De technologische ontwikkeling van een koptelefoon met ruisonderdrukking

De technologie voor ruisonderdrukking, die in 2000 voor het eerst aan het publiek werd geïntroduceerd, is sindsdien gestaag verbeterd. Tegenwoordig kun je een koptelefoon met ruisonderdrukking in alle maten krijgen. Zo kun je koptelefoons krijgen met grote oorkussens tot aan draadloze oordopjes die in je zak passen. En dankzij de verbeterde batterijduur hoef je je draadloze hoofdtelefoon nooit meer thuis te laten om op te laden.

Het heldere geluid, samen met de grootte en het comfort, zorgen ervoor dat de hoofdtelefoon met ruisonderdrukking wereldwijd bovenaan verlanglijstjes staat voor kerst en verjaardagen.

Hoe wordt ruis in een hoofdtelefoon onderdrukt?

Hoe kun je het geluid buiten "onderdrukken" als je een koptelefoon draagt zonder de geluidskwaliteit in de koptelefoon te schaden? Als je geluidsgolven (of drukgolven) zou kunnen visualiseren, zien ze eruit als een achtbaan met pieken en dalen. Deze pieken en dalen zijn de golven die onze hersenen interpreteren als geluid. Bij het onderdrukken van ruis wordt een vergelijkbare ruis gecreëerd (dit wordt ook wel ‘witte ruis’ genoemd) met dezelfde amplitude die de externe ruisbron compenseert. Hierdoor heffen de geluidsgolven elkaar letterlijk op.

Ruisonderdrukkingstechnologie ontwikkeld voor piloten

De ruisonderdrukkingstechnologie is ontwikkeld om de oren van piloten te beschermen tijdens het vliegen. Deze technologie maakt gebruik van Active Noise Control (ANC), in het Nederlands actieve geluidscontrole genoemd. Actieve geluidscontrole heeft als doel om ongewenst omgevingsgeluid te blokkeren. Met behulp van een kleine microfoon die het externe geluid met een lagere frequentie opvangt, herhaalt een interne versterker de ruis "niet synchroon". Wanneer de externe geluidsgolven hoge pieken hebben, bevindt het geluid van de versterker zich in het lage bereik van de geluidsgolven. De ongewenste geluidsgolven worden door de gewenste golven onderdrukt.

Ruisonderdrukkende hoofdtelefoons voor laagfrequente geluiden

Ruisonderdrukking werkt vooral goed voor laagfrequente, dreunende geluiden zoals het geluid van vliegtuigmotoren of machines. Ruisonderdrukkende hoofdtelefoons zijn minder effectief bij hoge frequentie geluiden of geluiden die kort of scherp zijn, zoals lachen of brekend glas.

Oordopjes of een koptelefoon met ruisonderdrukking: wat is beter?

Als het gaat om ruisonderdrukkende luisterapparaten, heb je twee keuzes: oordopjes of een koptelefoon met ruisonderdrukking. Maar wat zijn de voor- en nadelen van elk en hoe maak je de beste beslissing over welk type je moet kopen?

Ruisonderdrukkende oordopjes

Net als gewone oordopjes die je voor een smartphone gebruikt, passen ruisonderdrukkende oordopjes direct in de gehoorgang, zodat je een gedeeltelijke geluidsisolatie creëert om het geluid buiten je oren te stoppen. Helaas zijn ze, net als de over-het-oor-koptelefoon, niet in staat om hoogfrequente geluiden te stoppen.

Voordelen van ruisonderdrukkende oordopjes

  • Bedrade of draadloze in-ear oordopjes met ruisonderdrukking zijn compact en daarom makkelijk overal mee naartoe te nemen. 
  • Ook zijn ze vrij goedkoop: oordopjes met ruisonderdrukking zijn over het algemeen veel goedkoper dan de meeste koptelefoons.
Nadelen van ruisonderdrukkende oordopjes
  • Potentieel gehoorverlies: als verkoopargumenten van ruisonderdrukkende oordopjes wordt gezegd dat je op een lager volume naar programma's kunt luisteren. Met minder afleiding kun je je concentreren op je muziek of podcast op een lager geluidsniveau dat veiliger is voor je gehoor. Echter, omdat je draadloze oordopjes het geluid direct in je gehoorgang weergeeft, is het risico op gehoorbeschadiging groter.
  • Geluidskwaliteit: de geluidskwaliteit van oordopjes met ruisonderdrukking is niet vergelijkbaar met die van een koptelefoon met ruisonderdrukking. Bij gebrek aan bas tonen die een over-ear hoofdtelefoon kan bieden, kunnen oordopjes gewoon niet dezelfde ervaring nabootsen.
  • Kwetsbaar: in vergelijking met koptelefoons met ruisonderdrukking zijn oordopjes draagbaar, maar ook gemakkelijk te breken of te beschadigen.

