Reden # 1: Een mild gehoorverlies is vast niet zo schadelijk

Veel mensen weten misschien wel dat ze gehoorproblemen hebben, maar dat het niet erg genoeg is om er iets aan te doen. Zelfs als mensen geaccepteerd hebben dat ze een gehoorverlies hebben, dan nog denken ze vaak dat het niet ernstig genoeg is om te laten behandelen. Hierdoor loopt de wachttijd soms wel op tot zeven jaar. Probeer er eens op deze manier naar te kijken: als je zicht wazig wordt, ga je waarschijnlijk onmiddellijk naar de opticien, toch? Dat zou voor je gehoor niet anders moeten zijn. Het vroegtijdig behandelen van gehoorverlies, kan de stress verminderen die wordt veroorzaakt door vergrote druk op je hersenen. Druk die het risico verhoogt op het ontwikkelen van ernstigere aandoeningen zoals depressie en dementie.

Reden # 2: Hoortoestellen maken me oud

Het verband tussen hoortoestellen en het gevoel oud te zijn komt door een enkele vorm van gehoorverlies, namelijk ouderdomsverlies (presbyacusis). Vanwege deze associatie ben je misschien bang dat het verliezen van je gehoor per definitie betekent dat je ouder wordt, maar gehoorverlies is iets dat mensen van alle leeftijden ervaren. Het behandelen van gehoorverlies houdt je hersenen juist jonger en zorgt ervoor dat je vol in het leven staat.

Reden # 3: Hoortoestellen zijn lelijk

Hoortoestellen zien er allang niet meer uit als de grote beige apparaten die je kent van je grootouders. De huidige hoortoestellen zijn lichtgewicht en verkrijgbaar in verschillende kleuren en dessins. En als je op zoek bent naar iets dat minder opvalt, dan kies je voor een discreet model die niemand ziet zitten en toch alle functionaliteiten bevatten voor een uitzonderlijke luisterervaring.

Reden # 4: Ik ben me niet bewust van mijn hoorproblemen

Wanneer een verandering in het gehoor geleidelijk optreedt, ben je vaak de laatste die het opmerkt. Maar zodra je de leeftijd van 45 jaar bent gepasseerd, is het verstandig om iedere drie jaar je gehoor te laten testen. Hoe eerder u gehoorverlies vaststelt (en behandelt), hoe beter.

Typische symptomen van gehoorverlies zijn:

  •  Je vraagt mensen regelmatig om zichzelf te herhalen
  •  Je krijgt opmerking over het harde geluid van je tv of je radio
  •  Je ervaart suizen of zoemen in je oor, ook wel tinnitus genaamd
  • Je vindt dat andere mensen mompelen
  • Je vindt het lastig om mensen aan de telefoon te verstaan

Hoortoestellen bieden veel voordelen. Zo word je beschermd tegen het oplopen van gezondheidsgerelateerde aandoeningen als gevolg van onbehandeld gehoorverlies. Heb je het vermoeden dat jij of iemand in je omgeving een gehoorverlies heeft, maak dan vandaag nog een afspraak bij de audicien.

De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.