Gevolgen van onbehandeld gehoorverlies

Onbehandeld gehoorverlies is van invloed op meer dan alleen de gezondheid van het gehoor.
Gehoorverlies kan een katalysator zijn voor cognitieve achteruitgang zoals dementie. Hoe langer de gehoorschade onbehandeld blijft, hoe groter de kans op dementie en andere cognitieve stoornissen.

Wat gebeurt er met je gehoor als je ouder wordt?


Bij veel mensen treedt, naarmate zij ouder worden, gehoorverlies op. Dit wordt ook wel ouderdomsdoofheid of presbyacusis genoemd. Je gehoororgaan veroudert met je mee, waardoor je minder goed kunt horen zoals de meeste jongere mensen dat doen. Ook kun je op oudere leeftijd minder goed horen wanneer je eerder in je leven aan veel lawaai bent blootgesteld of wanneer je een aandoening aan je oren hebt gehad. 
Lastig om gesprekken te volgen

Afname van het vermogen om goed te horen is een geleidelijk proces, waardoor het probleem in een vroeg stadium soms niet gediagnosticeerd wordt. Het begint met het negeren van de kleine hints waardoor het verwerken van geluid door onze hersenen een mentale belasting wordt. Er moet meer moeite worden gedaan om gesprekken te volgen en de frustratie neemt toe om steeds om herhaling te vragen. Sommige mensen voelen zich erg ongemakkelijk in dergelijke situaties. Zij kiezen er dan liever voor om contacten te vermijden door thuis te blijven, waardoor de kans op sociaal isolement vergroot wordt.  

Door gehoorverlies kan dementie soms niet op tijd herkent worden

Vaak is het voor de omgeving lastig om te zien dat een probleem niet door gehoorverlies maar door dementie veroorzaakt wordt. Als iemand met gehoorverlies een bepaalde reactie in een gesprek niet laat zien, wordt meestal gedacht dat hij of zij het niet gehoord heeft. Het kan echter heel goed mogelijk zijn dat deze persoon het wel gehoord heeft, maar vergeten is te reageren naar verwachting. 

Kun je gehoorverlies en dementie voorkomen?

Het wil niet zeggen dat je dement wordt als je gehoorverlies hebt. Het verband tussen gehoorverlies en dementie is niet vastgesteld. Dementie, achteruitgang van cognitieve processen en ouderdomsdoofheid kunnen bij iedereen optreden naarmate we ouder worden. Om deze verschijnselen zoveel mogelijk te voorkomen of uit te stellen, moeten we goed voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid zorgen. 

Risicofactoren die dementie kunnen veroorzaken

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dementie geïdentificeerd als de grootste uitdaging voor gezondheid en sociale zorg in de 21ste eeuw. Door meer te leren over dementie kun je niet alleen de kwaliteit van leven voor jezelf verbeteren, maar ook die van mensen in je naaste omgeving. 

Uit een recent onderzoek blijkt dat 1 op de 3 gevallen van dementie kan worden voorkomen door 9 leefstijlfactoren aan te pakken: gehoorverlies, opleiding, roken, depressie, lichamelijke activiteit, sociaal contact, hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, diabetes.

Gezonde gewoonten om het risico op gehoorverlies, dementie en andere ouderdomsverschijnselen te verminderen

Enkele gezonde gewoonten om het risico op gehoorverlies en dementie te verminderen:

Laat je gehoor regelmatig controleren

Problemen als gevolg van gehoorverlies kunnen verminderd worden als je op tijd een gehoorprobleem herkent. Er zijn genoeg mogelijkheden om de gevolgen van gehoorverlies op te vangen. Door regelmatig een gehoortest uit te laten voeren, kun je verrijkende problemen met je gehoor voorkomen. 

Zorg dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt

Oudere mensen die zich voldoende bewegen, hebben minder kans op cognitieve problemen. Studies hebben aangetoond dat fysieke activiteit een beschermend effect heeft tegen cognitieve achteruitgang. Lichaamsbeweging heeft ook een aantal andere voordelen, zoals het verbeteren van de balans waardoor je minder snel valt, het verbeteren van de stemming waardoor je depressiviteit kunt voorkomen en het verbeteren van je long- en hartfunctie.

Stoppen met roken

Roken is gekoppeld aan cardiovasculaire pathologie, die wordt geassocieerd met cognitieve stoornissen; sigarettenrook bevat ook giftige stoffen die het risico op cognitieve achteruitgang vergroten. Stop dus met roken en houd je geest helder!

Blijf sociaal actief

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat sociaal isolement een risicofactor is voor dementie, hypertensie, coronaire hartziekten en depressie. Sociaal isolement kan ook leiden tot cognitieve inactiviteit, wat verband houdt met snellere cognitieve achteruitgang en een slecht humeur. Verbonden blijven met je omgeving, familie en vrienden is goed voor het behoud van je cognitieve welzijn. 

Train je geheugen

Door regelmatig je geheugen te trainen en cognitieve uitdagingen aan te gaan, kun je het risico op dementie en andere klachten verminderen. Maak kruiswoordpuzzels of cryptogrammen, volg een cursus of doe mee aan spelprogramma’s op tv. Zo kun je elke dag wel een oefening voor je hersenen vinden waardoor zij goed actief blijven. 

Als jij iemand kent die baat kan hebben bij bovenstaande informatie, dan kun je helpen door dit artikel te delen.

De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.