Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Een goed gesprek met slechthorenden

08/06/2017
Britt

Alle slechthorenden weten hoe lastig het soms is om comfortabel een goed gesprek te voeren met vrienden of familie. Wij worden moe, raken gefrustreerd en soms laten we het gesprek gewoon voor wat het is. En zij vinden het lastig om ons te zien worstelen of ons ongelukkig te zien. Bovendien kan het hen irriteren als wij niet verstaan wij zij wilden zeggen. Deze blog is voor hen. Deel dit artikel met jouw vrienden en familie en geniet van betere gesprekken.

Hoe mensen met gehoorverlies horen

De eerste stap naar betere gesprekken is dat onze vrienden en familie begrijpen hoe wij slechthorenden daadwerkelijk horen. Je kun dat misschien het beste uitleggen aan de hand van het tv-spelletje Rad van Fortuin; sommige letters zijn ingevuld en andere zijn nog blanco. De deelnemer (of de luisteraar in dit geval) probeert door te puzzelen, te associëren en verbanden te leggen de lege vakjes in te vullen, net zolang totdat het juiste woord of begrip gevonden is.

Het helpt ook als je uitlegt dat slecht horen niet hetzelfde is als slecht zien. Hoortoestellen werken niet hetzelfde als een bril. Een bril kan een wazig beeld kristalhelder krijgen, zodra het licht op een bepaalde manier door een lens wordt gebogen. Dus zodra je een bril opzet, zie je in de meeste gevallen net zo goed als een goedziende. Met hoortoestellen is dat niet het geval. Hoortoestellen zijn handig voor het versterken van geluiden. Dat maakt geluiden luider, maar niet per se duidelijker of helderder. De meeste mensen met een gehoorverlies horen wel als iemand van dichtbij tegen ze praat, maar ze kunnen de woorden die er gezegd worden niet verstaan. Het is niet duidelijk genoeg.

Ook is het voor hoortoestellen moeilijk geluiden te filteren. Achtergrondgeluiden zoals het zoemen van een airco of koelkast of het tikken van de klok worden op dezelfde manier versterkt als de geluiden die we wél belangrijk vinden, zoals het geluid van spraak tijdens een gesprek. Daardoor kan het juist lasiger zijn om te verstaan met hoortoestellen.

Hoe voer je een beter gesprek met iemand met gehooverlies?

Dus met dit in ons achterhoofd: hier zijn mijn tips om beter een gesprek te kunnen voeren met iemand met een gehoorverlies. Heb je zelf tips? Laat het ons weten!

  • Beschrijf de context vóór en tijdens het praten. Het is makkelijker om de lege vakjes in te vullen als je weet wat de context is. Als het enige dat je hoort "__uit" , dan is het een stuk makkelijker om het woord te raden als je weet dat het over muziekinstrumenten gaat (fluit) of over het ziekenhuis (spuit) of over een overval (buit) gaat.
  • Krijg de aandacht voordat je gaat spreken. Voor slechthorenden vergt concentratie. Zorg er dus voor dat de luisteraar klaar is om te gaan horen. Zo raakt hij bij voorbaat niet achterop en is de kans groter dat hij je zal verstaan, zonder meteen al achter de feiten aan te lopen.
  • Zorg ervoor dat je lippen zichtbaar zijn. Liplezen helpt bij het invullen van de lege vakjes. Ik zeg altijd tegen mensen: " ik kan je niet horen als ik je niet kan zien." Verberg je mond niet met je handen en zorg ervoor dat er voldoende licht is.
  • Articuleer duidelijk en spreek op een normaal tempo. Het volume van het geluid is slechts een onderdeel van het probleem. Duidelijkeheid van de geluiden is de sleutel. Spreek je woorden duidelijk uit en probeer een normaal tempo te handhaven. Snel praten is erg lastig, omdat de hersenen dan minder tijd krijgen om de geluiden te verwerken. Te langzaam praten helpt ook niet, omdat de mond dan niet op de 'normale' manier beweegt en daardoor lastiger is af te lezen.
  • Wees je bewust van de omgeving. Achtergrondgeluiden zijn een probleem, dus probeer deze zoveel mogelijk te vermijden. Zet de airco uit of zet in ieder geval de ventilator lager. Speel geen achtergrondmuziek af en kies een rustiger restaurant of kies voor een tafeltje in een hoek. Een rustiger en goed verlichte ruimte werkt altijd het beste.
  • Spreek om beurten. Als er meerdere mensen zich mengen in een gesprek is het belangrijk dat slechts één persoon tegelijk aan het praten is. Het is nog beter als de spreker ervoor zorgt dat de luisteraar hem/haar kan aankijken.
  • Wees bereid om woorden te herhalen of zinnen op een andere manier te zeggen. Je zult tijdens het gesprek best een aantal keren "Wat?" horen. Probeer niet gefrustreerd te raken en herhaal gewoon wat je net zei. Mocht de luisteraar het de tweede keer ook niet verstaan, probeer dan in andere woorden hetzelfde te zeggen. Je kunt ook een lastig woord spellen. Vaak is het makkelijker de lege vakjes in te vullen als je de eerste paar letters weet.
  • Zie er de humor van in. Ik weet dat het frustrerend kan zijn, echt waar. Maar onthoud wat het doel is: in contact zijn met elkaar. Waarom dan niet lachen om misverstanden. Het is in ieder geval beter dan het alternatief.