Vroeger was de akoestiek in huiskamers over het algemeen beter doordat er veel dikke gordijnen en vloerkleden werden gebruikt. Maar tegenwoordig gaan mensen vaker voor een strakke en minimalistische interieur met hoge plafonds, gestucte muren, plavuizen en grote ramen. Dat is natuurlijk erg mooi, maar jammer genoeg funest voor de akoestiek. Dat komt omdat gladde oppervlakten geluid weerkaatsen, zo lieten wij ook eerder in een blog over akoestiek weten.
Misschien ben jij juist wel dol op parket of laat je het liefst een mooie laminaatvloer leggen, maar akoestisch gezien, zou een vloerbedekking dus beter zijn. Dit komt omdat ruwe en zachte materialen geluid absorberen en dat komt juist weer ten goede van de spraakverstaanbaarheid. Is vloerbedekking echter niet jouw ding, dan zijn er natuurlijk ook andere oplossingen voor de vloer. Een gaaf hoogpolig tapijt of mooi wollig kleed onder de salontafel, biedt uitkomst.

Warme en absorberende raambekleding

Gordijnen winnen dus lang niet altijd meer terrein als het gaat om raamdecoratie of verduistering. Maar ze zijn wél ideaal voor het absorberen de geluidstrillingen. Zeker met een mooie, volle stof. En wil je het maximale uit de akoestische mogelijkheden halen, dan kan je daarnaast ook nog extra raambekleding toevoegen zoals vitrage of rolgordijnen. Dat is niet alleen mooi, maar ook lekker warm omdat het nog meer kou buiten houdt.

Kunst en akoestiek aan de muur

Bij het stylen van je interieur denk je vast ook aan wat kunst of foto’s aan de muur. Een blijvende herinnering aan je vakantie of een andere bijzondere gebeurtenis is met gemak vanaf je fotocamera te printen op een canvasdoek. Maar wist je dat je dit soort canvasdoeken ook makkelijk om een akoestisch paneel kunt spannen? Dat klinkt goed!

Heb je liever mooie kunst boven de bank en hou je van abstract, dan is het geen gek idee om eens een kijkje te nemen op de website van audioloog én kunstenaar Dyon Scheijen. Hij weet namelijk veel van gehoor en geluid en hoe een interieur de akoestiek in een ruimte kan beïnvloeden. En die kennis gebruikt hij om schilderijen te maken met een extra functie. Door gebruik te maken van een speciaal doek, hebben de panelen een akoestische werking.

Plafonds en hoekjes

Verder kan je de woonkamer compleet maken met een zogenaamde akoestische plafondpanelen. Die zijn meestal verkrijgbaar in verschillende kleuren of juist in wit en vallen nauwelijks op. Ook helpt het om hoekjes te creëren in je huis. Zeker wanneer je een grote woonkamer hebt, kan het geluid alle kanten op gaan. Maar met akoestische schermen maak je niet alleen een gezellig hoekje, maar zorg je er ook voor dat het geluid wat meer ‘op zijn plek blijft’. En last but bot least kan je het geheel nog aanvullen met planten, kleden kussens of stoffen lampen. Al deze elementen zijn niet alleen sfeervol, maar helpen ook een handje in het optimaliseren van de akoestiek.

Bron: http://www.incatro.nl/

De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.