De Phonophor Epsilon woog ongeveer 20 gram, inclusief batterij, en was even groot als een lucifersdoosje. Dit was mogelijk door een uitvinding dat korte tijd ervoor werd gedaan en nu een vaste waarde heeft in ons dagelijks leven: transistortechnologie. Samen met het verminderen van het gewicht en de omvang van het hoortoestel, bracht de overgang van buizenversterkers naar transistors veel andere voordelen. Deze nieuwe ontwikkelingen maakten van de Epsilon - speciaal geschikt voor gematigde verliezen - al snel het best verkochte hoortoestel van Siemens in Duitsland en daarbuiten.

Buizenversterking speelde een belangrijke rol naar voor toen kleinere hoortoestellen. Toch gingen er slechts enkele jaren voorbij totdat deze technologie werd vervangen door de transistor.

De ontwikkeling van de transistor begon in de jaren 1920. Veel onderzoekers, veelal zelfstandig opererend, hebben hieraan bijgedragen. Transistors konden vanaf het jaar 1954 door middel van massaproductie worden vervaardigd. Dat bood veel mogelijkheden voor de ontwikkeling ervan. Als je ze gebruikte als versterker, dan hadden transistors veel van dezelfde capaciteiten als de buizenversterking, alleen presteerden transistors op veel punten aanzienlijk beter.

Siemens ontwikkelde de Phonophor Epsilon volledig op basis van de transistortechniek. En dat was totaal anders dan men tot dan toe gezien had. Dat begon al bij het uiterlijk van de Epsilon - veel kleiner dan toestellen die gebruik maakten van buizenversterking - en je voelde onmiddellijk dat de Epsilon veel lichter was dan haar tegenhangers. De Epsilon woog niet meer dan een tennisbal en was daarmee een stuk lichter dan wat tot dan toe gangbaar was. Dat laatste was vooral te danken aan het feit dat transistors veel minder stroom nodig hadden. Voorgaande modellen moesten de helft van de beschikbare ruimte gebruiken voor de batterij. De Epsilon had genoeg aan een knoopcelbatterij.

Transistors maakten de Epsilon niet alleen compacter en energiezuiniger, maar het geluid was ook van veel betere kwaliteit, met name in de hoge tonen. Dat kwam voor een groot deel door de nieuwe microfoon. Voorheen werd er meestal een kristalmicrofoon gebruikt, maar de toestellen van Siemens waren uitgerust met een microfoon die gestoeld waren op diezelfde transistortechniek - eentje die geluid opnam en elektromagnetisch omzette. Bovendien gingen transistors heel lang mee. Ze waren robuust en hadden geen kwetsbare kathoden en gloeidraad die stuk konden gaan.

De Epsilon kon zelfs extreme temperatuurswisselingen aan - van extreme hitte in de zomer tot bitterkou in de winter. De Epsilon presteerde veel beter dan andere toestellen uit die tijd. Siemens heeft zelfs een nóg robuuster model geïntroduceerd, speciaal voor gebieden met een tropisch klimaat: de Phonophor Epsilon Tropic. De Tropic had dezelfde kwaliteiten als de gewone Epsilon, maar presteerde zelfs uitstekend in een temperatuur die kon oplopen tot 50 graden.