Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

08/31/2016 Joris

Een vrouw aan het sporten

De zomer is bijna voorbij en dat betekent dat de weken weer gevuld worden met (lange) werkdagen en sociale bijeenkomsten. Een volle werkweek vraagt veel van onze energie, zeker wanneer u zich moet inspannen bij het luisteren. Een heel goede en gezonde manier om te ontspannen en het hoofd leeg te maken, is sporten. Twijfelt u wel eens of u kunt sporten met of zonder uw hoortoestellen? Dan bent u niet de enige. In dit artikel geven we een aantal tips zodat u geen excuus meer heeft om die sportschoenen uit de kast te halen.

Na een werkdag vol overleg en vergaderingen, of een dag met sociale activiteiten, zijn we al gauw geneigd om op de bank neer te ploffen met de afstandsbediening in onze hand. U zult zich hier ongetwijfeld ook wel eens in herkennen. Slechthorenden zijn aan het einde van de dag vaak nog meer opgebrand. Want luisteren is natuurlijk ontzettend vermoeiend. Hoe verleidelijk het ook is om te blijven zitten, toch krijgt je lichaam juist een positieve boost door te gaan sporten. Daarnaast leiden lichamelijke activiteiten je gedachten af van je hoorproblemen en komen ook je gedachten even tot rust.

Wel of geen hoortoestellen dragen?

Goed, nu bent u wellicht al overtuigd van de voordelen van het sporten. Maar is er nog een praktische drempel om tot actie over te gaan: uw hoortoestellen. Moet u nu juist wel of geen hoortoestellen dragen? Want als u ze aanhoudt, komt er mogelijk vocht van zweet of vuil in het hoortoestel. Of er komt een bal op het hoortoestel waardoor die beschadigt. Maar als u de hoortoestellen niet draagt, dan kunt u het verkeer, de mensen uit het team of de scheidsrechters niet meer horen. Een moeilijke keuze, die bij veel slechthorenden leidt tot de beslissing om dan maar niet te sporten. Dat is zonde. Wat kunt u doen?

Bescherming voor uw hoortoestellen bij vocht, vuil of verlies

Bent u bang dat u hoortoestellen beschadigd raken door zweet- of regendruppels of misschien zelfs modder? Of vindt u het geen fijn idee dat u uw hoortoestellen kunt verliezen tijdens het sporten? In die gevallen kunt u speciale beschermhoesjes voor uw hoortoestel aanschaffen. Er bestaan namelijk kleurrijke en waterafstotende beschermhoesjes voor uw hoortoestellen in verschillende maten. Ook kunt u de hoesjes voorzien van een koordje dat u kunt bevestigen aan uw kleding. Op die manier weet u zeker dat uw hoortoestellen niet op de grond vallen en dat u ze niet kwijtraakt. Ze zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen en bij vrijwel iedere activiteit onder alle soorten weersomstandigheden te gebruiken.

Nieuwe hoortoestellen? Vraag uw audicien om advies

Voor mensen die veel aan watersport doen, bestaan er waterdichte hoortoestellen. Deze hebben een speciale behuizing waardoor ze voor een langere periode onder water kunnen. Omdat dergelijke hoortoestellen meestal worden gebruikt door sporters of kinderen worden ze vaak geleverd met een clip die ervoor zorgt dat het hoortoestel in elke situatie op zijn plek blijft zitten. Dat is gemakkelijk tijdens het sporten, maar ook voor kinderen met gehoorproblemen. Ouders hoeven niet continu op te blijven letten dat hun slechthorend kind het hoortoestel verliest tijdens het spelen of zwemmen. Sport u veel? Geef dit dan aan bij uw audicien. Hij houdt dan bij de keuze van het beste hoortoestel rekening met uw activiteiten.

Droogbox en droogtabletten

Ook al heeft u misschien een beschermhoesje – zoals bovenstaand – gebruikt tijdens het sporten, kan het geen kwaad om uw hoortoestellen na het sporten of ’s avonds in droogbox te doen. Voor het slapen gaan legt u de hoortoestellen in de box zodat gedurende de nacht het vocht uit de hoortoestellen kan trekken. De volgende dag kunt u uw hoortoestellen gewoon weer gebruiken. Wanneer u de droogbox regelmatig gebruikt, en de tablet om de twee a drie maanden vervangt, verhoogt u de levensduur van uw hoortoestel.

Toch sporten zonder hoortoestellen

Kiest u er toch voor om te sporten zonder hoortoestellen? Laat dan de mensen om u heen, de scheidsrechters en uw medesporters, weten dat u slechthorend bent. Het fluitje van de scheidsrechter is een typisch geluid dat u mogelijk niet hoort zonder hoortoestellen. Wanneer u een overtreding maakt, kunnen uw medesporters aangeven dat er gefloten wordt door u aan te spreken of te zwaaien. Ook voorkomt u daarmee ergernis. Mensen kunnen anders denken dat u valsspeelt of niet wilt luisteren naar de scheidsrechter. Wanneer u alleen sport, is het belangrijk dat u voor uw veiligheid goed om u heen kijkt en het verkeer in de gaten houdt.

Nog even alle tips op een rij:

  • Om uw hoortoestel tijdens het sporten te beschermen bestaan er speciale beschermhoesjes in diverse maten en kleuren
  • Deze hoesjes hebben vaak ook een koordje, zodat uw hoortoestel niet op de grond kan vallen of kwijt kan raken tijdens een intensieve training
  • Doe uw hoortoestellen na het sporten in een droogbox om het eventuele vocht het de hoortoestellen te trekken
  • Komt u in aanmerking voor nieuwe hoortoestellen? Informeer uw audicien over uw (sportieve) activiteiten, dan kan hij er rekening mee houden bij de keuze voor uw hoortoestel
  • Sport u liever zonder hoortoestellen? Laat uw medesporters en de scheidsrechters weten dat u slechthorend bent, dan voorkomt u misverstanden of ergernissen.

Heeft u vragen hierover? Loop gerust even langs bij uw Schoonenberg audicien. Veel sportplezier!