In mijn periode op de basisschool merkte ik eigenlijk nooit wat van mijn slechthorendheid. Nu ik daar achteraf op terugkijk denk ik dat hier twee redenen voor zijn. Ten eerste is mijn directe omgeving er altijd erg goed mee om gegaan, waardoor ik mij als kind nooit benadeeld voelde door mijn slechthorendheid. Daarnaast speelt het ook een grote rol dat ik geboren ben met gehoorproblemen, in plaats van dat ik op latere leeftijd gehoorschade heb opgelopen. Doordat ik altijd slechter heb gehoord, kan ik mijn gehoor niet vergelijken met ´normaal´ gehoor: het is altijd al zo geweest.

Rond mijn 12e ging ik naar de middelbare school in Groningen, terwijl ik daarvoor altijd naar school ging in een klein dorp. Hierdoor kwam ik veel vaker in situaties terecht waarin ik moeite kreeg met mijn gehoor. De combinatie van grote, luidruchtige klassen en lessen op een hoger niveau maakte het voor mij soms erg lastig om alles te volgen. Doordat het volgen van de lessen mij veel energie kostte, had ik eigenlijk twee opties: heel geconcentreerd luisteren naar de docent, of een beetje voor mij uit staren en de les uitzitten. Ik kreeg immers toch niet alles mee. Hierdoor leerde ik mij, op jonge leeftijd, een eigenschap aan die mij nu vaak goed van pas komt: onderscheid maken tussen informatie die echt belangrijk is en informatie die ik later terug kan lezen in een studieboek of op het internet.

In 2014 ben ik begonnen als student International Business, in Leeuwarden. Hoorcolleges volg ik hier eigenlijk zelden. Alles wat hier wordt verteld verschijnt later op internet. Voor tentamens en projecten heb ik deze informatie dus altijd bij de hand. Een van de redenen dat ik in Leeuwarden ben gaan studeren in plaats van in Groningen, is dat Stenden (Leeuwarden) veel kleiner is dan de Hanze (Groningen). Hier heb ik zeker geen spijt van gekregen. Docenten op Stenden zijn altijd erg goed bereikbaar, wat voor mij persoonlijk erg handig is. Op deze manier kunnen docenten beter rekening houden met mij, en kan ik hun ook makkelijker informeren over aspecten waar ik tegenaan loop tijdens mijn studie. Daarnaast vind ik het erg prettig dat ik tijdens mijn studie vaak werk in kleine groepen (maximaal 4 personen) en werkcolleges vaak een maximum van 15 personen hebben. In kleine groepen heb je immers veel minder geluiden om je heen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer momenten in mijn leven waarin slechthorendheid een rol speelt. Sterker nog, het speelt altijd een rol. Het is echter iets waar ik mee moet leven, en wat ik ook heel goed kan. En het is ook niet allemaal slecht. Mensen zijn vaak jaloers wanneer ik vertel over hoe heerlijk ik kan slapen, zelfs tijdens een onweersbui of een feestje bij de buren.