Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

06/15/2017 Redactie Schoonenberg

Mensen in een theater kijkend naar een voorstellingGa jij graag een avondje naar het theater, maar kun je niet meer goed volgen wat er wordt gezegd? Je bent niet de enige. Voor veel slechthorenden is het bezoek aan een toneelvoorstelling niet (meer) vanzelfsprekend. Gelukkig bieden steeds meer theaters speciale voorzieningen voor hun slechthorende bezoekers. Ga er eens lekker voor zitten en ontdek welke mogelijkheden er zijn.

Op de voorste rij

De voorste rij is bij een cabaretvoorstelling doorgaans een gevaarlijke plek…maar als je minder goed hoort, zit je vooraan meestal het beste. Hier zit je het dichts bij de acteurs of cabaretier. Je bent daardoor niet alleen dichterbij de geluidsbron, je kunt ook het makkelijkste spraakafzien. Acteurs zijn gewend om goed te articuleren en gebruiken vaak veel mimiek. Op een van de voorste rijen heb je daar het beste zicht op. Ga je online een kaartje bestellen? Dan kun je meestal zelf de stoelen selecteren, handig! Is dit niet mogelijk, geef dan bij je reservering aan dat je graag een stoel vooraan wil hebben. Dan kan een theatermedewerker daar rekening mee houden en stoelen voor jou vrijhouden.

Luistersystemen in het theater

Met name de grotere theaters en schouwburgen zijn tegenwoordig allemaal uitgerust met speciale luistersystemen in hun zalen. Met je hoortoestellen kan je, al dan niet met een extra halslus, verbinding maken met deze systemen. Op die manier ontvang je het geluid, de gesproken tekst of de muziek, direct op je hoortoestel. Dat maakt het spraakverstaan een stuk beter. Wat je hiervoor nodig hebt is meestal alleen een ringleidingprogramma op je hoortoestel. Weet je niet zeker of je zo’n programma hebt? Kom dan even langs bij een van onze winkels. Het is vaak ook mogelijk om het systeem te gebruiken in combinatie met een gewone koptelefoon. Die wordt bij de halslus gegeven.

Heb je een leuke voorstelling op het oog bij een theater in de buurt? Informeer dan even welke voorzieningen zij hebben. Een schouwburg vermeldt dit meestal op de website. Bijvoorbeeld onder het menu “toegankelijkheid” of “service”. Soms moet je de geluidsversterking van tevoren reserveren, maar het kan vaak ook voorafgaand aan de voorstelling. Zorg er dan wel voor dat je een half uur van tevoren aanwezig bent. Dan kun je namelijk ook testen of het werkt en of het apparaat bijvoorbeeld voldoende is opgeladen. Ook moet je soms een borg betalen. Raadpleeg van tevoren het betreffende theater en vraag wat de spelregels zijn.

Boven- en ondertiteling

Af en toe worden er rondom voorstellingen speciale projecten gestart voor doven en slechthorenden. Zo kon je in 2016 twee voorstellingen van het Nationale Toneel en Toneelgroep Amsterdam met boventiteling bekijken. Ook kon je vorig jaar de theatervoorstelling ANNE in het Theater Amsterdam, met speciale ondertiteling voor doven en slechthorenden op een Tablet bekijken. Dergelijke projecten zitten nog in de kinderschoenen en zijn daarom nog niet structureel beschikbaar. Ben je goed in Engels? De Schouwburg Amsterdam voorziet namelijk al haar voorstellingen in augustus en op donderdag in de Stadsschouwburg Amsterdam van Engelse boventiteling. https://tga.nl/service/boventiteling

Soldaat van Oranje voor doven en slechthorenden

De Soldaat van Oranje is de langstlopende productie in de Nederlandse theatergeschiedenis. Ben je gek op musicals en heb je deze voorstellingen nog niet gezien? Houd dan de speciale Facebookpagina Soldaat van Oranje voor doven en slechthorenden in de gaten. Er zal een toegankelijke voorstelling met boventiteling, schrijftolken en tolken gebarentaal plaatsvinden ergens in het eerste kwartaal van 2018. Tot die tijd wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het realiseren van dit evenement. Zodra er meer (concreet) nieuws is, wordt het via de Facebookpagina gemeld.

Zoek een voorziening via Hoorwijzer.nl

Ben je benieuwd welke theaters, schouwburgen en andere gebouwen een speciale voorziening hebben voor slechthorenden? Kijk dan eens op de website van Hoorwijzer. Via de pagina Zoek en Kies kun je op basis van locatie en het soort gebouw (theaters, bioscopen maar bijvoorbeeld ook een restaurant) zien wat voor voorzieningen er zijn.