Het is de hedendaagse mode

Hoe hipper het restaurant is, des te groter de kans dat deze lawaaierig is. Het verlangen naar minimalistische en stijlvolle interieurs leidt ertoe dat restaurants steeds luidruchtiger worden. Voor mensen die leven met gehoorverlies kan dit erg oncomfortabel zijn.

“Tafel voor twee in de galmkamer, alstublieft”

Het resultaat van het lawaai dat door dit soort holle en galmende vertrekken wordt gecreëerd, is dat klanten met gehoorverlies wegblijven. Na een onplezierige avond waarin zij niet in staat zijn om te communiceren met hun tafelgenoten komen zij niet meer terug en sporen anderen in de gemeenschap ook aan om deze restaurants te vermijden, zodat zij niet stilletjes hoeven te lijden, in de herrie.

Je staat niet alleen

Een recent onderzoek toont aan dat 90% van de mensen met gehoorverlies vindt dat achtergrondgeluid het grootste probleem is bij het uit eten gaan. Van de ondervraagden zegt 79% weleens een restaurant vroegtijdig te hebben verlaten vanwege lawaai en stelt maar liefst 91% er nooit meer voor te kiezen om terug te gaan naar een dergelijk restaurant. Verder zou 76% van de respondenten vaker uit eten gaan als er minder geluidshinder zou zijn in restaurants. In de afgelopen 5 jaar zijn eetgelegenheden steeds luidruchtiger geworden volgens 77% van de ondervraagden.

Het is opzettelijk

Paul Breckel, de president van de Britse liefdadigheidsinstelling Action on Hearing Loss, wijt het toegenomen geluidsvolume aan achtergrondmuziek en ook aan het gebruik van gladde oppervlaktes in het hedendaagse design. Paul legt uit dat niet alleen mensen met gehoorverlies luidruchtige restaurants mijden. “Ik weet dat dit speelt bij mensen, ongeacht of ze gehoorverlies hebben of niet.”
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.