Af en toe reflecterend en terugkijkend op deze tijd merk ik echter tegelijkertijd ook dat de tijd heeft geholpen om alle zorgen heel langzaamaan in het juiste perspectief te plaatsen. Ook schuren de pijnen, pijntjes, grote en kleine zorgen een stuk minder ruw dan een paar jaar geleden. Daarnaast horen bepaalde zaken er nu als vanzelfsprekend bij, vormen een onderdeel van de dagelijkse rituelen en routines zoals dagelijks tanden poetsen hoort bij het opstaan en naar bed gaan.

In de toekomst zal blijken hoe Evi haar taalstoornis overwint

Met het oog op de toekomst is Evi nog niet klaar met logopedie en zal dit ook nog wat jaren in beslag gaan nemen. Later zal pas blijken hoe en in welke mate haar taalstoornis overwonnen kon worden. Het zal veel doorzettingsvermogen van haar vragen. Iets wat soms wat lastig is, want als kind ben je immers totaal niet bezig met de toekomst en kan je het oefenen gestolen worden. Het is zoals het is voor Evi en natuurlijk is Evi precies goed zoals ze is. Zou de wereld slechts non-verbaal werken, dan zou Evi absoluut geen extra ondersteuning nodig hebben. Ze is zeer goed in staat te laten merken hoe ze in situaties staat door mimiek en houding. Helaas wordt echter in de maatschappij een groot beroep gedaan op de verbale vaardigheden en zal ze door oefenen en met behulp van ondersteuning zich daarin verder moeten ontwikkelen.

Hoe zal Evi met haar éénorigheid omgaan in de toekomst?

Ook vraag ik me wel eens af hoe ze later met haar éénorigheid zal omgaan. Er bestaan natuurlijk mogelijkheden om cosmetische ingrepen te ondergaan en een echt oor te creëren. Vanaf negen jaar is dit mogelijk. Op dit moment zijn we in het bezit van een plakepithese – een siliconen oor – die met lijm aan het hoofd bevestigd moet worden. Evi draagt deze epithese al een tijd niet meer. Kennelijk voelt ze zich vertrouwd genoeg om zonder dat "kunstoor" naar buiten te gaan en daar ben ik tegelijkertijd heel erg blij mee. Ook ben ik wel eens benieuwd of Evi ooit door de ontwikkeling van de techniek in staat zal zijn om helemaal 100% te horen met twee oren, zodat ze wellicht zonder baha op verder kan.

Ouders kijken heel anders naar de toekomst dan kinderen

Het nadeel van vader of moeder zijn is dat je vanwege je leeftijd ver vooruit kan kijken en veel meer de gevolgen kan overzien. Wat dat betreft is die kinderleeftijd ook wel erg mooi. Kinderen leven veel meer in het nu met welke beperkingen ze wel of niet moeten leven. Nu is belangrijk en morgen zien we wel. Wat dat betreft zijn allerlei cursussen overbodig als we meer naar onze kinderen zouden kijken en van hen leren wat wij kwijt zijn geraakt aan onbevangenheid in de loop van de tijd.

Ondanks dat blijft het natuurlijk belangrijk om als ouder je kind te blijven stimuleren en motiveren in alles wat nodig is om ergens te kunnen komen. En natuurlijk blijven wij als ouders daar ook voor gaan.