Contact
Onze webshop
Vind hier alle benodigdheden voor je hoortoestel

12/20/2017 Joris

Een vrouw bij een sollicitatiegesprek

Als je op zoek bent naar werk kan het hele sollicitatieproces een ontmoedigend project zijn. Maar het kan extra lastig zijn als je moeite hebt met je gehoor. Studies hebben aangetoond dat er sprake is van een aanzienlijke kloof tussen het percentage werkzoekende met gezond gehoor die een baan vinden en het percentage van de werkzoekenden met gehoorverlies.

Kandidaten die leven met onbehandeld of ongediagnosticeerd gehoorverlies kunnen zich een lastig parket plaatsen ten opzichte van andere kandidaten. Daarom is het erg belangrijk dat je een diagnose en behandeling aanvraagt als u vermoedt dat u lijdt aan gehoorverlies.

Niet alleen zijn mensen met gehoorverlies minder snel geneigd een baan te vinden, ze hebben statistisch gezien gemiddeld ook meer kans om gediscrimineerd te worden op het werk. Uiteraard moet er een einde komen aan discriminatie op het werk in wat voor vorm ook. Daarnaast moeten we streven naar werkomgevingen die zich meer aanpassen aan mensen met gehoorverlies, zodat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen blijven doen.

Uw uitrusting

Er bestaat een scala aan apparatuur en ondersteunende technologie om te helpen met uw communicatie. Werknemers en werkgevers kunnen persoonlijke en professionele producten en apparatuur gebruiken die de communicatie onderling verbeteren. Een voorbeeld hiervan zijn telefoons die het geluid versterken, waardoor iemand met gehoorverlies het wel kan verstaan.

Als u zich in een sollicitatie bevindt, zorg er dan voor dat uw hoortoestel en andere apparaten volledig zijn opgeladen, zodat ze functioneren op optimale capaciteit.

Wees voorbereid

Er zijn een aantal tactieken die u kunt hanteren om gehoorverlies zo goed mogelijk te beheren en uw communicatiemogelijkheden te verbeteren. Zo kan de optimale plek kiezen in een ruimte of groep al van essentieel belang zijn. Daarnaast moet u zich bewust leren worden van de dingen om u heen die bijdragen aan een positieve of negatieve akoestische omgeving.

De ruimte waarin uw sollicitatie wordt gehouden kunt u uiteraard niet bepalen, maar u kunt wel direct met de werkgever overleggen of er andere kamer mogelijkheden zijn waarbij de communicatie een stuk beter zal zijn. Zo kunt u het best echokamers vermijden.

Liplezen

In aanvulling op hoortoestellen, die één van de beste vormen van ondersteuning voor mensen met gehoorverlies zijn, is liplezen is een ongelooflijk nuttige vaardigheid om te bezitten. Liplezen door middel van het herkennen van lip vormen en patronen kan u helpen om gesprekken beter te volgen en te begrijpen.

Als u niet bedreven bent in liplezen, let dan alsnog goed op de lippen en uitdrukkingen van de spreker, om zo geen belangrijke vragen tijdens het sollicitatiegesprek te missen.

Zoek assistentie

Raadpleeg bij gehoorverlies altijd een audicien en vraag naar een behandeling of begeleiding van uw gehoorverlies. Deze diensten kunnen u broodnodige hulp bieden en advies geven over praktische oplossingen om u te helpen met psychologische, emotionele en gezondheidskwesties. In de context van een sollicitatiegesprek is het slim om uw toekomstige werkgever direct in te lichten over uw gehoorproblemen. Als de collega’s zich hiervan bewust zijn kunnen ze hun communicatiestijlen richting u hierop aanpassen.

Het is slim om al deze tactieken in uw achterhoofd te houden, zodat u deze kunt toepassen op de juiste momenten om uiteindelijk uw toekomstige carrière doelen te kunnen bereiken.