Overzicht

Welke functie heeft oorsmeer?

Voordat we dieper ingaan op het veilig verwijderen van overtollig oorsmeer, is het eerst belangrijk te begrijpen wat oorsmeer is. Oorsmeer – ook cerumen genoemd – is praktischer dan u waarschijnlijk denkt. Het is natuurlijk en absoluut gezond voor uw lichaam dat het voor een paar belangrijke functies aanmaakt. Deze kleverige, wasachtige substantie ontvangt maar weinig dank voor al het goeds dat het doet.
Zo sluit het bijvoorbeeld kleine stukjes vuil in, huidschilfers, stof en filtert ze weg van het trommelvlies en het binnenoor. Dit is een zelf-reinigende, beschermende functie. Oorsmeer zorgt ook dat uw gehoorgang gesmeerd wordt, zodat deze niet uitdroogt en gaat jeuken.

Thuis je oren veilig schoonmaken: hoe kun je dat het beste doen?

Het is heel gewoon om af en toe te veel oorsmeer te hebben: de meeste mensen hebben daar wel eens last van. Artsen noemen overtollig oorsmeer ook wel cerumenimpactie. Hoewel te veel oorsmeer een relatief klein probleem is, is het verwijderen ervan een gevoelige kwestie. Wanneer je gehoorgang helemaal verstopt is, moet je niet zelf proberen het oorsmeer weg te krijgen. In dit geval kun je het best een audicien, huisarts of KNO-specialist raadplegen.

Als de verstopping slechts gedeeltelijk is en de oorholte maar licht vervuild, kun je het volgende proberen om je oren weer schoon te krijgen. Gebruik deze methode alleen als je weet dat je trommelvlies intact is en er geen tekenen van perforatie zijn, zoals oorpijn, pus of uitvloeiing met bloed.


Je oren schoonmaken met warm water of een zoutoplossing

Het is heel gemakkelijk om tijdens het douchen een warme kleine waterstraal in het gehoorgang te laten lopen. Na een paar minuten zal het lauwe water het oorsmeer zacht maken, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Dep je oor vervolgens droog.

Je kunt ook een zoutoplossing gebruiken om het oorsmeer zacht te maken. Voeg 1 theelepel keukenzout toe aan 250 ml lauw- warm water en spoel hiermee je gehoorgang.

Naast deze huismiddeltjes, zijn er oorspoelingen te verkrijgen om van overtollig oorsmeer af te komen.

Nog een tip: je kunt oud oorsmeer uit de gehoorgang werken door te kauwen en je kaken te bewegen. Zodra oorsmeer de weg naar de ooropening heeft gevonden, kan het opdrogen en naar buiten vallen. Je kunt het ook met een doek of een katoenen watje van de oorschelp afvegen.

De typische symptomen van een verstopt oor zijn:

Wanneer je je oren niet goed schoonhoudt of wanneer je veel oorsmeer aanmaakt, dan kun je last krijgen van de volgende symptomen:
  • het gevoel dat het oor ‘vol’ zit
  • vloeistof uit het oor
  • gedeeltelijke doofheid
  • itching
  • tinnitus (oorsuizen)

Moet je naar de huisarts of audicien bij te veel oorsmeer?

Meestal is overtollig oorsmeer zelf goed te verwijderen. Maar als je een bijzonder nauwe gehoorgang hebt, of overmatig veel oorsmeer, kun je het best een huisarts of specialist bezoeken. Een specialist kan veilig proppen uit je oor verwijderen om je gehoor te beschermen. Negeer de tekenen van een verstopt oor niet, want dan kan zich oorsmeer ophopen in de gehoorgang. Op de lange duur kan dit leiden tot doofheid.

Raadpleeg indien nodig altijd een arts en laat een specialist overtollig oorsmeer professioneel verwijderen. De opbouw van het gehoor is erg delicaat en overtollig oorsmeer kan het trommelvlies beschadigen. Zelfs als er geen sprake is van een gescheurd trommelvlies, adviseren wij je je KNO-arts te raadplegen, want soms kan een medische ingreep noodzakelijk zijn. Wie een gehoorapparaat draagt of regelmatig zwemt kan ook extra verzorging van de gehoorgang nodig hebben om infecties te vermijden.

Wat kan ik beter niet doen als ik mijn oren schoonmaak?

Op het gebied van oren schoonmaken bestaan er heel wat misvattingen. Niet elke methode is veilig of betrouwbaar om oorsmeer te verwijderen.

Wattenstaafjes

Hoewel veel mensen gebruikmaken van wattenstaafjes om hun oren schoon te maken, betekent dit nog niet dat ze veilig zijn. Het is nooit een goed idee om een voorwerp in het gehoorgang te steken. Wees extra voorzichtig als je in het verleden aan je oren geopereerd bent, bij een gescheurd trommelvlies, bij oorpijn of bij vocht uit het oor.

Gebruik absoluut geen wattenstaafjes. Denk eens aan een smalle pijp die u van vuil wilt ontdoen met een lange stok. De stok die u gebruikt is maar een beetje smaller, maar wel veel korter dan de pijp zelf. Begrijpt u nu waarom dit geen effectieve aanpak is? Hetzelfde geldt wanneer u een wattenstaafje in uw gehoorgang doet: u duwt de prop alleen maar verder omlaag. Het kan zijn dat u de uitgang compleet verstopt, maar nog riskanter is de kans op beschadiging van het trommelvlies. Een andere mogelijke complicatie ontstaat als het oorsmeer hard wordt tegen het trommelvlies. Dit kan leiden tot een drastisch gehoorverlies.

Oorkaarsen

Oorkaarsen zijn een andere populaire methode om zelf oren schoon te maken. Hoewel velen de doeltreffendheid ervan aanprijzen, raden wij het niet aan. Momenteel zijn oorkaarsen een echte rage. Jammer genoeg is het risico op letsel door hete was tamelijk groot, wat kan leiden tot permanente beschadiging van de gehoorgang.

Hoe je je oren het beste kunt schoonmaken: samenvatting

Om je oren zo veilig en effectief mogelijk schoon te maken, kun je het volgende doen:
  1. Spoel de gehoorgang met warm (maar geen heet) water.
  2. Maak de buitenranden van de ooropening voorzichtig schoon met een vochtig doekje.
  3. Steek nooit een wattenstaafje in je oren.
  4. Vraag je huisarts om oorsmeer te verwijderen als het jezelf niet lukt.
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.