Mensen met gehoorverlies maken niet alleen een kleinere kans op het vinden van werk, ook worden zij statistisch gezien vaker gediscrimineerd als het gaat om salaris en kans op promoties. Uiteraard moeten we een einde maken aan discriminatie en ernaar streven om de werkvloer op de lange termijn beter toegankelijk te maken. Ondertussen moeten we ervoor zorgen dat mensen met gehoorverlies zo goed mogelijk worden geholpen bij het krijgen en behouden van de baan dat zij het liefste willen.
 

Gebruik hulpmiddelen

Er bestaat een scala aan hulpmiddelen en ondersteunende technologieën om u te helpen. Werknemers en werkgevers kunnen gebruik maken van persoonlijke en professionele producten zoals ringleidingen, telefoonversterkers en andere luisterhulpen om het functioneren van hoortoestellen te optimaliseren en communicatie te verbeteren. Als u een sollicitatiegesprek heeft, zorg er dan voor dat uw hoortoestellen en andere hulpmiddelen volledig zijn opgeladen en optimaal functioneren. U kunt vooraf ook vragen of er een ringleiding is waarvan u gebruik kunt maken.

Bereid u goed voor

Er zijn een aantal tactieken die u kunt gebruiken bij het omgaan met gehoorverlies. Het is belangrijk om te weten hoe u de ruimte waarin u zich bevindt kunt gebruiken om de communicatie te verbeteren, zoals het kiezen van de juiste plek om te zitten in een groepssituatie. Maak uzelf ervan bewust welke zaken bijdragen aan goede of slechte akoestiek in uw omgeving. Meestal heeft u weinig tot geen invloed op de locatie van uw sollicitatiegesprek, maar als uw de werkgever vooraf informeert kan deze helpen om ervoor te zorgen dat u alles goed ziet en hoort tijdens het gesprek. Als de ruimte erg galmt, kan de werkgever er voor open staan om het gesprek naar een andere kamer te verplaatsen.

Leer liplezen

Als aanvulling op hoortoestellen, is liplezen één van de beste vormen van ondersteuning voor mensen met gehoorverlies, en dus een zeer nuttige vaardigheid om over te beschikken. Liplezen door het herkennen van lipvormen en lippatronen kunnen u helpen woorden die u niet helemaal goed verstaat tijdens het gesprek toch duidelijk te krijgen. Dit kan doorslaggevend zijn voor het begrijpen van uw gesprekspartner. Oefen wanneer u nog niet zo bekwaam bent in liplezen. Let goed op de lippen en gezichtsuitdrukkingen van de persoon met wie u spreekt zodat u geen belangrijke woorden en vragen mist tijdens een sollicitatiegesprek.

Zoek assistentie

Raadpleeg een arts of audicien bij gehoorverlies en vraag naar een behandeling en begeleiding. Goede zorg kan u de nodige hulp bieden en u kunt advies krijgen over praktische oplossingen voor het omgaan met psychologische-, emotionele- en gezondheidseffecten die optreden bij gehoorverlies.

Voorafgaand aan het sollicitatiegesprek kunt u het beste eerlijk en openhartig zijn naar uw toekomstig werkgever over uw gehoorverlies. Een goede werkgever kan hier rekening mee houden, door luider te spreken, goed te articuleren en u aan te kijken tijdens het gesprek om u optimaal te helpen.

Wanneer u al deze tactieken in het achterhoofd houdt kan dat u helpen bij het vinden van uw droombaan en op het juiste pad te blijven om u toekomstige carrière doelen te bereiken.
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.