1. Kies voor de juiste koptelefoon of oordopjes

Als je koptelefoon of oordopjes niet goed passen, kan er veel storend omgevingsgeluid je oren binnendringen. Om die storende geluiden te compenseren, zet je al snel het volume van je smartphone te hard. Kies daarom voor een geluiddempende koptelefoon of oordopjes die perfect passen. Zo voorkom je dat je het volume steeds harder zet.

2. Adempauze voor je oren

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om niet langer dan één uur per dag naar bijvoorbeeld muziek te luisteren met behulp van een koptelefoon of oordopjes. In werkelijkheid luisteren heel veel mensen, vooral jongeren, veel langer en vaker. Het volume vaak rond de 80 decibel. Dit staat gelijk aan het geluid van druk stadsverkeer. 

3. Zet het geluid zachter

Het volume van de meeste smartphones kan enorm hard, maar er is geen enkele reden om je telefoon continu op de luidste stand te zetten. Zet het geluid standaard op ongeveer 60% van de capaciteit. Dat is al een stuk veiliger voor je gehoor. Luisteren naar gematigd geluid voor langere tijd kan je gehoor al aantasten, dus naar harde muziek luisteren zal de kans op permanente gehoorschade alleen maar vergroten. Prima dus om lekker naar muziek te luisteren, maar niet de hele dag door op een hoog volume. Wees zuinig op je oren!

4. Laat je gehoor regelmatig testen

Het is belangrijk je oren regelmatig te laten controleren. Als je last hebt van irritatie aan je oor of je merkt dat geluiden doffig klinken, dan kan het zijn dat je gehoorgang verstopt is. De huisarts kan je oren voorzichtig reinigen. Daarnaast is het aan te raden regelmatig je oren door een professionele audicien te laten testen, want hoe eerder een (beginnend) gehoorverlies wordt opgemerkt, hoe makkelijker er iets aan gedaan kan worden.

Maak een afspraak voor een gratis hoortest