Overslaan en naar de inhoud gaan
Direct afspraak maken?0900 600 7008

"Horen en gehoord worden" - De Verjaardag

De situatie

In de tweede film bezoekt Floris een verjaardag. Daarbij voert hij een gesprek met meerdere personen in een lawaaiige ruimte. Terug naar de film >>

Zit Floris goed?

De dame op de bank maakt plaats voor Floris. Hij komt tussen twee mensen in te zitten. Dat is geen handige plek. Floris kijkt van de één naar de ander, maar verstaat vrijwel niets.

Hoe kan het beter?

Floris had er voor kunnen kiezen om ergens anders te gaan zitten. Bijvoorbeeld tegenover de dame om haar gezicht goed te kunnen zien, of schuin tegenover. Het is namelijk niet altijd mogelijk om de spreker recht van voren te zien.

Omdat er slechthorenden zijn die bij bepaalde sprekers beter spraakafzien bij zijaanzicht, is het aan te raden dit eens uit te proberen. In de film wordt een aantal voorbeelden getoond.

Let op het licht

Als de persoon met wie u praat met het hoofd vóór het licht zit, komt het gezicht in de schaduw en is het mondbeeld niet goed te zien. Vaak wordt op een verjaardag de ruimte sfeervol verlicht met kaarsen of schemerlampen. Schemerlicht is echter niet handig. Slechthorenden zijn gebaat bij veel licht op het gezicht van de spreker om het mondbeeld te kunnen zien. Zie “elkaar verstaan”. De dame gaat dan schreeuwen. Dat helpt niet en is dus fout! Schreeuwen is zelfs pijnlijk. Alleen langzaam en duidelijk gesproken tekst wordt goed verstaan. