Contact
Onze webshop
Vind hier alle benodigdheden voor je hoortoestel

Denk je er genoeg aan om je oren te beschermen? Nee? Daarin ben je zeker niet alleen. Vaak staan we helemaal niet stil bij de effecten van dagelijkse geluiden op ons gehoor. Wat de impact van lawaai op je oren is en hoe je jouw gehoor het best beschermt, lees je hier.

Waarom moet ik mijn gehoor beschermen?

Anders dan je ogen, die bliksemsnel kunnen sluiten, kunnen je oren zich niet beschermen tegen lawaai. Je kunt je gehoor niet bewust uitschakelen; het is altijd klaar om geluiden of lawaai op te vangen. Daardoor krijgen de haarcellen in je oren veel te verduren als je ze regelmatig of acuut blootstelt aan lawaai. 

Bekijk hiernaast hoe onze audicien hierover denkt. Hij geeft tekst en uitleg in het RTL 4 programma 'Durf te vragen'.

Wat is geluid en wat zijn decibellen?

Hoe hard geluid is, wordt aangegeven met behulp van decibellen, afgekort als dB. Alle mensen kunnen in principe geluiden horen tussen 0 en 120 decibel. Als het volume van het geluid toeneemt, neemt ook automatisch het aantal decibellen toe. 140 decibel en meer kan een mens wel horen, maar is zeer pijnlijk voor onze oren; je wordt bijna meteen doof.
Als je aan sterk geluid blootgesteld wordt, is het risico op permanente gehoorschade zeer groot. In de onderstaande tabel staan voorbeelden van verschillende geluidssterktes en bijbehorende situaties. Hoe hard zijn geluiden nu eigenlijk, gemeten in decibellen?140 decibel en meer kan een mens wel horen, maar is zeer pijnlijk voor onze oren; je wordt bijna meteen doof. Als je aan sterk geluid blootgesteld wordt, is het risico op permanente gehoorschade zeer groot. In de onderstaande tabel staan voorbeelden van verschillende geluidssterktes en bijbehorende situaties. Hoe hard zijn geluiden nu eigenlijk, gemeten in decibellen?

Wat zijn de effecten van lawaai?

De tabel hierboven geeft een goed idee over de verschillende geluidsniveaus die er bestaan. Het moment waarop je lawaai als storend of onaangenaam ervaart, verschilt per mens. De pijngrens ligt ongeveer bij 120 decibel, maar ook verkeerslawaai, motorgeronk of een discotheekbezoek met waardes boven 80dB kunnen impact hebben.
Een geluid van 80dB kan tot 8 uur achter elkaar worden aangehoord, zonder gehoorbeschadiging te veroorzaken. Dit geluid is te vergelijken met het geluid van een haardroger. Bij een geluid van 110dB kan acute gehoorschade optreden. Deze geluidssterkte komt al snel voor tijdens concerten, dance events of in clubs.

Gehoorbeschadiging door muziek

Onderzoek van de Nationale Hoorstichting onder 130.000 mensen tussen 18 en 36 jaar wijst uit:
  • 93% van de uitgaande jongeren loopt kans op gehoorbeschadiging.
  • 93% van de stappers heeft last van het gehoor na een bezoek aan een club of muziekevenement.
  • Een dag later heeft 38% nog steeds last van een piep, oorsuizen of verminderd gehoor.
Om veilig te kunnen genieten van muziek worden de oordopjes met muziekfilter van Schoonenberg aangeraden. Niet alleen hoor je de muziek dan beter, ook praten met andere mensen wordt aanzienlijk eenvoudiger. 

Meer over oordopjes met muziekfilter

Heb ik oordoppen nodig?

Het moment waarop je lawaai als storend of onaangenaam ervaart, verschilt van mens tot mens. De pijngrens ligt ongeveer bij 120 decibel, maar ook verkeerslawaai, motorgeronk of een discotheekbezoek met waardes boven 80 dB kunnen al een impact hebben. 

Meer over oordopjes met muziekfilter

Hoe bescherm ik mijn gehoor?

Om gehoorverlies te vermijden kunnen een paar eenvoudige tips al helpen. Ze zijn makkelijk toepasbaar en zorgen dat je nog steeds probleemloos hoort.
Lager zetten!

Beperk het volume van de radio, televisie, smartphone of andere geluidsbronnen tot een bepaald niveau.

Verminderen!
Verminder het aantal parallelle geluidsbronnen. Voer niet tegelijk een gesprek terwijl je naar muziek luistert en elektrische apparaten aan hebt staan.
Stille apparaten kopen!
Let bij de aanschaf van elektrische apparatuur zoals een wasmachine, vaatwasser, koelkast op de decibel-vermelding. Hoe lager het getal, hoe zachter en dus beter voor je oren.
Ga weg van de bron!

