Daarnaast organiseer ik met 4 andere dames Wereld Prematurendag 2021 in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Op woensdag 17 november kleurt de hele wereld dan paars (de mengkleur van de babykleuren roze en blauw). Deze dag staat in het teken van te vroeg geboren kinderen. 1 op de 10 baby’s ter wereld wordt te vroeg geboren. In Nederland wordt jaarlijks zo’n 7 procent te vroeg geboren. Dat betekent meer dan 11.000 te vroeg geboren baby’s.

Ik vind het belangrijk dat er in de huidige maatschappij meer aandacht besteed wordt aan (extreme) vroeggeboorte en de gevolgen hiervan. Maar ook de gevolgen die zich op latere leeftijd kunnen voordoen. Te vroeg geboren kinderen hebben een verhoogd risico op gehoorproblemen, maar ook kunnen hersenbloedingen, hart- en longproblemen, infecties, ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps voorkomen. Hoe zich dit gedurende de jaren ontwikkelt, is natuurlijk voor iedereen verschillend.
Buiten het feit dat ik geboren ben met 27 weken, had ik ook nog eens een groeiachterstand van 5 weken. De eerste 4 maanden van mijn leven heb ik in het ziekenhuis doorgebracht, waarvan ongeveer 2 maanden in de couveuse op de neonatologie afdeling in Maastricht. Hier lag ik met allemaal slangetjes, infusen en aan de beademing. Tijdens mijn geboorte heb ik zuurstoftekort gekregen en doordat ik nog niet volgroeid was heeft dit bij mij gehoorproblemen veroorzaakt. De artsen hadden voor mij een hele andere prognose, namelijk 98 procent kans op overlijden of een meervoudige beperking. Waar die meervoudige beperking is gebleven, dat weet ik niet. Mijn leven begon dan wel kwetsbaar en vol onzekerheid, maar ik ben trots op wat ik tot nu toe al bereikt heb!
Een van de beperkingen waar ik dus dagelijks mee te maken heb, is mijn gehoorverlies. Gelukkig heb ik goede hoortoestellen met een natuurlijk geluid én ik kan telefoongesprekken direct naar mijn toestellen streamen. Echt ideaal, want ik bel heel wat af. Bovendien vielen ze binnen de vergoeding van mijn verzekering. Schoonenberg werkt samen met alle verzekeraars en heeft een gemakkelijke tool waarmee je direct een indicatie krijgt hoeveel je vergoed krijgt. Bovendien wordt je ook geadviseerd en geholpen bij de afwikkeling. Ze nemen zo veel mogelijk uit handen. In veel gevallen heb je er geen omkijken naar. Afhankelijk van je eigen risico, kan het trouwens erg aantrekkelijk zijn om voor het eind van het jaar te vervangen.