De wekker

Maar er kwamen ook andere dingen bij kijken. Het was namelijk de eerste keer dat ik zelf moest zorgen dat ik op tijd wakker zou worden. Mijn vader maakte mij thuis altijd wakker omdat ik vaak tegelijk met hem op moest staan. Ik kocht daarom een speciale wekker die met een trilfunctie onder mijn kussen ervoor zou zorgen dat ik wakker zou worden. Maar wat nou als er brand in de flat was? Zou ik dan wel wakker worden van het brandalarm? Als ik mijn gehoorapparaten uit heb, dan hoor ik geen hoge tonen. Daarom had ik met mijn klasgenoot afgesproken dat wanneer er brand zou zijn in de flat, zij mij dan wakker zou maken. De drie jaren in de flat hebben mij ontzettend veel energie gekost. Bovendien vond ik het lastig om alles zelf te moeten doen. Gelukkig wonen mijn opa en oma ook in Winschoten; op den duur ben ik daar gaan slapen, dat gaf mij veel meer rust. Na afloop van de stage ben ik weer bij mijn ouders gaan wonen en besloot ik de volgende stageplek zo te kiezen dat ik er met de trein naar toe kon. Achteraf gezien was ik te jong om zo’n stap te maken.

Veel geluid

In 2014 ben ik op kamers gaan wonen in Groningen. Eerst ging ik in een studio wonen waar ik alles voor mezelf had. Ik besloot om een brandalarm te kopen bij een bedrijf dat het alarm kon aansluiten op mijn wekker. Dus mocht er brand ontstaan midden in de nacht, dan wist ik zeker dat ik wakker zou worden door mijn wekker. Maar ik was natuurlijk ook in een andere omgeving terecht gekomen. Ik hoorde allemaal geluiden waar ik soms erg van schrok. Ik weet nog dat er in de eerste nacht dat ik in mijn kamer sliep ambulances voor mijn raam langsreden. Mijn kamer lag direct aan een drukke weg, dus er was altijd veel geluid. Hierdoor was ik vaak moe. Dat had ook invloed op mijn studie. Na een tijdje was ik wel gewend aan de geluiden en kreeg ik meer rust wanneer ik in mijn kamer was. In het weekend was ik altijd nog bij mijn ouders dus daar kon ik ook ontspannen en bijkomen. Het duurde even voordat ik helemaal op mijn plek was.

Beste vriendin

Sinds een half jaar deel ik een woning met mijn beste vriendin. Hier heb ik helemaal geen problemen ondervonden van mijn slechthorendheid. Ik heb het volste vertrouwen dat mocht er hier wat gebeuren, zij er wel is. Dit heeft mij veel rust gegeven waardoor ook mijn studie beter gaat. Wat ik heb geleerd door op mezelf te gaan wonen is, dat je van te voren goed moet kijken wat je nodig heb om rust te hebben op je kamer. Net als ieder ander moet je eerst wennen aan alle nieuwe en vreemde geluiden om je heen. Maar als je dat op den duur kunt loslaten en er aan gewend bent , geeft dat veel rust en ontspanning.