Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Leven met tinnitus

09/02/2017
Redactie Schoonenberg

Tinnitus kan een bijzonder vermoeiende auditieve aandoening zijn. Na verloop kan hardnekkige tinnitus frustratie, angst en zelfs depressie veroorzaken. Hoewel er momenteel geen oplossing is voor de aandoening, kunnen sommige technieken wel helpen om de effecten en de ernst te verminderen. Als u denkt dat u tinnitus heeft is het zaak om allereerst een audicien te raadplegen, deze zal u adviseren in behandelingsmogelijkheden.

In de tussentijd zijn hier een aantal nuttige dagelijkse oefeningen en technieken die u kunt gebruiken om uw ervaringen met tinnitus wat gemakkelijker te maken.

Geluidstherapie

Als uw tinnitus bijzonder erg wordt of als u het gevoel heeft dat u een pauze nodig heeft, dan kan het helpen om uzelf te omringen met aangename geluiden, zoals zachte muziek of natuurgeluiden. Deze geluiden moeten uiteraard niet te hard zijn. Het idee hierbij is niet om de tinnitus te overstemmen, maar om u zich ervan af te leiden. Zelfs als u de tinnitus dan nog steeds kunt horen, kan deze geluidstherapie u leren om te focussen op de meer aangenamere geluiden.

Ontspanningsmethodes

Leven met tinnitus kan op sommige momenten zeer stressvol zijn. Hoge stressniveaus kunnen de tinnitus versterken, waardoor het belangrijk is om wat ontspanningstechnieken te kennen. Als het geluid in uw oor te veel begint te worden, neem dan een paar minuten voor uzelf. Zo kunt u even rustig worden en focussen op de normale geluiden. Probeer een rustig plekje te vinden en concentreer op uw ademhaling.

Een methode is om uw ogen dicht te doen, diep adem te halen om vervolgens uw arm- en beenspieren aan te spannen, laat dan de spieren los en adem uit. Terwijl u dit doet moet u proberen om naar het geluid van uw lichaam te luisteren en te focussen op een bepaald geluid daarvan. Herhaal deze oefening totdat u weer rustig bent. Hoe vaker u deze oefening doet, hoe beter u de methode onder controle krijgt. Zo wordt het een nuttige vorm van meditatie voor u.

Lezen

Als u tinnitus heeft is het belangrijk om uw oren af en toe wat rust te gunnen van de alledaagse geluiden. Lezen kan een nuttige manier zijn om uw gehoor even uit te schakelen en uw gedachten te verplaatsten. Als u zich kunt focussen op een goed boek kan lezen een zeer ontspannende en belonende activiteit voor u worden.

Gewenning

De sleutel tot leven met tinnitus is het punt te bereiken waarop het uw levenskwaliteit niet beïnvloed. Dit staat bekend als gewenning. Bijvoorbeeld, als u vanuit een klein dorp naar een grote stad verhuist, zult u allereerst overspoelt worden door de vele geluiden. Na ongeveer een jaar zult u merken dat deze geluiden u eigenlijk helemaal niet meer opvallen.

Gewenning is iets dat geleidelijk gebeurd. U kunt het proces wel versnellen door te leren om uw emotionele reactie op uw tinnitus te beheersen, in plaats van proberen te tinnitus zelf te beheersen. U kunt niet gewend raken aan tinnitus als u gestrest of bang bent. Houdt uzelf bezig, probeer ontspanningstechnieken en probeer u niet te druk te maken over uw tinnitus. En vergeet vooral niet om een audicien te raadplegen voor professioneel advies.