Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

Oren schoonmaken, hoe doe je dat?

Een gezonde gehoorgang maakt oorsmeer (ook wel cerumen) aan. De meeste mensen vinden oorsmeer een beetje vies, maar het heeft heel veel goede eigenschappen. Zo beschermt het de gehoorgang tegen vocht, uitdroging, vuil en stof, bacteriën en schimmels. Het houdt uw oren schoon en reinigt de gehoorgang  -  best nuttig dus. Sterker nog, een gezonde gehoorgang kan niet zonder.

Oorsmeer en een hoortoestel

Een deel van een hoortoestel (het oorstukje) wordt in de gehoorgang gedragen. Het aanbrengen en verwijderen van dit oorstukje, zet de talg- en oorsmeerklieren aan tot grotere aanmaak en geeft een ander soort oorsmeer. Bovendien duwt het oorstukje het oorsmeer een beetje terug de gehoorgang in. Hierdoor kan een ophoping - een oorsmeerprop - ontstaan. Gelukkig herstelt het oor meestal zelf (geleidelijk) het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van. Maar in sommige gevallen is het nodig om de oorsmeerprop te laten verwijderen.  Daarnaast is een dagelijkse reiniging van de oorstukjes belangrijk. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar.

Top 3:  TIPS voor het schoonmaken van uw oren

1.         Laat oorsmeer zitten

Het is niet nodig oorsmeer te verwijderen uit de gehoorgang. Een gezond oor zorgt zelf voor de juiste balans in uw gehoorgang.

Ook bij kinderen is oorsmeer nodig voor een goed evenwicht in de gehoorgang. Verwijder alleen het zichtbare oorsmeer. De samenstelling van “kinderoorsmeer” beschermt beter dan bij ouderen. Hierdoor komt een gehoorgangontsteking bij kinderen gelukkig zelden voor.

2.         Gebruik een wattenstaafje alléén voor de buitenkant

Soms kan oorsmeer kriebelen of jeuken wanneer het naar de uitgang wordt getransporteerd. Met een wattenstaafje kunt u dit verwijderen, maar zorg ervoor dat u alleen de buitenkant (de zichtbare uitgang) van de gehoorgang reinigt. Het wattenpluimpje moet tijdens het schoonmaken altijd aan de buitenkant zichtbaar blijven. Als u te diep uw oren ingaat, verstoort u het evenwicht, kunt u onbewust het oorsmeer dieper de gehoorgang in duwen en kan er een oorsmeerprop ontstaan. Een prop kan leiden tot een gehoorgangontsteking. Bovendien kan het wattenstaafje schade veroorzaken aan de kwetsbare dunne wand van de diepere gehoorgang en de oorsmeerklieren ontregelen. Hierdoor kan het oorsmeer anders van structuur, kleur en dikte worden.

3.         Stop niks in uw oren om jeuk te verminderen

De huid van de gehoorgang is erg gevoelig. Dat is ook nodig om alle geluidstrillingen op te vangen en nauwkeurig te verwerken. Het nadeel van deze gevoeligheid is wel dat het snel kapot kan gaan.

Balpennen, haarspeldjes, lucifers, paperclips, potloden of andere alternatieven zijn de voornaamste veroorzakers van de vorming van 'probleemveroorzakend' oorsmeer.

De onbedwingbare drang om uw oren toch schoon te maken met behulp van dergelijke voorwerpen, kunnen leiden tot wondjes en krasjes, die de werking van de oorsmeerklieren zullen beïnvloeden - ze gaan weer aan de slag en produceren meer of ander oorsmeer. Hierdoor steekt de onbedwingbare drang om het oorsmeer te verwijderen de kop weer op. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. 

Vragen of hulp nodig?

Deze pagina heeft tot doel u informatie te geven over oorsmeer en is niet bedoeld als vervanging van een bezoek aan uw huisarts, audicien of KNO- of huisarts. Als u vragen heeft over het schoonhouden van uw oren of u wilt graag een demonstratie, dan kunt u tijdens het service-uur zonder afspraak terecht.

Deze pagina delen met anderen: