Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

12/07/2017 Thies

Een vrouw aan het hardlopen met muziek op

Niet iedereen is er voor in de wieg gelegd om de marathon te rennen. Maar misschien weet je uit eigen ervaring dat ook een kort rondje rennen in de buitenlucht al goed doet. Zeker nu de lente eraan komt, is het dé perfecte manier om fit te blijven. Hoe krijg je jezelf dus gemotiveerd? Rennen met een leuke, opzwepende beat krijgt je vaak wel in beweging. Maar wat zijn de verschillende opties om naar muziek te luisteren tijdens het rennen? Met of zonder hoortoestellen, met een koptelefoon of met oordopjes? En welke muziek kun je zoal luisteren? Met deze tips heb je geen excuus meer om de hardloopschoenen in de kast te laten staan.

Het klinkt misschien vreemd in de oren, maar ook als je slechter hoort, zijn er nog genoeg mogelijkheden om tijdens het sporten naar muziek te luisteren. Het is afhankelijk van je eigen smaak, behoeften en de mate van je gehoorverlies wat voor jou de beste muziekoplossing is. Neem hier even de tijd voor om het uit te zoeken, dat verhoogt je je hardloopplezier!

Koptelefoons of oordoppen?

Laat jij je hoortoestellen het liefst thuis als je gaat hardlopen? En kan je dan nog wel een deuntje horen? Dan zijn oordopjes wellicht een goede keuze voor jou. Oordopjes die je gebruikt tijdens het hardlopen, moeten lekker zitten en ook goed blijven zitten. Daarnaast is het ook fijn als de oordoppen zweet- en waterbestendig zijn. Vind je het juist fijn om je hoortoestellen in te houden, tijdens het rennen? Dan kan je ervoor kiezen om te rennen met een (draadloze) koptelefoon. Deze zijn er in allerlei soorten, maten en prijzen. Let er bij de aanschaf dan op, dat je een koptelefoon kiest die goed over je oren en hoortoestellen heen passen. Zo kun je irritatie voorkomen.

Veilig in het verkeer

Voor je eigen veiligheid is het ook belangrijk dat je nog omgevingsgeluid kunt horen. Dus de koptelefoon moet ook weer niet volledig afsluiten. Test dit even als je in de winkel bent! En kijk dus ook goed om je heen als je muziek luistert tijdens het hardlopen. Want met al die muziek loop je natuurlijk wel het risico dat je niet alles hoort. Nu steeds meer auto’s en scooters elektrisch worden, maken ze een stuk minder veel lawaai. Blijven opletten dus!

Draadloze accessoires voor je hoortoestellen

Geven oordoppen en hoofdtelefoons jou niet meer voldoende geluidskwaliteit? Dan is het wellicht een goed idee om eens op zoek te gaan speciale draadloze accessoires voor je hoortoestellen. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden als het gaat om een directe koppeling tussen je MP3-speler/telefoon en hoortoestellen. Via Bluetooth wordt de muziek direct gestreamd naar je hoortoestellen zodat je geen geluid verliest zoals bijvoorbeeld bij oordopjes. De meeste accessoires zijn compatibel met alle hoortoestellen, maar niet allemaal. Loop even langs bij een van onze winkels en vraag naar de mogelijkheden!

Laat de beat je in beweging brengen

Goed, als je dan de juiste koptelefoon, oordoppen of accessoires hebt gevonden wordt het tijd om op zoek te gaan naar de juiste muziek om jou in beweging te krijgen. Een heel handige en snelle manier om een goede afspeellijst te kiezen is via Spotify. In deze muziekapp kan je via het tabblad “bladeren” muziek selecteren die speciaal is afgestemd op een activiteit of stemming. Zo is er ook het genre Running, waar je uiteenlopende hardlooplijstjes kunt vinden. Van morning run tot evening run en van Latin Beats tot Electronic moves. Ze variëren in snelheid en genre. Probeer er een aantal uit en kijk waar je blij van wordt.

Wat ook erg handig is, je kan iedere lijst aanpassen op het aantal stappen per minuut, ook wel cadans genoemd.  Door dit te selecteren, kan je een constant tempo lopen. Wist je dat als je naar muziek tussen de 120 en 140 beats per minuut (BPM) luistert, dat je – onbewust - verder kunt rennen? Dat heeft onder andere te maken met tempo en wat psychologen ritme-respons noemen: de mate waarin de muziek je het gevoel geeft dat je er op wilt bewegen. Overigens zeggen ze ook wel eens dat topsporters 180 stappen per minuut zetten. Dus ben je straks goed getraind, dan kun je je cadans steeds meer verhogen. Vul bij Spotify dus ergens tussen de 120 en 180 of meer stappen per minuut in, en daar ga je!

Hardloopapps

Wil je jouw conditie op de voet te volgen bijhouden? Wil je gemotiveerd worden of de competitie aangaan met andere hardlopers? Of lijkt het je prettig om een digitale coach te hebben die je tijdens je run vertelt hoe ver je hebt gelopen en hoe goed je het doet? Kijk dan eens naar de verschillende hardloopapps die er allemaal beschikbaar zijn. De website Runnersweb heeft de acht populairste apps voor je op een rij gezet. Loop je liever niet op muziek, maar wil je wel een hulp bij het verhogen van je cadans? Dan is de metronoom-app wellicht de meest effectieve manier om dit te doen. Als je 180 stappen per minuut wil zetten, kun je de app, zoals bijvoorbeeld Metronome Beats, op 180 beats per minuut instellen en hoor je piepjes op het moment dat je voet de grond moet raken.

Hardlopen is goed voor je oren

We hoeven je natuurlijk niet meer te vertellen dat hardlopen goed is voor je gezondheid. Maar hardlopen helpt niet alleen bij het verbeteren van je lichamelijke conditie. Uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat hardlopen ook goed voor het gehoor is! Hoe zit dat? De onderzoekers deden een test met twee groepen mensen. Een groep met minder fitte mensen en een groep met sportievelingen die regelmatig hardlopen. De twee groepen kregen tien minuten lang geluid te horen met een extreem hoog volume. De gehoororganen van de sportieve groep functioneerden na de test beter dan die van de minder fitte groep. Conclusie van het onderzoek: hoe beter je conditie, hoe gezonder je oren.

Dus, waar wacht je nog op? Scoor de juiste accessoires, kies een lekkere hardloop afspeellijst en kom in beweging!