Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Gehoorverlies

De mate van gehoorverlies wordt uitgedrukt in decibel (dB). Een gehoorverlies van 25 dB noemen we licht gehoorverlies. Dit kan oplopen tot een zwaar gehoorverlies van 90 dB. Bij een verlies van meer dan 90 dB is er sprake van doofheid. Gehoorverlies komt vaker voor dan u denkt. Ruim 1 op de 10 Nederlanders heeft last van gehoorverlies. Niet alleen ouderen, maar ook een groeiend aantal jongeren.

Oorzaken gehoorverlies

Veruit de belangrijkste oorzaak van gehoorverlies is slijtage, welke bij het vorderen van de leeftijd altijd zal optreden. Net zoals de ogen wat minder worden op zekere leeftijd, geldt dit ook voor het gehoor. Zo’n leeftijdsgerelateerde slijtage wordt presbyacusis genoemd. Vanaf ongeveer 55 jaar zal vrijwel iedereen een zekere mate van slechthorendheid ontwikkelen. Daar kan je niets aan doen. Verder kan er overmatige slijtage optreden door lawaai.

Er zijn daarnaast een aantal ziektebeelden die kunnen samen gaan met gehoorverlies of slechthorendheid. Zo is er de ziekte van Ménière welke bij 1 op de 1000 mensen voorkomt. Anderen hebben last van otosclerose. Vermeldenswaardig is bovendien dat gehoorverlies ook veroorzaakt kan worden door overmatig medicijngebruik of vergifting of als gevolg van een ziekte, zoals hersenvliesontsteking. Gehoorverlies kan verschillende vormen hebben. Zo onderscheiden we aangeboren of verworven gehoor vermindering. Bij een verworven vorm kan er sprake zijn van perceptief of geleidingsverlies (ook wel conductief verlies genoemd). Ook een gemengde vorm komt voor.

Hoe klinkt gehoorverlies

Meestal ontwikkelt gehoorverlies zich zeer langzaam. Het wordt pas lastig als u uw functie niet meer kan uitoefenen, u in gezelschap steeds meer moeite hebt om gesprekken te volgen of de radio en tv steeds harder moet zetten om te kunnen verstaan. Bij gehoorverlies worden meestal de medeklinkers niet goed gehoord, zoals PTK, SF, JWL en MN. Een slechthorende moet daardoor steeds meer moeite doen om spraak te verstaan. Dit wordt als zeer vermoeiend ervaren en kan leiden tot beperkingen binnen het sociale leven. Immers, het is best begrijpelijk dat je verjaardagen en andere sociale aangelegenheden gaat mijden als je jezelf niet zeker voelt en gesprekken niet goed kunt volgen.

Wat te doen bij gehoorverlies

Schoonenberg biedt voor de verschillende soorten gehoorverlies verschillende hooroplossingen. Een goede analyse van uw probleem door een gediplomeerd audicien vormt dan ook altijd de eerste stap naar de oplossing indien u minder gaat horen. Wij adviseren u alert te zijn en bij vermoeden van gehoorverlies een keer langs te komen in onze winkel voor een vrijblijvende hoortest.

Deze pagina delen met anderen: