Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Gehoorschade in decibel

Het gehoorverlies wordt meestal uitgedrukt in decibel (dB). Feitelijk hebben we het dan over het aantal dB's verschil ten opzichte van de 0 lijn - de normaal horende. Op basis hiervan wordt gehoorschade ingedeeld in categorieën.

Gehoorschade categorieën

Gehoorverlies is in te delen in onderstaande categorieën.  Hierbij staat 0 dB voor geen gehoorverlies en bij 90 dB voor ernstig gehoorverlies, bij meer als 90 dB gehoorverlies  praat men over doofheid.

Gehoorschade:

  • 0 tot en met 15 dB: normaal gehoor. Er zijn geen nadelige effecten te verwachten.
  • 15 tot en met 25 dB: zeer licht gehoorverlies. Soms moeite met het verstaan van zachte spraak en enige moeite met het volgen van een conversatie in rumoerige omgevingen (kroeg, receptie, restaurant).
  • 25 tot en met 40 dB: licht gehoorverlies. Moeite met het verstaan van iemand op afstand (zachte spraak), de tv moet vaak harder worden gezet. Ook in rumoerige omgevingen moet al een aardige inspanning worden geleverd om de conversatie te volgen.
  • 40 tot en met 70 dB: middelmatig gehoorverlies. De ander kan alleen nog worden verstaan als deze luider gaat praten en op korte afstand blijft. De tv moet zodanig hard worden gezet dat anderen die zich in de zelfde ruimte bevinden dit als herrie gaan ervaren. Verstaan in een rumoerige omgeving is problematisch.
  • 70 tot en met 90 dB: ernstig gehoorverlies. Iemand die zich op korte afstand bevindt, moet schreeuwen om zich verstaanbaar te maken. De tv moet zodanig hard worden gezet, dat eventuele buren hier hinder van ondervinden. De huisbel en telefoon worden regelmatig niet opgemerkt wanneer deze op enige afstand klinkt. Conversaties in een rumoerige omgeving zullen zo goed als onmogelijk zijn.
  • 90 dB of meer: zeer ernstig gehoorverlies. Alleen hele harde geluiden zijn nog waarneembaar. Een conversatie is niet meer te volgen, omdat (normale) spraak niet meer wordt gehoord, wat natuurlijk ook geldt in een rumoerige omgeving.

Bovengenoemde indeling is globaal en gebaseerd op een audiogram. Na de afname van een hoortest bij Schoonenberg ontvangt u een audiogram van uw eigen gehoor en is af te lezen met welke mate van hoorverlies u te maken heeft. U kunt vrijblijvend een afspraak maken voor een hoortest bij een Schoonenberg winkel in de buurt.

Deze pagina delen met anderen: