren komen omdat ik bingo had. Mijn vriendin had keihard door de zaal geschreeuwd waardoor ik een licht gevoel van gêne had, maar niemand om ons heen had dit door. Ik vond het vreselijk om naar voren te komen. Wat als ik niet kon antwoorden met de juiste gebaren? Het viel best mee. Daarnaast heb ik die avond twintig euro gewonnen!

Ik heb me niet jaloers gevoeld, ook niet buitengesloten, maar wel een beetje als een vreemd eendje. Ik zag bijvoorbeeld een vrouw met hele mooie nagels, maar ik heb er niets van gezegd. Normaal gesproken zou ik wel een gesprek beginnen.

Zelfacceptatie en trots

In mijn directe omgeving zie ik niet veel jaloezie, maar misschien is dat voor u wel anders. Zoals ik eerder noemde, heeft jaloezie te maken met (het gebrek aan) zelfacceptatie en trots. Ik adviseer echt om hulp te zoeken wanneer dit lastig voor u is. Vergeet niet om op alle manieren van uzelf te houden, of om uw kind te leren om dat te doen. Dan is er geen ruimte voor echte jaloezie.


Unitears

Stichting UnitEars, een non-profit stichting voor en door mensen met een gehoorprobleem. Op ons online platform (http://www.unitears.nl) vertellen onze bloggers eerlijk en zeer openhartig over het effect van hun minderhorende oren in het dagelijks leven. Meer blogs van Hélène lezen op UnitEars? Lees ze hier >>