Het spreekt voor zich dat iedereen zijn of haar eigen methode heeft om te ontspannen. Wat voor mij een drukke dag is, hoeft voor iemand anders helemaal niet zo te zijn. Hoe ik een dag ervaar hangt van verschillende factoren af. Dit is per dag verschillend. Het hangt er ook vanaf hoe ik mij van te voren voel, dat heeft ook invloed op mijn energie. Als ik mij bijvoorbeeld niet zo lekker voel of slecht heb geslapen heeft dat meer invloed op mijn dag dan wanneer dat niet het geval is.

Als ik ga werken, ik werk als verpleegkundige bij de Thuiszorg, dan zie ik verschillende cliënten. Ze vinden het allemaal fijn als ik even blijf om een praatje te maken, zelf vind ik het ook altijd gezellig om met ze te praten. Sommige cliënten ken ik al best wel lang dus van beide kanten voelt het vertrouwd. Dit kost mij geen energie, het geeft mij juist energie. Maar wanneer ik thuis kom van werken heb ik altijd wel even een uur nodig om bij te komen, maar dan is het daarna ook prima. Wanneer ik een aantal dagen moet werken en het zijn allemaal ochtenddiensten is het natuurlijk wel anders. Dan merk ik na een paar dagen dat ik moe begin te worden en ga ik eerder naar bed.

Met mijn studie merk ik een duidelijk verschil. Als ik een hele dag hoor- en werkcolleges heb, dan ben ik, wanneer ik thuis kom, heel moe. Het kost mij dan meer moeite om de lessen goed te volgen en alles wat er wordt gezegd goed mee te krijgen. Dan laat ik het meestal voor wat het is en lees of luister (hoorcolleges worden meestal opgenomen) ik het thuis weer terug. De meeste docenten werken met een PowerPoint en daar staat vaak alles in wat de docent ook bespreekt in de les. Wanneer ik mijn gehoorapparaten uitzet tijdens de les, dan geef ik dit wel aan bij een medestudent. Stel er wordt mij wel wat gevraagd en ik hoor het niet, dan kan zij mij even aantikken.

Maar wat doe ik nog meer om mijn rust te pakken na een drukke werkdag of schooldag? Wat ik zelf heel fijn vind is om bijvoorbeeld op Netflix even series te gaan kijken, of muziek te luisteren. Ook vind ik het fijn om een boek te lezen, dan kom ik ook goed tot rust. Als ik alleen thuis ben, dan doe ik mijn gehoorapparaten uit. Ik merk dat het mij rust in mijn hoofd geeft, wanneer ik even niks hoef te horen. Het geeft mij ook een ontspannen gevoel als ik even niks hoef te doen. En af en toe ga ik lekker op tijd mijn bed in om extra uren bij te slapen.