Frank Bartolillo

Eén van de beste Australische schermers op de Olympische Spelen van 2004 in Athene, Frank Bartolillo, zegt dat hij zijn doofheid als een voordeel ziet. Het helpt hem om zich beter te kunnen concentreren.

David Smith

David Smith is geboren met ernstig gehoorverlies en draagt al sinds zijn derde in beide oren een hoortoestel. Hij mist tussen de 80% en 90% van zijn gehoor en moet daardoor communiceren met zijn teamgenoten door middel van liplezen. David maakte zijn Olympisch debuut voor het mannelijke volleybalteam van de Verenigde Staten op de Olympische Spelen van Londen in 2012. Zijn coach creëerde de ‘David Smith regel’ voor zijn ploeg: als David de bal heeft kan hij niet gestopt worden, want hij kan niemand om zich heen horen, maar David weet altijd wat hij op dat moment moet doen.

Terrence Parkin

Terrence Parkin communiceert in gebarentaal met zijn coach en gedurende zijn zwemcompetities wordt er door middel van lichtsignalen aangegeven wanneer hij van start kan gaan. Terrence verraste de hele wereld toen hij in 2000 de zilveren medaille won met de 200 meter borstcrawl op de Olympische Spelen in Sydney.

Jim Ryun

Jim Ryun verloor op vijfjarige leeftijd ongeveer de helft van zijn gehoor na een mazelen infectie. Pas op zijn veertigste begon hij een hoortoestel te dragen, maar dat heeft hem niet gehinderd in het creëren van wat onder andere een mooie atletiekcarrière bleek te worden. Na het winnen van een zilveren medaille op de 1500 meter in 1968 op de Olympische spelen in Mexico-stad werd hij een congreslid in de Verenigde Staten. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de introductie van een wet waardoor mensen met gehoorverlies financiële hulp konden krijgen van de Amerikaanse overheid.

Jeff Float

Jeff Float was één van de eerste Olympiërs met gehoorverlies. Na zijn geboorte in 1960 leed hij als baby aan virale meningitis, waardoor hij 90% van het gehoor in zijn rechteroor en 65% van het gehoor in zijn linkeroor verloor. Ondanks deze tegenslag won hij in 1984 een gouden medaille op de 4×200 meter vrije slag estafette tijdens de Olympische spelen in Los Angeles.

Float weet nog goed dat hij de vibraties van de stampende en schreeuwende menigte voelde na het zwemmen van zijn deel van de race. Float zegt hierover: ‘Het was de eerste keer dat ik de aanmoedigingen hoorde bij een wedstrijd. Ik zal het geluid van 17.000 schreeuwende mensen nooit vergeten, het was geweldig’

Iedereen heeft verschillende dromen, maar je moet nooit iets in de weg laten staan van het realiseren van jouw droom.