Elena Yakovishina

De Russische skiester deed mee aan de Olympische Winterspelen van Sochi in 2014. Yakovishina skiet met een hoortoestel en zegt dat het haar droom is om de Olympische titel te winnen. ‘Ik zal doorgaan tot ik weer mag meedoen op de Olympische Spelen in Zuid-Korea.’ Ze laat weten dat een hoortoestel haar balans enorm goed doet tijdens het skiën. Volgens haar hoor je dingen anders; de wind, je ski’s, alles. ‘Zonder mijn gehoortoestel kan ik skiën, maar niet zo goed als met.’

Chris Colwill

Tweevoudig Olympisch schoonspringer Chris Colwill is geboren met een gehoorverlies van 60% in beide oren. Doordat hij zijn hoortoestel niet kan dragen tijdens het duiken, vertrouwt hij op het scorebord om te weten wanneer het zijn beurt is.

Tamika Catchings

Doordat Catchings werd geboren met gehoorverlies in beide oren ontwikkelde ze op jonge leeftijd een spraakgebrek en werd daar veel mee gepest door andere kinderen. Op een dag kon ze er niet meer tegen en gooide haar hoortoestel weg. Om haar een lesje te leren kochten haar ouders geen nieuw hoortoestel voor haar. Dit inspireerde haar om zich fysiek te gaan ontwikkelen. Tamika groeide uit tot een sterke en indrukwekkende basketbalster. In 2011 werd ze verkozen tot beste speelster in de WNBA en heeft ze inmiddels drie gouden medailles gewonnen op de Olympische spelen in 2004, 2008 en 2012.

Tony Allen

Sinds hij klein is lijdt Tony Allen al aan genetisch gehoorverlies. Toch werd hij op zijn zestiende een professioneel schoonspringer. In zijn glansrijke carrière won hij het Europese Kampioenschap in 1999 en deed hij mee aan vier Olympische Spelen, in 1988, 1996, 2000 en 2004.

Marie Roethlisberger

Roethlisberger werd geboren met gehoorverlies in één oor. Gedurende haar jeugd verloor ze ook het gehoor in haar andere oor door een hersenvliesontsteking. Ze choreografeerde haar gymnastische routines op nummers met een zware bass, waardoor ze de vibraties kon voelen door de vloer. Uiteindelijk zat ze in 1984 in het Amerikaanse vrouwenteam gymnastiek.