Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Drs. J.M. (Kiki) Kruyt, KNO-arts, Reinier de Graaf, Delft

"Nieuwe techniek van een poliklinische trommelvliessluiting voor jong en oud”

Deze presentatie gaat over een nieuwe en snelle techniek om poliklinisch trommelvliesperforaties te sluiten. Bij deze techniek, de ‘hyaluronic acid fat graft’-myringoplastiek (HAFGM), plaatst de KNO-arts onder lokale verdoving een stukje vet (weggehaald achter het oor) als een zandlopervormig plugje in het trommelvliesgaatje en dekt het geheel af met een of meer hyaluronzuurschijfjes.

Deze techniek is voor het eerst beschreven door Prof. Issam Saliba van de Canadese Montreal University (Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2011;137:1203-9). KNO-artsen Dr. J.P. Koopman en Dr. H. Blom (Haga ziekenhuis) starten in 2012 met deze techniek en hadden in eerste instantie mindere resultaten. De techniek is aangepast op basis van modificaties die Prof. I. Saliba aan Dr. H.M. Blom en Drs. J.M. Kruyt heeft laten zien tijdens hun bezoek in 2014 in Montreal. Na het toepassen van deze modificaties zijn de resultaten verbeterd. In deze presentatie zal deze techniek en de invloed van de modificaties op de resultaten van de ingreep zoals uitgevoerd in Haga ziekenhuis, Den haag en Reinier de Graaf, Delft worden besproken.

Naar de KNO/AC pagina

Naar de symposium pagina


Kiki Kruyt is opgeleid als KNO-arts onder Prof. E.H. Huizing in het Utrecht Medisch Centrum (UMC) en is sinds 1998 als KNO-arts verbonden aan het Reinier de Graaf te Delft. Het Reinier de Graaf is een topklinisch opleidingsziekenhuis.

  • Haar aandachtsgebieden binnen de KNO zijn Allergologie en Otologie (oorheelkunde) en in het bijzonder oorchirurgie (sanerende-, reconstructieve- en stapeschirurgie).
  • In 2001 medeoprichter van het Allergiecentrum van Reinier de Graaf, ook bekend als het Delfts Allergie Centrum (DAC).
  • Sinds 2007 lid van de hoofdredactie van het Nederlands Tijdschrift voor Astma en Allergie.
  • In 2014 otologische samenwerking gestart met KNO-Care Haga ziekenhuis Den Haag.
  • Voordat Kiki begon met haar opleiding tot KNO-arts heeft zij een pilot studie gedaan voor Artsen zonder Grenzen in de Filipijnen.

Deze pagina delen met anderen: