Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Verrassende oorzaken van gehoorverlies

08/02/2017
Redactie Schoonenberg

De meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies, zoals vergrijzing en de blootstelling aan lawaai, zijn alom bekend. Maar sommige van deze minder bekende oorzaken zouden als een verrassing kunnen komen…

Slaapapneu

Helaas kan slaapapneu leiden tot het verlies van meer dan alleen een goede nachtrust. Recent onderzoek heeft aangetoond dat mensen met slaapapneu een verhoogd risico hebben op gehoorverlies.

Allergieën

Afgezien van de klassieke symptomen van een loopneus, jeukende ogen en frequent niezen, kunnen allergieën zo nu en dan ook leiden tot geleidend gehoorverlies. Als de buis van Eustachius (het smalle kanaal die verantwoordelijk is voor het reguleren van de oordruk) dicht zwelt, dan blokkeert het oor. Gelukkig is deze vorm van gehoorverlies tijdelijk en gemakkelijk te behandelen.

Oorsmeer opbouw

Oorsmeer kan meestal geen problemen veroorzaken. In integendeel zelfs: het reinigt, smeert en beschermt het oor door vuil, bacteriën en water af te stoten. Als er te veel oorsmeer wordt geproduceerd, kan dit echter leiden tot een blokkade die gehoorverlies kan veroorzaken. Dit is een vrij veel voorkomende oorzaak van slechthorendheid, die gelukkig door een arts vrij eenvoudig kan worden vastgesteld. Als u denkt dat u een ophoping heeft van oorsmeer, probeer dit dan niet zelf te verwijderen, maar maak een afspraak met uw huisarts.

Roken

Als u een reden nodig heeft om niet te roken, hier is hij: rokers hebben 70% meer kans om gehoorverlies te ontwikkelen dan niet-rokers. Er is geen bewezen verklaring voor deze bevinding, maar experts hebben een aantal theorieën.

Pijnstillers

Een onderzoek dat onlangs is uitgevoerd heeft bewezen dat het innemen van pijnstillers zoals aspirine, ibuprofen of paracetamol bij een inname van twee keer of meer per week kan worden gekoppeld aan gehoorverlies bij vrouwen. Onderzoekers ontdekten dat vrouwen die deze pijnstillers twee keer of meer per week innemen 13% meer kans hebben op gehoorverlies. Het risico bleek groter te zijn bij vrouwen onder de 50.

Diabetes

Verschillende onderzoeken hebben bewezen dat er een verband is tussen gehoorverlies en diabetes. Het wordt algemeen aangenomen onder onderzoekers dat de hoge bloedsuikerspiegel die door diabetes wordt veroorzaakt kan resulteren in beschadigde bloedvaten in het oor, waardoor uiteindelijk gehoorverlies optreedt.