Bij temperaturen rond het vriespunt lokt de binnensport je ongetwijfeld meer dan buitenactiviteiten. En dat komt goed uit, want er zijn steeds meer fitnesscentra die met liefde nieuwe leden verwelkomen. En door het grootschalige aanbod kun je je vaak al voor twee tientjes per maand in het zweet werken. Het voordeel van fitness is dat je bij het trainen op apparaten niet tot nauwelijks afhankelijk bent van je gehoor. U kunt op eigen gelegenheid naar de sportschool gaan en hoeft niet te luisteren naar aanwijzingen van een docent. Dus pak je sporttas maar in, bezoek een sportschool bij jou in de buurt en ontdek een makkelijke manier om fit te blijven, zonder dat je je hoeft in te spannen bij het luisteren. Dan kan je alle energie gebruiken voor de training.

Groepslessen

Vaak kan je naast het oefenen op fitnesstoestellen ook groepslessen nemen, al dan niet tegen een extra betaling per maand. De meeste scholen bieden lessen volgens het Les Mills-programma waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan Steps, Body Pump of Body Attack. De lessen variëren in intensiviteit en krachttraining. In groepslessen ben je meer afhankelijk van je gehoor omdat de docent steeds aanwijzingen geeft. Maar omdat de docent alle bewegingen voordoet, kan je vaak al zien wat je moet doen. Daarnaast maakt een sportinstructeur tijdens de les meestal gebruik van geluidsversterking, zodat je de stem beter kunt horen. Zorg ervoor dat je als een van de eersten bij de les aanwezig bent, want dan kan je de beste plek in de zaal kiezen. Vooraan kan je de docent tenslotte het beste zien. Dus, lijkt het je leuk om op muziek te bewegen samen met een groep, schroom dan niet, en wees gewoon op tijd voor een proefles. Kies een strategische plek voor jezelf uit, dan zal de instructeur het echte werk voor je doen.

Personal training

Steeds meer sportscholen bieden ook persoonlijke training aan. Je gaat dan één-op-een aan de slag met een trainer. Oefeningen bestaan vaak uit een combinatie van krachttraining en cardio. Het fijne aan deze training is dat je goed wordt begeleid en leert om de juiste houding en ademhaling toe te passen in de oefeningen. Ook kan je goed uw persoonlijke wensen en doelen met de trainer af stemmen. En mogelijk is het voor jou makkelijker om de trainer te verstaan wanneer u één-op-één traint. Als je van te voren aangeeft dat je slechthorend bent, kan de trainer rekening met je houden door duidelijk te spreken en bijvoorbeeld eerst contact met jou te maken voordat hij of zij aanwijzingen geeft. Dat klinkt toch als muziek in de oren? Wellicht maakt dat de drempel voor jou lager. Je kunt in elk geval starten met een vrijblijvend intake gesprek met een trainer, dan heb je die eerste stap vast gezet!

Een vloer boenen is óók beweging

Is intensief sporten niet aan jou besteed? Ook dan hebben we goed nieuws. Uit onderzoek van Maastricht UMC blijkt namelijk dat je met een dagelijks portie lichte beweging ook al een heel eind kunt komen. Het gaat er vooral om dat je niet teveel (achter elkaar) zit. Doe na de lunch een wandelingetje, pak zo vaak mogelijk de trap en sta om de zoveel tijd op voor korte rek- en strekoefeningen, bijvoorbeeld bij het koffieapparaat. Wist je dat aan elke activiteit een zogeheten MET-waarde gekoppeld is? De MET (Metabool Equivalent) geeft aan hoeveel energie een lichaamsactiviteit per uur kost. Bankhangen voor de televisie kost 1 MET, terwijl je met het schrobben van de vloer al gauw 6,6 MET pakt. En wat dacht je ervan om elke avond even te dansen als je na het werk thuiskomt. Zet een muziekje aan en de heupen gaan vanzelf los. Dat levert je niet alleen 5 MET op, ook word je er een stuk vrolijker van.

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt om meer te bewegen in het nieuwe jaar. Laat je niet tegenhouden door jouw gehoorverlies en maak jouw sportieve ambities. Wij wensen je alvast veel plezier en succes!