Dankzij de introductie van smartphones is het luisteren naar muziek toegankelijker dan ooit - kleine handzame toestellen met grenzeloze toegang tot al je favoriete muziek door middel van ontelbare streaming apps. Het gevolg is dat mensen steeds vaker hun hoofdtelefoon dragen. Maar omdat je op elk uur naar muziek kunt luisteren, wil niet zeggen dat je dat ook zou moeten doen.

In 2015 rapporteerde de Wereld Gezondheidsorganisatie dat 1,1 miljard mensen tussen de 12 en 35 jaar via hun hoofdtelefoon naar gevaarlijk harde muziek luisteren, waardoor ze permanente gehoorschade kunnen oplopen. Nu zijn geluiden overal, maar zodra je jezelf blootstelt aan te harde muziek voor te lange periodes achter elkaar, kun je lawaaislechthorendheid oplopen.

Lawaaislechthorendheid kan voor bijna 100% voorkomen worden als een aantal voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden. Zo kun je naar je favoriete muziek blijven luisteren én toch je gehoor behouden en beschermen.

In-het-oor- versus over-het-oor-hoofdtelefoons

In-het-oor-hoofdtelefoons (oordopjes) leveren geluid direct in de gehoorgang en worden vlakbij het trommelvlies gedragen. Dit verhoogt het aantal decibellen met 9. Bovendien blokkeren in-het-oor-hoofdtelefoons omgevingsgeluiden niet al te best, waardoor het volume vaak hoger wordt gezet.

Een beter alternatief is de over-het-oor-hoofdtelefoon. Muziek wordt verder van het trommelvlies aangeboden en sommige over-het-oor-hoofdtelefoons zijn uitgerust met lawaaionderdrukking, waardoor er geen of minder behoefte is om het geluid harder te zetten in rumoerige situaties.

Zet 'm zachter

Op z'n hardst kan een smartphone of mp3-speler hetzelfde volume bereiken als een live rockconcert. Je beschermt je oren het beste als je het volume onder de 60-80 procent van het maximale volume houdt. Sommige apparaten hebben een speciale volumebegrenzer, die het volume tot een veilig geluidsniveau beperkt.

Pak je rust

De huidige muziekspelers zijn uitgerust met uitstekende accu's, die non-stop luisteren naar muziek mogelijk maken. Het is niet alleen het volume dat invloed heeft op je gehoor, maar ook hoe lang je luistert.

Zorg ervoor dat je in de gaten houdt dat je niet te lang achter elkaar je hoofdtelefoon draagt. Geef je oren zo nu en dan even pauze. Eigenlijk komt het er op neer dat je gematigd luistert. Neem nú de juiste veiligheidsmaatregelen om je gehoor te beschermen, zodat je later nog steeds van je favoriete tracks kunt genieten.