Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Onderhoud van uw hoortoestel

08/02/2017
Redactie Schoonenberg

Hoortoestellen zijn zeer geavanceerde en delicate producten, dus is het bijzonder belangrijk om goed onderhoud te plegen. Verschillende typen hoortoestellen hebben uiteenlopende mate van onderhoud nodig. Routine reiniging en vocht reductie zullen er in grote mate voor zorgen dat uw hoortoestellen goed blijven functioneren.

Hieronder zijn enkele basis onderhoudsprocessen uiteengezet die iedere hoortoestelgebruiker zou kunnen uitvoeren.

Voorkom vochtschade

Het klinkt logisch, maar waterschade is één van de meest voorkomende oorzaken van hoortoestel falen. Hoortoestellen zijn net als andere elektronische apparaten en die mogen ook niet nat worden. Zorg er dus voor dat u uw hoortoestellen uitneemt wanneer u gaat zwemmen of in bad gaat. Laat ze niet in de badkamer liggen waar condens is.

Natuurlijk horen hoortoestellen bij het leven en is het onontkoombaar dat ze bloot worden gesteld aan transpiratie of zelfs een plotse regenbui. Probeer overtollig zweet weg te vegen met een droge doek en geef uw hoortoestellen de tijd om goed te drogen. Open ’s nachts altijd het batterijcompartiment zodat de lucht kan circuleren en overweeg speciale droogsystemen als droogboxen of droogcapsules om uw hoortoestel maximaal te drogen.

Reinig regelmatig

Uw hoortoestellen moeten voorzichtig gereinigd worden na ieder gebruik, met een zachte doek of een special reinigingsdoekje voor hoortoestellen. Ze hebben ook een uitgebreide reiniging nodig, ongeveer 1x per week om te voorkomen dat oorsmeer en vocht een blokkade veroorzaken waardoor uw hoortoestellen niet meer optimaal functioneren. Uitsluitend het oorstukje en het slangetje kunnen met water gereinigd worden. Wanneer u deze wast, voorkom het gebruik van chemicaliën en oplosmiddelen die het hoortoestel kunnen beschadigen. Laat ze volledig drogen voordat u ze weer op het hoortoestel terugplaatst en zorg ervoor dat u weet welk oorstukje bij welk hoortoestel hoort zodat ze weer goed in elkaar kunnen worden gezet. Het is ook een goed idee om uw hoortoestellen te reinigen boven een zacht oppervlak om te voorkomen dat ze per ongeluk tijdens het reinigen vallen en beschadigen.

Professioneel advies

Deze tips zijn goed om mee te beginnen maar het is verstandig om het advies van uw audicien te volgen. Wanneer u goed onderhoud pleegt zullen de hoortoestellen voor jaren betrouwbare (geluids)kwaliteit bieden.