Het onderzoek, dat gepubliceerd is door het Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, bestudeerde medische dossiers van 10.660 Taiwanese mensen die zijn gediagnostiseerd met botontkalking tussen 1999 en 2008. Deze mensen werden vergeleken met 31.980 mensen die deze aandoening niet hadden.

Uit het onderzoek bleek dat de mensen met botontkalking een significant hoger risico liepen op het ontwikkelen van plotseling gehoorverlies dan de controlegroep. De onderzoekers weten echter niet welke biologische functie verantwoordelijk is voor het verband tussen de twee aandoeningen, maar onderzoeker Kai-Jen Tien MD denkt dat cardiovasculaire risicofactoren, botmineralisatie, ontstekingen en endotheliale disfunctie kunnen bijdragen aan de associatie.

Kai-Jen Tien MD: ‘Een groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal wijst erop dat osteoporose niet alleen de botgezondheid beïnvloedt, maar ook de cardiovasculaire en cerebrovasculaire systemen. Onze resultaten suggereren dat plotseling gehoorverlies een verband heeft met osteoporose.’ Meneer Tien stelde ook voor dat mensen met botontkalking (osteoporose) onmiddellijk medische hulp moeten zoeken als zij plotseling gehoorverlies ervaren.

Wat is botontkalking (osteoporose)?

Osteoporose is een progressieve botziekte die wordt gekenmerkt door een afname van de botmassa en dichtheid. De botten van patiënten worden structureel zwakker en hebben meer kans op breken of inscheuren.

Wat is plotseling perceptief gehoorverlies?

Plotseling perceptief gehoorverlies is het onverklaarbare, snelle verlies van het gehoor. Dit vindt gewoonlijk plaats in slechtst één oor en kan in één keer of in de loop van enkele dagen gebeuren. Bij ongeveer 85% van de mensen die dit ondervinden zal een deel of het gehele gehoor herstellen. Het is echter wel uiterst belangrijk om direct medische hulp te zoeken wanneer u plotseling gehoorverlies ervaart.