Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Waarom mensen hun hoortoestel niet altijd gebruiken

08/02/2017
Redactie Schoonenberg

Als u een trui nodig heeft om het warm te krijgen, dan laat u deze niet in de kast hangen op een koude dag. Dus waarom zou u het huis verlaten zonder uw hoortoestel, als u die nodig heeft om te kunnen communiceren?

Mensen met gehoorverlies geven aan dat er een aantal redenen zijn waarom zij hun hoortoestel thuis laten. Sommige mensen zeggen dat zij hun hoortoestel niet dragen omdat zij geen verschil kunnen horen tussen spraak en de versterkte achtergrondgeluiden. Dit is te verhelpen door het oor te trainen door gebruik te maken van een hoortoestel. Het trainen van het oor is mogelijk door middel van oefeningen die erop zijn gericht om duidelijk onderscheid te kunnen maken tussen spraak en achtergrondgeluiden. Hieronder staan een aantal tips om u te helpen bij deze oefeningen.

Luister goed

U kunt uw hoortoestel beter afstellen door middel van een paar simpele oefeningen. Allereerst kunt u proberen om geconcentreerd te luisteren naar zachte geluiden in een stille omgeving. U kunt bijvoorbeeld proberen om sleutels te laten rinkelen, papier over elkaar te wrijven, een pen te laten klikken, een lichtschakel om te zetten, enzovoorts.

Volg een gesprek

Als u uw oren en hoortoestel eenmaal heeft laten wennen aan deze zachte geluiden kunt u simpele een-op-een gesprekken gaan volgen. Begin met iets makkelijks zoals luisteren naar de televisie of radio, met een laag volume.

Gewend raken aan harde geluiden

Als u de eerste twee stappen heeft doorlopen kunt u zich gaan wagen aan wat hardere geluiden, zoals straatgeluiden of het geluid binnen in een café. Indien u eenmaal gewend bent geraakt aan deze verschillende geluidslagen kunt u gesprekken eraan gaan toevoegen. Op deze manier kunt u geluiden gaan filteren, waardoor de communicatie gemakkelijker zal gaan verlopen.

Bezoek uw audicien

Een andere reden waarom mensen hun hoortoestel niet dragen is dat deze niet goed past. Als uw hoortoestel oncomfortabel zit doordat het toestel te groot of te klein is en er daardoor pijn ontstaat, moet u zonder twijfel langsgaan bij uw audicien om uw toestel aan te laten passen.

De kunst is om uw gehoor te leren focussen in luidruchtige omgevingen en u niet laten ontmoedigen, waardoor u uiteindelijk opgeeft.