Koptelefoon met ruisonderdrukking

Een koptelefoon met ruisonderdrukking die gewatteerde oorkussens heeft kan 20 decibel extra geluid van buiten je oren tegenhouden.

Voordelen van een koptelefoon met ruisonderdrukking
  • Beter voor je oren dan oordopjes: door de ruisonderdrukkingstechnologie, een goed bereik van de hoge en lage frequentie geluiden en de uitstekende geluidskwaliteit luister je op een lager niveau naar programma's. 
  • Geluidskwaliteit over het volledige bereik van geluidsgolven: over-het-oor- hoofdtelefoons kunnen geluid van lage tot middenfrequenties onderdrukken en het ontwerp met gevoerde oorkussens onderdrukt ook hoogfrequente ruis. Hierdoor ervaar je een algeheel beter geluid.
  • Mogelijkheid om te focussen: je kunt je beter concentreren op de dingen die je doet als onnodig achtergrondgeluid sterk verminderd is. 
     
Nadelen van een koptelefoon met ruisonderdrukking
  • Kosten: een koptelefoon met ruisonderdrukking is veel duurder dan geluidsonderdrukkende oordopjes. Er zitten echter zoveel voordelen aan een koptelefoon, dat het een goede investering kan zijn. 
  • Batterij verbruik: over-het-oor- hoofdtelefoons hebben meer acculading nodig waardoor je de batterijen vaker moet opladen. Uiteraard heeft een bedrade hoofdtelefoon dat probleem niet, maar deze is minder makkelijk mee te nemen. 
  • Minder comfortabel om te dragen: sommige mensen vinden het niet prettig om hoofdtelefoons voor langere periodes te dragen.

Nadeel van zowel oordopjes als hoofdtelefoons met ruisonderdrukking

Zowel oordopjes als een koptelefoon met ruisonderdrukking elimineren omgevingsgeluiden waardoor het evenwicht van sommige mensen beïnvloed wordt. Dit kan duizeligheid veroorzaken. Meestal gaat dit gevoel weg wanneer je aan je hoofdtelefoon gewend bent. 

Een koptelefoon met ruisonderdrukking voor gezondheidsgerelateerde problemen

Het gebruik van ruisonderdrukkende hoofdtelefoons en oordopjes is effectief gebleken bij een aantal gezondheidsgerelateerde problemen. Naast het helpen voorkomen van gehoorverlies met een geluidskwaliteit die geen hoog volume vereist, helpen deze apparaten tegen:

fejét fogó férfi
  • Slaapstoornissen en slapeloosheid: als je door stress, een snurkende partner of burenlawaai niet kunt slapen, blijken ruisonderdrukkende hoofdtelefoons goed te werken om je te ontspannen en een omgeving te creëren waarbij ongewenste geluiden geëlimineerd zijn.  
  • Autismespectrumstoornis: ANC-hoofdtelefoons kunnen kinderen met autisme helpen om betere coping-vaardigheden te ontwikkelen. Ruisonderdrukkende hoofdtelefoons kunnen ook helpen bij hyperactivitief gedrag of extreme reacties op auditieve stimuli.

Luisterapparaten voor slechthorenden

Ook als je slechthorend bent, zijn er opties om weer optimaal te genieten van goed geluid. Hiervoor hebben wij een aantal hulpmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen die slechthorend zijn. Zo kun je met onze draadloze hoofdtelefoon speciaal voor slechthorenden je vrij bewegen en tegelijk naar je favoriete radio- en tv programma's luisteren en ervan genieten. 

Samenvatting

Bij het kiezen van oordopjes of een koptelefoon met ruisonderdrukking, weeg je de voordelen af tegen de nadelen. Je neemt niet alleen de prijs in overweging, maar ook draagbaarheid, gemak en het gewenste niveau van geluidskwaliteit.
Of je nu kiest voor een over-het-oor of een in-het-oor apparaat, met ruisonderdrukkingstechnologie kun je ontspannen en je concentreren op je muziek of podcasts tijdens je woon-werk reizen.

Neem contact op met Schoonenberg voor een goed advies van luisterapparatuur, zodat je kunt genieten van goed geluid zonder je oren te beschadigen. 

De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.