Pas in 1966 lukte het Siemens om dit idee uit te werken. De Siretta 339 was het eerste Siemens toestel dat volledig in het oor kon worden gedragen. Deze in-het-oor (IHO) kon worden gerealiseerd door een nieuw ontworpen microversterker. De Siretta had een gewicht van slechts 3,5 gram en was zo ontworpen dat het comfortabel en zonder drukpunten in een normaal oor te dragen was. IHO’s werden een populair alternatief voor achter-het-oor-toestellen (AHO) voor mensen met een gematigd gehoorverlies.

In het Duitse patent met nummer 415944 (d.d. 19 januari 1923) stelde Wilhelm Gramsch – een uitvinder uit de Pruisische stad Köningsberg (het tegenwoordige Kaliningrad in Rusland) – de constructie van een hoortoestel voor met “onderdelen van zulke kleine afmetingen, dat het apparatus kan worden gedragen […] in het oorkanaal binnenin de oorschelp”.
Toch had de technologie van die tijd een lange weg te gaan, alvorens een IHO mogelijk werd. Vooruitgangen die in de volgende veertig jaar volgden, zorgden ervoor dat hoortoestellen achter het oor gedragen werden, maar met de conventionele transistors – een enorm geavanceerde technologietechnologie in die tijd – waren gewoon te groot om de toestellen nog compacter te maken.

Siemens ontwikkelde een nieuwe technologie voor versterkers, die de afmeting van transistors verkleinde en paste in de Siretta. De microversterker van het apparaat bestond uit een soort chip (geïntegreerd halfgeleider circuit).

Dat onderdeeltje, een piepklein siliconen plaatje, was niet alleen aanzienlijk kleiner en lichter, maar ook minder onderhevig aan storingen dan conventionele versterkers. Tegelijkertijd werden andere onderdelen ook steeds kleiner. Bijna tien Siretta 339’s bij elkaar hadden dezelfde afmeting als één enkele omvormer uit 1955. Daarbij had de Siretta niet veel energie nodig: slechts één knoopcelbatterijtje was voldoende om de Siretta zestig uur onafgebroken aan de praat te houden.

Gebruikers konden er ook voor kiezen om oplaadbare batterijen te gebruiken, waarmee de Siretta het een volle dag volhield en ’s nachts opgeladen kon worden.
Om energie te sparen konden de Siretta-dragers het toestel uitzetten, zonder het toestel van achter het oor te verwijderen.
 
Tegenwoordig zijn toptoestellen zo klein, en op maat gemaakt – dat ze nauwlijks zichtbaar zijn voor anderen. In de tijd van de Siretta was dit in ieder geval een echte doorbraak!