Heb je vragen over een product of wil je een afspraak maken?
Snel weten hoe het met jouw gehoor staat?
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!
De persoonlijke Schoonenberg online klantomgeving.
Helaas zijn veel mensen zich niet bewust van het mogelijk verband tussen gehoorverlies en dementie. We vergeten dat onze oren geen op zichzelf staande toevoegingen aan ons hoofd zijn, maar vitale organen die bijdragen aan het goed functioneren van het complexe systeem van ons lichaam.
Het wil niet zeggen dat je dement wordt als je gehoorverlies hebt. Het verband tussen gehoorverlies en dementie is niet vastgesteld. Dementie, achteruitgang van cognitieve processen en ouderdomsdoofheid kunnen bij iedereen optreden naarmate we ouder worden. Om deze verschijnselen zoveel mogelijk te voorkomen of uit te stellen, moeten we goed voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid zorgen.
Zorg dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt Oudere mensen die zich voldoende bewegen, hebben minder kans op cognitieve problemen. Studies hebben aangetoond dat fysieke activiteit een beschermend effect heeft tegen cognitieve achteruitgang. Lichaamsbeweging heeft ook een aantal andere voordelen, zoals het verbeteren van de balans waardoor je minder snel valt, het verbeteren van de stemming waardoor je depressiviteit kunt voorkomen en het verbeteren van je long- en hartfunctie.
Stoppen met roken Roken is gekoppeld aan cardiovasculaire pathologie, die wordt geassocieerd met cognitieve stoornissen; sigarettenrook bevat ook giftige stoffen die het risico op cognitieve achteruitgang vergroten. Stop dus met roken en houd je geest helder! Blijf sociaal actief Er zijn steeds meer aanwijzingen dat sociaal isolement een risicofactor is voor dementie, hypertensie, coronaire hartziekten en depressie. Sociaal isolement kan ook leiden tot cognitieve inactiviteit, wat verband houdt met snellere cognitieve achteruitgang en een slecht humeur. Verbonden blijven met je omgeving, familie en vrienden is goed voor het behoud van je cognitieve welzijn. Train je geheugen Door regelmatig je geheugen te trainen en cognitieve uitdagingen aan te gaan, kun je het risico op dementie en andere klachten verminderen. Maak kruiswoordpuzzels of cryptogrammen, volg een cursus of doe mee aan spelprogramma’s op tv. Zo kun je elke dag wel een oefening voor je hersenen vinden waardoor zij goed actief blijven.