Bewaar een zo groot mogelijke afstand tot de geluidsbron. Wordt het je te luid, ga dan wat verder weg staan, zelfs als je dan de ruimte moet verlaten.

Oren dicht!
Oren dicht: wat bij kinderen een reflex is, zouden volwassenen zich weer moeten herinneren: druk bij acute lawaaioverlast de handen stevig op je oren en ga uit de buurt.
Gehoorbescherming dragen!
Onderneem je activiteiten met veel geluid, zoals grasmaaien of houtzagen, draag dan zeker gehoorbescherming [Link Earplugs]. Een cirkelzaag haalt de 110 dB – dus krap onder de pijngrens!
Gehoor beschermen!
Gesprekken, rinkelen van de telefoon, luisteren naar muziek of naderbij komende auto's: als een van onze belangrijkste zintuigen helpt het gehoor ons bijna vanzelfsprekend in het dagelijks leven. Opdat we mogelijk een leven lang op onze oren kunnen vertrouwen, moeten wij ze bewust beschermen.
Rust uit
Als je te lang in een ruimte of omgeving bent waarvan je vermoedt dat er flink wat decibellen om je oren vliegen, draag dan zeker goede gehoorbescherming.
Door deze eenvoudige tips, blijven je oren in topvorm En dat zorgt ervoor dat je kan blijven genieten van ieder geluid van het leven.

Welke soorten gehoorbescherming zijn er?

Om je oren tegen geluiden en gehoorschade te beschermen, is er een grote keuze uit verschillende soorten gehoorbescherming voor iedere situatie. In de volgende alinea leer je meer over de belangrijkste soorten gehoorbescherming:
Gehoorbescherming in de vorm van oorkappen

Oorkappen

Oorkappen dempen het geluid bijzonder goed. Je kan ze direct op je hoofd dragen of aan een beschermingshelm bevestigen. Sommige modellen zijn handig samen te klappen en voor hoge lawaaioverlast en kortstondig gebruik toepasbaar.
Universele oordoppen

Universele oordopjes

Steeds meer (jonge) mensen zijn zich ervan bewust dat door de blootstelling aan harde geluiden gehoorbeschadiging kan ontstaan. Als je in contact komt met geluid boven de 80dB is dit al schadelijk voor je gehoor. Een simpele grasmaaier zit al boven dit volume en in discotheken, tijdens concerten en op festivals wordt een geluidsniveau van 110dB al snel gehaald. Maar er zijn veel meer situaties waarbij gehoorbeschadiging kan optreden, zoals bij het rijden op een motor of in een cabrio: het geruis kan daarbij al oplopen tot 95dB. Bij Schoonenberg hebben we verschillende universele oordoppen van ProActiv. Ze zorgen ervoor dat je in allerlei situaties basis-gehoorbescherming hebt tegen een zeer voordelige prijs.  

Alles over universele oordoppen
Transparante op maat gemaakte oordoppen voor muziek

Oordoppen op maat (otoplastieken)

Onze oordopjes op maat sluiten volledig af en dempen schadelijke frequenties die het eerst gehoorschade veroorzaken. Je kunt met deze oordopjes nog steeds genieten van geluid, zoals muziek of gesprekken, maar je voorkomt hiermee mogelijke gehoorbeschadiging als de volumes te hoog zijn. Deze persoonlijke oordoppen hebben een hoog draagcomfort en zijn te verkrijgen met verschillende geluidsfilters. Afhankelijk van jouw situatie kan je zo de geschikte bescherming tegen lawaai kiezen. Er zijn speciale oordopjes voor muzikanten en concertbezoekers, motorrijders en zwemmers.

Alles over oordoppen maat

Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Wat zegt de Arbowet?

De Arbowet schrijft voor dat bij een geluidsniveau van:
  • 80dB: een werkgever verplicht is om gehoorbescherming beschikbaar te stellen aan een werknemer bij het werken in een geluidsniveau van 80dB.
  • 83dB: een werknemer maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming mag werken. Anders is de kans op gehoorbeschadiging erg groot.
  • 85dB of hoger: een werknemer verplicht is om de gehoorbescherming ook echt te dragen. Dit kunnen gehoorkappen, oordoppen of oordopjes op maat zijn. De werkgever is in dit geval ook verplicht om deze bescherming aan te bieden. 

Meer informatie over gehoorbeschadiging en de Arbowet