Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Geluid en decibellen

Een decibel, die altijd wordt afgekort als dB(A), is een maateenheid die aangeeft hoe hard geluid is. Alle mensen kunnen in principe geluiden horen tussen 0 en 120 decibel. Als we het hebben over 0 decibel wil dat niet zeggen persé zeggen dat er dan geen geluid is, alleen kunnen wij mensen het dan niet horen omdat het dan onder onze gehoordrempel komt. Als het volume van het geluid toeneemt neemt ook automatisch het aantal decibellen toe.

140 decibel en meer kan een mens wel horen, maar is zeer pijnlijk voor onze oren (je wordt bijna meteen doof). Als je aan sterk geluid blootgesteld wordt, dan heb je een zeer grote kans op een permanente gehoorschade. In de onderstaande tabel worden voorbeelden gegeven van verschillende geluidssterktes en bijbehorende situaties. Hoe hard zijn geluiden nu eigenlijk gemeten in decibellen?

Onderstaande tabel geeft een goed idee over de verschillende geluidsniveaus die er bestaan. Het geluid van een gemiddelde deurbel is ongeveer 80 decibel, op een gemiddeld festival zit je ruim boven de 100 decibel en een straaljager produceert maar liefst 130 decibel. Als je te lang in een ruimte of omgeving bent waarvan je het vermoeden hebt dat er wel flink wat decibel om je oren vliegen, gebruik dan zeker gepaste oordoppen!

 


 

Welke types oordoppen kan ik kiezen?

Bij Schoonenberg heeft u de keuze uit verschillende soorten oordoppen:

Universele oordoppen van ProActiv. Oordoppen die u voornamelijk incidenteel kunt gebruiken.

Gehoorbescherming op maat van Proactiv Oordoppen die speciaal worden aangemeten en in verschillende situaties de optimale bescherming bieden.

Deze pagina delen met anderen: