Neem de tinnitusklachten serieus

De eerste stap om een vriend of familielid met tinnitus te helpen, is proberen te begrijpen hoe ze zich kunnen voelen. Het kan verleidelijk zijn om de klachten van de patiënt eenvoudigweg af te wijzen, ervan uitgaande dat hij of zij zich dingen inbeeldt. Voor de persoon die tinnitus ervaart, is het echter geen lachertje.

Tinnitus kan enorm frustrerend, vermoeiend en angstverwekkend zijn, wat allemaal kan bijdragen aan de stress die iemand ervaart. Hierdoor kunnen de symptomen juist verergeren. 
Als je een vriend of familielid hebt die gemakkelijk geïrriteerd raakt of regelmatig sociale situaties vermijdt, kan dit te wijten zijn aan tinnitus. De constante piep in de oren creëert een steeds frustrerender wordende situatie voor de patiënt die geïrriteerd of opvliegend kan worden en, door een gebrek aan goede nachtrust, erger kan worden naarmate de tijd verstrijkt.

In de ergste gevallen, die gelukkig zeldzaam zijn, is tinnitus slopend, waarbij een persoon tegen elke prijs wanhopig op zoek is naar verlichting van tinnitus. In de meeste gevallen hebben mensen met tinnitus echter te maken met een aanhoudende last die moeilijk te beschrijven is en die de meesten van ons niet helemaal kunnen begrijpen.

Wat kun jij doen om iemand met tinnitus te helpen?

Hier zijn enkele praktische suggesties om behulpzaam te zijn wanneer iemand in je naaste omgeving last heeft van tinnitus of verlichting van tinnitus zoekt:
  1. Zorg dat je informatie over tinnitus hebt en wat dit voor een persoon kan betekenen. Je kunt dan beter begrijpen wat iemand met tinnitus doormaakt. 
  2. Als je samen uitgaat, vraag dan of er een plek is waar ze de voorkeur aan geven. Mogelijk kennen ze een locatie waarvan ze weten dat het een plek is met goede geluidskwaliteit. 
  3. Als de persoon met tinnitus tekenen van angst of ongerustheid vertonen, wees dan geduldig en luister.
  4. Vraag wat de omstandigheden zijn waarin de tinnitusklachten erger worden en help dergelijke situaties te vermijden.
  5. Als de persoon met tinnitus je partner is, kan de tinnitus een probleem in je relatie worden. Maak duidelijke afspraken over het omgaan met tinnitus en houdt rekening met elkaar. 
  6. Moedig aan om de tinnitusklachten te laten beoordelen door een arts of een gecertificeerde audicien. Het begrijpen van de bron van tinnitus is de eerste stap om er effectief mee om te gaan.
  7. Wees optimistisch. Tinnitus kan zeer effectief worden behandeld. Als je een vriend, familielid of kennis hebt met tinnitus, moedig hen dan aan om professionele hulp te zoeken.

Kan verandering in levensstijl tinnitus verlichten?

Veranderingen in levensstijl kunnen tinnitus zeker verlichten, maar helaas is het moeilijk om de symptomen van tinnitus volledig te laten verdwijnen.

Tinnitus wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door schade aan het binnenoor die niet ongedaan kan worden gemaakt. Het mooie van veranderingen in levensstijl is dat ze de aandacht kunnen afleiden van het geluid dat je geliefde denkt te horen. Door een veranderde levensstijl kunnen ook bepaalde stressfactoren worden verlicht die tinnitus verergeren.
Eet gezond
Er is geen sluitend onderzoek dat zegt dat specifieke voedingsmiddelen verlichting bieden bij tinnitus, maar de algemene voordelen van een gezond dieet kunnen niet worden ontkend. En als iemand met tinnitus gezonder eet, zal hij of zij de kans op aandoeningen zoals hypertensie verminderen. Een bloeddrukvriendelijk dieet helpt om de tinnitus te verlichten.
Rook niet
Sigarettenrook bevat een waslijst van chemicaliën die veel mensen misschien niet eens beseffen dat ze in hun lichaam opnemen. Hiertoe behoren chemicaliën die het gehoor nadelig kunnen beïnvloeden.

Het meest bekende bestanddeel van sigarettenrook, nicotine, is in verband gebracht met het krimpen van bloedvaten in het lichaam. Deze bloedvaten zorgen er ook voor dat bloed aan je binnenoor wordt geleverd. Het verminderen van de bloedtoevoer naar het deel van het binnenoor dat impulsen naar de hersenen stuurt, kan leiden tot tinnitus.
Stress verminderen
Of stress een primaire oorzaak van tinnitus is, moet nog worden vastgesteld, maar velen hebben verhoogde tinnitusklachten gemeld wanneer stress aanwezig is. Iemand met tinnitus en ook gehoorverlies, kan bijvoorbeeld last krijgen van verergerde tinnitus als gevolg van stress over hun gehoorproblemen.

Tinnitus veroorzaakt door een hoge bloeddruk kan verergeren doordat iemand zich zorgen maakt over zijn bloeddruk. Alles wat je kunt doen om stress voor iemand met tinnitus te verminderen, is welkom.

Of het nu gaat om lichaamsbeweging, meditatie of een ontspannende hobby, zoek naar manieren om hen te helpen het gemakkelijker te maken in het dagelijks leven.
Help met het onderhouden van sociale contacten
Een andere bron van stress is het sociaal isolement dat kan ontstaan door gehoorverlies.
Iemand met tinnitus kan zich gefrustreerd voelen als hij of zij wil communiceren met mensen om zich heen. In plaats van sociale contacten te zoeken, kunnen zij zichzelf afsluiten van mensen om die frustratie te vermijden. Probeer te helpen om contacten aan te gaan, want dit kan ontspannend werken en een goede afleiding zijn van de tinnitusklachten. 
Recreatieve activiteiten en hobby's
Het is nuttig om iemand met tinnitus te helpen om activiteiten te ondernemen. Hierdoor kunnen zij zich op iets anders dan hun tinnitus concentreren. Als ze gefocust zijn op het uitoefenen van een taak, kunnen ze tinnitus heel goed uitschakelen.

Ook activiteiten waarbij het gehoor wordt gebruikt - zonder de aanwezigheid van overdreven harde geluiden -, kan zeer nuttig zijn om hun gedachten van tinnitus af te leiden. De tijd vullen met een activiteit en/of een aangenaam geluid is een goede manier om de tinnitusklachten te verminderen.

De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.