Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Oorsuizen

Een fenomeen dat vaak simultaan aan gehoorverlies optreedt zijn oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. Alle klachten waarbij patiënten aangeven dat zij fluiten, zoemen, gesis, brommen, dreunen of een ander geluid ‘horen’, zonder dat dit daadwerkelijk aanwezig is, wordt oorsuizen genoemd. Een andere benaming van oorsuizen is fantoomgeluid of tinnitus.

Hoe klinken oorsuizen

Wanneer patiënten gevraagd wordt wat ze horen bij oorsuizen wordt dit meestal aan de hand van geluiden uit de omgeving beschreven: het zoemen van elektriciteitsdraden, het ruisen van een beekje of van de wind door de bomen, lage of hoge pieptonen of zelfs allerlei geluiden door elkaar. De benaming “suizen” is niet altijd juist, omdat het ook als piepen, fluiten, brommen, dreunen, sissen, zoemen of een ander geluid, wordt ervaren.

Wat zijn de oorzaken van oorsuizen?

Tinnitus komt bij ongeveer één miljoen Nederlanders voor. De precieze oorzaak van de oorsuizingen is vaak niet te achterhalen. Oorsuizen kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan of, de hersenen. Mensen die overgevoelig zijn voor geluid (hyperacusis), hebben ook last van oorsuizen. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen. Dit alles betekent dat niet alle oorzaken behandelbaar zijn. Onderzoek naar de oorzaak moet dat uitwijzen. Wel duidelijk is dat er een aantal zaken zijn die de tinnitus vrijwel altijd erger maken: lawaai, stress en alcohol.

Gevolgen van tinnitus

Bij oorsuizen of tinnitus worden geluiden gehoord die er in werkelijkheid voor anderen niet zijn. Dit valt het meest op in stilte. Gevolg is dat de patiënt in zijn of haar oren en hoofd altijd extra signalen te verwerken krijgt. Dat kan leiden tot grote vermoeidheid: je hoort extra dingen die je afleiden. Je kan je misschien slechter concentreren. Zelfs niet kunnen slapen van het lawaai in je hoofd. Uiteindelijk kan dit leiden tot ernstige psychologische problemen en gevoelens van machteloosheid en neerslachtigheid.

Behandeling van tinnitus

Echte oorzaken van tinnitus zijn lastig te benoemen. Wanneer tinnitus naast Ménière of een ander ziektebeeld voorkomt, dan zal er altijd gewerkt worden aan het andere ziektebeeld in de hoop dat daarmee de tinnitus ook vermindert. Oorsuizen wegnemen lukt vrijwel nooit. Het is dus vooral zaak oorsuizen te verminderen. Bij chronische tinnitus kunt u gebruik maken van verschillende hulpmiddelen, waarmee u de aanwezige geluiden meer naar de achtergrond van uw bewustzijn kunt verplaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hoortoestel of maskeerder. Deze versterken spraak- en omgevingsgeluid waardoor de oorsuizingen teruggedrongen en gemaskeerd worden.

Deze pagina delen met anderen: