Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Waar bestaat een hoortest uit?

09/02/2017
Redactie Schoonenberg

Denkt u erover om een hoortest te nemen, maar stelt u het constant uit? Misschien heeft een bekende u wel aangeraden om eens langs de audicien te gaan, omdat diegene merkt dat u de laatste tijd wat vaker vraagt of mensen zich kunnen herhalen. Of misschien vermoedt u zelf wel dat u gehoorverlies heeft opgelopen door te harde geluiden of ouderdom. Misschien stelt u uw bezoek aan de audicien wel uit, omdat u bezorgd bent over wat er daar gezegd zal worden over uw gehoor. Er is echter geen enkele reden goed genoeg om een hoortest uit te blijven stellen. Het testen van uw gehoor is namelijk erg makkelijk, pijnloos en niks om uw zorgen over te maken

Als u eenmaal een afspraak heeft gemaakt

U heeft eindelijk een hoortest ingepland, maar wat nu? Over het algemeen krijgt u nu een formulier van de audicien, waarbij u een aantal ja/nee vragen moet beantwoorden over uw gehoor. Zoals; denkt u dat het ene oor beter is dan het andere? Aan de hand van uw formulier kan de audicien uw behoeften en zorgen bepalen. Naast een aantal van deze vragen worden er ook nog wat open vragen gesteld. Zodra u alles heeft beantwoord, bent u klaar voor de hoortest. De audicien weet nu waar u staat op het gebied van gehoorverlies en kan daarvoor een hoortest gaan opzetten.

De piep-test

Een gehoortest begint meestal met de piep-test, ook wel bekend als zuivere toon audiometrie. Deze test wordt gebruikt om uw gehoordrempel te identificeren en om de mate van en het type gehoorverlies te bepalen. Deze test is een belangrijk instrument dat wordt gebruikt bij de diagnose die de basis vormt voor het beheer van het gehoorverlies. In deze test krijgt u een set van zachte oordopjes in, om overige geluiden te blokkeren. Een reeks tonen bij geselecteerde frequenties en volumes van laag naar hoog wordt dan onregelmatig uitgestoten, in het ene oor en in het andere oor. U geeft dan aan of u de toon kunt horen door op een knop te drukken. Deze resultaten worden weergegeven in een audiogram grafiek. Dit illustreert het bereik van het gehoor(verlies) over de omvang van de decibels en Hertz.

Botgeleiding

Deze test is veel minder onheilspellend dan het klinkt. De botgeleiding test, ook wel interaurale verzwakking genoemd, is gewoon een kwestie van het plaatsen van een reeks van geleiders tegen de zijkant van het hoofd achter het oor, terwijl de zachte oordopjes externe geluiden blokkeren. De geleiders sturen dan trillingen via het bot rechtstreeks naar uw ‘slakkenhuis’. Deze test wordt gebruikt om de hoeveelheid signaalverlies tijdens uitwisselingen met de gehoorzenuwen te bepalen. De beschrijving van deze test kan wat angstaanjagend klinken, maar het duurt niet lang en daarnaast is het heel fascinerend.

Willekeurige woorden

De volgende test wordt spraak discriminatie genoemd. Hierbij wordt getest hoe goed u bepaalde woorden verstaat bij verschillende volumes. U wordt gevraagd om een reeks willekeurige woorden als ‘bad, rook en bom’ te herhalen. Zo kan er worden bepaald of u moeite heeft met het verstaan van bepaalde geluiden en bij welke volumes u daar dan moeite mee heeft.

Tympanometrie

Ten slotte is er nog een laatste test, nadat u de zachte oordopjes uit heeft gedaan. In deze ‘druktest’ wordt er een ander klein oordopje in de gehoorgang geplaatst. Deze blaast vervolgens een minuscuul beetje lucht de gehoorgang, om te zien hoe het trommelvlies reageert op de variaties in luchtdruk. Voor u is de druk nauwelijks waarneembaar, maar de audicien kan zo de conditie van uw middenoor en de beweeglijkheid van uw trommelvlies bepalen. Ook kan de audicien zo bepalen of vocht of oorsmeer eventueel uw gehoorgang blokkeert of belemmerd. Zodra deze test is afgerond krijgt u een zeer nauwkeurig beeld van het niveau van uw huidige gehoor en of u gehoorverlies heeft dat behandeld moet worden.

En nu?

Na uw test zal de audicien u vertellen wat de vervolgstappen zullen zijn. Misschien zult een hoortoestel moeten nemen. Dit zal in het begin als een schok zijn voor u, maar tegenwoordig zijn er zulke goede oplossingen voor hoortoestellen, waardoor ze ook bijna niet meer zichtbaar zijn. Wacht absoluut niet met het aanmeten van een hoortoestel als uw audicien dat aanraadt. Hoe eerder uw eraan begint, hoe meer u het gehoorverlies kunt inperken.