Hoe weet je dat je tinnitus hebt?

Elk mens heeft wel eens last van oorsuizen of een piep in het oor. Meestal is het over voordat je het beseft. Het is ernstiger als je een zoemend geluid hoort dat diep uit je gehoorgang lijkt te komen dat niet ophoudt. In het begin kun je dit geluid nog wel negeren, maar het wordt een probleem als dit niet meer lukt. 
Mogelijk probeer je jezelf eerst nog gerust te stellen dat het niet zo erg is en dat er geen reden tot bezorgdheid is. Als het tinnitus is, dan verdwijnt dat immers vanzelf? Maar naarmate de dagen verstrijken en de zoemende geluiden in je oor meedogenloos blijven hangen, begin je je wel af te vragen hoe je van tinnitus af kan komen.

Wat is tinnitus of oorsuizen?

Als je tinnitus hebt, hoor je geluiden die er niet zijn. Je hoort dan piepen, suizen, brommen of andere geluiden die continu of bij vlagen in je hoofd te horen zijn. Bij ernstige vormen van tinnitus zijn deze geluiden zo overheersend, dat je er echt last van hebt.

Hoe vaak komt tinnitus voor?

Volgens Keel-, Neus- en Oor- (KNO)- artsen komt tinnitus vrij veel voor: ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben daar in meer of mindere mate last van. Zo’n 10% van deze mensen heeft veel last van zoemende of fluitende geluiden in hun oor. Een deel van deze mensen hebben er zoveel last van, dat zij hierdoor psychosociale problemen hebben gekregen. De meeste mensen die tinnitus hebben, hebben uiteindelijk geleerd om zo goed mogelijk om te gaan met dit probleem. Zij kunnen gelukkig weer goed functioneren op hun werk en in hun sociaal leven.

Wat is de oorzaak van tinnitus of oorsuizen?

Het is niet duidelijk wat de precieze oorzaak van tinnitus is. Er zijn aanwijzingen dat het veroorzaakt kan worden door een afwijking aan het kaakgewricht, het gehoororgaan of de hersenen. Er kan echter ook sprake zijn van andere oorzaken:

Blootstelling aan hard geluid

Langdurige blootstelling aan lawaai kan de sensorische cellen van het slakkenhuis in het binnenoor beschadigen. Deze schade kan optreden als je bijvoorbeeld naar een concert gaat en vlak naast de luidspreker bij het podium staat.

Akoestisch trauma

Bij een akoestisch trauma heb je je binnenoor beschadigd door hoge decibelgeluiden. Dergelijke schade kan optreden na een korte blootstelling aan extreem hard geluid of herhaalde blootstelling aan geluiden gedurende een langere tijd. Een explosie is een perfect voorbeeld van hoe iemand een akoestisch trauma kan oplopen.

Om je binnenoor te beschermen kun je gehoorbescherming overwegen, zoals beschermende oordoppen of oorkappen. Je kunt hiermee voorkomen dat je nare gevolgen overhoudt van werkzaamheden in een lawaaierige omgeving of een concertbezoek.

Geblokkeerde gehoorgang door ophoping van oorsmeer

Oren zijn meestal zelfreinigend. Sommige mensen hebben echter regelmatig last van overtollig oorsmeer. Dit overmatig oorsmeer kan druk uitoefenen op het trommelvlies. Hierdoor verandert de manier waarop het trommelvlies trilt waardoor tinnitus of oorsuizen ontstaat.
Gescheurd (geperforeerd) trommelvlies

Bij een gescheurd trommelvlies (trommelvliesperforatie) is een scheurtje of gaatje ontstaan in het dunne weefsel dat de gehoorgang scheidt van het middenoor. Als gevolg van een gescheurd trommelvlies, kun je last hebben van slechthorendheid en een verhoogde kwetsbaarheid voor middenoorontstekingen. Zowel infecties als gehoorverlies verhogen het risico op het ontwikkelen van tinnitus.
Chronische middenoorontsteking

Middenoorontsteking - ook wel otitis media genoemd - treedt op wanneer de gehoorbuis bacteriën of virussen in de gehoorgang vasthoudt. Tinnitus of oorsuizen is slechts een van de vele symptomen die je dan kunt ervaren. Andere symptomen zijn koorts, oorpijn en duizeligheid. Dit type oorontsteking komt veel vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. 

Een middenoorontsteking verdwijnt meestal binnen een paar dagen, een binnenoorontsteking heeft tot drie weken nodig om te genezen en vergroot de kans op tinnitus. Je kunt in beide gevallen het best contact met je huisarts opnemen om de ontsteking vast te laten stellen en eventueel te behandelen met medicatie.
Otosclerose: botziekte in het oor

Otosclerose is een botziekte in het middenoor en binnenoor die vaak leidt tot gehoorverlies. Een symptoom van otosclerose is tinnitus of oorsuizen. Naarmate de ziekte vordert, kunnen beide oren worden aangetast. 

