Overslaan en naar de inhoud gaan

Het gehoor

Een goed gehoor is van onschatbare waarde. Het zorgt ervoor dat u kunt communiceren met de mensen om u heen. Met uw familie, tijdens een gezellig verjaardagsvisite, met uw collega’s in de wekelijkse afdelingsvergadering, met uw buurman terwijl u samen de hond uitlaat… Daarom is het verstandig regelmatig uw gehoor te laten controleren.

Werking van het oor

De werking van het oor

Hoe werkt het gehoor eigenlijk? Het gehoor bestaat uit acht belangrijke onderdelen die weer verdeeld zijn over het buiten of uitwendig , het middenoor en het binnenoor. Geluiden zijn eigenlijk trillingen in de lucht die via ons oor worden omgezet in waarneembare geluiden.

Het buitenoor

Het buitenoor bestaat uit oorschelp en de gehoorgang. De oorschelp vangt de geluidstrillingen op en deze worden via de gehoorgang naar het trommelvlies geleid. Kliertjes scheiden olie af waardoor stof blijft plakken en als oorsmeer naar buiten komt. Zo wordt het stof uit de trillingen “gefilterd”.

Het middenoor

De belangrijkste onderdelen uit het middenoor zijn het trommelvlies en de gehoorbeentjes. Deze hebben als functie om de trillingen te versterken voordat deze worden doorgegeven aan het binnenoor. Het trommelvlies vangt het geluid uit de gehoorgang op en dit wordt achtereenvolgens aan de drie gehoorbeentjes doorgegeven. Deze gehoorbeentjes bestaan uit de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. De stijgbeugel geeft het geluid door aan het slakkenhuis.

Het binnenoor

Het binnenoor bestaat uit het slakkenhuis en de gehoorzenuw. Het slakkenhuis is een spiraalvormige buis die gevuld is met vloeistof. In deze buis ligt een vlies/membraan waarop duizenden trilhaartjes staan. Door de trilling dan wel beweging van het vlies geven de trilhaartjes signalen af. Deze elektrische signalen worden via de gehoorzenuw aan de hersenen doorgegeven, waar ze worden waargenomen als geluid.

Deze pagina delen met anderen: