Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Tips voor het praten met uw geliefde over gehoorverlies

08/02/2017
Redactie Schoonenberg

Het kan lastig zijn om te praten met uw naaste over zijn of haar worsteling met gehoorverlies. Misschien bent u er niet zeker van dat uw geliefde lijdt aan gehoorverlies en wilt u daardoor niet voor schut staan door uw gedachtes kenbaar te maken. Of misschien weet u zeker dat zij hun gehoorverlies problemen ontkennen in een poging om het probleem te verbergen en wilt u daardoor hun trots en gevoelens niet krenken.

Er zijn een aantal mogelijke redenen waarom mensen niet wil toegeven dat zij aan gehoorverlies lijden, maar het is vaak te herleiden naar een combinatie van angst en frustratie. Gehoorverlies is een lastig gespreksonderwerp om over te beginnen, maar het is het beste voor iedereen als u op een gevoelige manier er samen over probeert te praten met degene waarvan u denkt dat hij of zij in stilte lijdt.

Als u merkt dat zij luider gaan praten, vragen of andere zich kunnen herhalen of dat zij niet reageren wanneer er tegen hen wordt gesproken, dan is het een goed moment om het onderwerp aan te snijden.

Spreek voor uzelf

Als u eenmaal met uw geliefde praat over hun mogelijke gehoorverlies problemen, laat dan duidelijk merken welk effect het op u heeft. Gebruik woorden zoals ‘ik’ en ‘mij’ om bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ik vind het erg vermoeiend om mijzelf altijd te moeten herhalen’. Dit klinkt misschien bot, maar het toont wel aan welk effect hun ontkenning heeft, zonder dat zij in de verdediging schieten.

Blijf positief


Als u verhalen gaat gebruiken om hun angst te verminderen, zorg er dan voor dat deze voorbeelden altijd positief zijn. Praat over de voordelen van helder horen en de positieve effecten die het nemen van een gehoortoestel met zich meebrengt.

Blijf respectvol


Hoewel het belangrijk is om volhardend te blijven als u uw geliefde probeert te helpen, is het nog belangrijker om altijd respectvol te blijven. U moet begrijpen dat dit een erg moeilijke confrontatie voor diegene kan zijn, waardoor u hen altijd moet blijven steunen.

Elke persoon doorloopt het traject van gehoorverlies op een andere manier, maar het is voor iedereen belangrijk dat hun geliefde hen blijft herinneren aan het feit dat zij niet alleen zijn. Er zijn enorm veel middelen om hen te helpen tijdens dit traject. Daarom is het belangrijk dat u ze helpt bij de stap om een audicien te bezoeken, zodat hun gehoor getest kan worden en de vervolgstappen vanaf daar bepaald kunnen worden.