Het is belangrijk om otosclerose te laten behandelen, ongeacht of je tinnitus hebt of niet. Onbehandelde otosclerose kan namelijk leiden tot ernstig gehoorverlies. Een hoortoestel kan helpen bij lichte doofheid, maar vaak is een operatie nodig om het gehoor weer normaal te laten functioneren.
De ziekte van Menière

De ziekte van Ménière tast het binnenoor aan en veroorzaakt ernstige duizeligheid, tinnitus of oorsuizen, gehoorverlies en een gevoel van verstopping in het oor. Deze symptomen treffen meestal slechts één oor.

Pulsatiele tinnitus

Bij pulsatiele tinnitus hoor je een kloppend geluid in je oor die het ritme van je hartslag pulseert. Hoewel er veel mogelijke oorzaken zijn, is de meest voorkomende reden een hoge bloeddruk. 

Bijwerkingen van medicatie 

Sommige antibiotica zoals geneesmiddelen tegen kanker en malaria kunnen tinnitus als bijwerking veroorzaken tinnitus. Als je dergelijke medicijnen gebruikt, neem dan de tijd om de bijsluiter te lezen op bijwerkingen. Als tinnitus of oorsuizen wordt vermeld en je hebt er last van, dan kun je je arts vragen om een ander medicijn te verstrekken.

Geen duidelijke oorzaak

Het is mogelijk dat je arts de oorzaak van je tinnitussymptomen niet kan vaststellen. In dat geval spreekt de gezondheidszorg dan van primaire of idiopathische tinnitus. Als je al meer dan drie maanden geluiden hoort zonder aanwijsbare oorzaak, dan is de kans groot dat het geluid niet vanzelf verdwijnt. 

Wanneer gaat tinnitus of oorsuizen vanzelf over?

Hoewel tinnitus soms lang kan blijven hangen, lost het meestal vanzelf op. In feite is de aandoening in de meeste gevallen slechts een tijdelijk fenomeen en verdwijnt het vanzelf. Een voorbeeld hiervan is gehoorverlies of oorsuizen door lawaai. Je hebt het misschien wel eens last van oorsuizen gehad of een lichte doofheid ervaren nadat je een concert hebt bezocht. Dit is te wijten aan tijdelijke schade veroorzaakt door het harde geluid en zal meestal binnen een paar dagen verdwijnen.

Blootstelling van je gehoor aan extreme geluidsniveaus kunnen ernstige negatieve gevolgen hebben. Gehoorverlies door lawaai veroorzaakt, kan na verloop van tijd chronisch worden.

Wanneer kom je niet van tinnitus af?

Het kan erg verontrustend zijn als jij al weken of zelfs maanden last van tinnitus of oorsuizen hebt. Als dit al meer dan drie maanden aanhoudt, dan zal je arts het classificeren als chronisch. Hoewel constant piepen en zoemen in je oren erg vervelend is, is het geluid meestal zacht genoeg en kun je ermee leren leven. 

Het geluid kan echter zo luid zijn dat de aandoening een zware tol eist van de kwaliteit van je dagelijks leven. De geluiden kunnen zo slopend zijn dat je onder constante stress leeft, je concentratievermogen verliest of niet goed meer kunt slapen. Ongeacht hoe lang je last van tinnitus hebt, wacht nooit te lang om hulp te zoeken bij je arts of je audicien. Er kan altijd worden gekeken naar een mogelijkheid om jouw klachten op te lossen of meer verdraagzaam te maken.

Kun je genezen van tinnitus?

Genezing is afhankelijk van de oorzaak van tinnitus. Als de oorzaak niet vast te stellen is, is het mogelijk dat je niet van tinnitus of oorsuizen kunt genezen. 

Als de oorzaak van je tinnitus of oorsuizen bekend is, zijn er verschillende behandelmogelijkheden mogelijk. Sommige mensen vinden verlichting bij cognitieve gedragstherapie, ruisonderdrukkende apparaten, hoortoestellen of Tinnitus Retraining Therapy (TRT). Deze opties kunnen helpen de symptomen te verlichten en de kwaliteit van je leven te herstellen.

Is otosclerose de oorzaak, dan kan een operatie de beste optie zijn om weer normaal te horen. Ondanks dat een ooroperatie hoge slagingspercentages kent, vinden mensen dit vaak eng en geven de voorkeur aan het gebruik van een hoortoestel.  

Als je klachten het gevolg zijn van een oorontsteking, kan een behandeling met antibioticum het  probleem oplossen.

Wanneer houdt de piep in mijn oor op?

Het is moeilijk te zeggen wanneer het piepen, zoemen of rinkelen in je oor stopt en wanneer je van tinnitus afkomt. Bij de overgrote meerderheid van de gevallen, lossen de tinnitussymptomen vanzelf op. Echter, hoe langer het probleem aanhoudt, hoe groter de kans dat het chronisch is. Zelfs in dat geval kan het geluid in je oor plotseling en zonder behandeling stoppen. 

Wij adviseren je je oren te laten controleren als je geluid in je oor hoort die je als storend ervaart. 
Je kunt hiervoor contact met je huisarts opnemen of met een audicien van Schoonenberg. 
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.