Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

01/05/2017 Redactie Schoonenberg

Een man onderweg in de bus

Op vakantie met een groep nieuwe mensen. Dat is niet alleen heel erg leuk en gezellig, het kan ook spannend zijn. Op reis komt er natuurlijk van alles op je pad. Andere culturen en rituelen, prachtige natuur of mooie trekpleisters. En met een groepsreis leer je ook nog eens allemaal nieuwe mensen kennen met wie je veel tijd doorbrengt. Als je minder goed hoort kan dat een extra inspanning zijn. Hoe zorg je ervoor dat je toch ontspannend kan genieten?

Een goed begin is het halve werk. En dat begint natuurlijk allemaal met een optimale voorbereiding op je reis. Staan deze voorwerpen inmiddels al op je standaard vakantielijstje? Denk bijvoorbeeld aan een setje extra hoortoestelbatterijen, de droogbox voor je hoortoestel, reinigings- en onderhoudsproducten, of waterdichte accessoires. En misschien zelfs wel een van je oude hoortoestellen als extra in geval van nood? En ga je iets avontuurlijks doen? Dan is het misschien nodig om je hoortoestellen te verzekeren? Kijk voor meer van dit soort praktische tips ter voorbereiding in onze eerdere blog 'Onbezorgd genieten van uw vakantie'.

Eerste contact met organisatie en groepsgenoten

Slechthorendheid hoeft geen belemmering te zijn op een groepsreis. Maar het is wel prettig voor jezelf en voor je reisgenoten als iedereen op de hoogte is. Je komt tijdens zo’n reis veel in situaties waarbij je gehoor een rol speelt. Denk aan rondleidingen, excursies, groepsetentjes. Misschien vind je het idee al eng, maar als de groepsleider en de andere deelnemers van de reis weten dat je minder goed hoort, kunnen ze rekening met je houden. Dan zal je merken dat mensen je graag willen helpen en dat je niets hoeft te missen!

Frisse start

En dan is het zover. Je staat met je koffer op de bus te wachten en gaat iedereen voor de eerste keer ontmoeten. Hét moment om aan te geven dat je niet goed hoort. Veel slechthorenden vinden het echter lastig om aan te geven dat ze slechthorend zijn. Dat kan te maken hebben met schaamte, onwetendheid of bepaalde angsten. Maar de ervaring leert, dat hoe eerder je het vertelt, hoe makkelijker het wordt. Zoek uit wat voor jou een prettig moment is om te vertellen. Dat kan bij de eerste kennismaking in groepsverband. Vaak is er een moment van introductie waarin iedereen zich kort voorstelt in een rondje. Tijdens dit moment zou je kunnen vertellen dat je slecht hoort en vragen of de andere reizigers hier rekening mee kunnen houden. Het voordeel hiervan is, dat je het ijs al hebt gebroken en dat je er waarschijnlijk een opgelucht gevoel door krijgt.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het persoonlijk tegen een reisgenoot te zeggen op het moment dat je met hem of haar in gesprek bent. Dan sta je minder in de schijnwerpers en is het voor jezelf misschien wat gemakkelijker. Je kunt ook van tevoren contact opnemen met de organisatie en vragen of zij de de reisleider van jouw reis op de hoogte kunnen brengen van je slechthorendheid. Mogelijk is er ook al e-mailcontact met de groep onderling. Je kan dan in dit mailcontact ook al iets vertellen over je slechthorendheid. Ga je met een partner of vriend(in) op groepsreis, dan kan hij of zij je natuurlijk ook helpen. Hoe dan ook, zoek een manier die bij je past, maar houd het niet geheim. Als mensen weten wat er aan de hand is, hebben ze ook begrip voor je situatie. En dan kan je echt ontspannen en focussen op het genieten.

Geef communicatietips

Veel mensen hebben nog geen ervaring in het omgaan met slechthorenden. Hooguit door een opa of oma. Dat ze geen rekening met je houden is vaak geen onwil, maar meer onwetendheid. Help je groepsgenoten daarbij en geef aan wat je nodig hebt. Vraag of ze je aan willen kijken als ze tegen je praten en geef aan op welke plek je wil staan of zitten. Bij een rondleiding is het natuurlijk goed om dicht bij de persoon te staan die vertelt. Staat er al iemand anders, vraag dan of je van plek mag ruilen. Zeker als je groepsgenoot weet dat je slecht hoort, zal hij/zij goed begrijpen waarom jij daar wil staan. Dat voorkomt onbegrip! Je kan dit ook samen met de reisleider doen of het overlaten aan de reisleider.

Te laat bij de bus

Tijdens een groepsreis worden er veel afspraken gemaakt. Hoe laat je moet verzamelen voor het avondeten, hoe laat je de volgende dag vertrekt naar de nieuwe bestemming, hoeveel tijd je nog hebt om foto’s te maken of rond te lopen in de stad. Je wil natuurlijk voorkomen dat je de laat bij de bus komt of een leuke excursie mist. Vaak worden dit soort afspraken terloops gemaakt en de kans is aanwezig dat je zulke losse afspraken niet altijd hoort. Vraag zo nu en dan even aan iemand of er belangrijke afspraken zijn gemaakt. Of vraag aan een of meerdere groepsgenoten vragen of ze – wanneer er een afspraak wordt gemaakt – bij jou willen checken of je het hebt meegekregen. Dan weet je zeker dat je op tijd bij de bus bent!

Een momentje voor jezelf

Ga je alleen op groepsreis? Dan deel je vaak de kamer met een of meerdere reisgenoten. Dat kan heel gezellig zijn, maar betekent natuurlijk ook dat je steeds afhankelijk bent van je gehoor. Misschien vind je het daarom prettiger om een kamer voor jezelf te hebben. Dan kan je je even terugtrekken en opladen van de dag en heb je ’s avonds weer energie voor een gezellig etentje. Vaak kun je voor iets meer geld een eigen kamer boeken. Kijk wat de mogelijkheden hiervoor zijn bij de boeking.

Groepsreizen voor slechthorenden

Er zijn tegenwoordig ook speciale groepsreizen voor slechthorenden. Op zulke reizen is iedereen slechthorend en dat kan de communicatie makkelijker maken. Want iedereen houdt goed rekening met elkaar. Misschien zit er iets voor je bij? We hebben een aantal opties op een rijtje gezet:

  • Met Wesemann Travel kan je mooie culturele reizen maken. De reizen zijn extra speciaal omdat ze samenwerken met de lokale slechthorende mensen en gemeenschappen. Zij nemen je mee op pad.
  • Vakantiepark Landal heeft in Nieuw Milligen een hoorvilla met speciale aanpassingen voor mensen die slechthorend zijn.
  • Bij vakantiereizen voor doven en slechthorenden is er meer persoonlijke aandacht.