Oor trompetten

De eerste instrumenten die zijn ontwikkelt om mensen met gehoorverlies te helpen ontstonden in de jaren 1600. Deze instrumenten stonden bekend als ‘oor trompetten’. Deze buis- of trechtervormige apparaten werkten door geluidsgolven te verzamelen en deze door te sluizen naar de oren van de gebruiker.

Ze werden gemaakt van verschillende materialen, zoals ijzer, zilver, hout en dierenhoorns, waardoor er een goede versterkingsfactor ontstond.

Zelfs in dit vroege stadium was er een druk om hoortoestel kleiner en minder opvallend te maken. Het werd steeds populairder om in de 18e eeuw de oor trompet onder kleding of accessoires te verbergen.

Elektrische hoortoestellen

De uitvinding van de microfoon en telefoon heeft geleid tot de ontwikkeling van het eerste elektronische hoortoestel in de 19e eeuw. In 1898 ontwikkelde Miller Reese Hutchison de ‘Akouphone’, waarin een koolstofzender zwakke signalen met een elektrische stroom versterkte.

Daarna, in 1920, werd een vacuüm-buis hoortoestel ontwikkeld. Het geluid werd omgezet in een elektrisch signaal en versterkt naar de ontvanger.

De volgende elektrische doorbraak kwam met de uitvinding van de transistor in de jaren vanaf 1940. Deze verving de vacuüm-buizen door kleinere componenten die minder energie nodig hadden en een nog duidelijker signaal gaven. De transistors hoortoestellen werden echt draagbaar, en met nieuwe materialen, zoals silicium, werd daarmee de basis gelegd voor het ‘achter-het-oor’ hoortoestel zoals we die vandaag de dag kennen.

Digitale technologie

De volgende belangrijke mijlpaal in het hoortoestel tijdlijn was de uitvinding van de microprocessor, waardoor hoortoestel nog kleiner en krachtiger werd.

Eerst werd er voor deze hybride apparaten gebruik gemaakt van een combinatie van digitale en analoge functies, maar de toevoeging van digitale chips heeft hoortoestellen omgezet in virtuele microcomputers met een high-speed digitale geluidsverwerking.

Vandaag de dag kunnen volledig digitale modellen vanwege een grotere flexibiliteit in soorten en maten compleet worden afgestemd op de specifieke behoefte van de gebruiker. Miniatuur, discretie met een hoge geluidskwaliteit en draadloze connectiviteit zijn de kenmerken die de moderne hoortoestellen karakteriseren. Sommige hoortoestellen, zoals de Lyric, zitten in het oor en zijn volledig onzichtbaar.

Wat is de volgende stap?

Door de huidige technologie wordt er constant doorontwikkeld om nog betere oplossingen te vinden om gehoorverlies tegen te gaan. Ooit zullen hoortoestellen een beroep doen op visuele aanwijzingen om het in- en uitkomende geluid af te stemmen of zal een hoortoestel permanent worden geïmplanteerd in de gehoorgang om vervolgens energie uit het lichaam te kunnen halen om zichzelf op te laden.

En de vooruitgang die momenteel geboekt wordt in het onderzoek naar stamcellen kan beteken dat het gehoor op een dag mogelijk zelf kan worden ‘hersteld’.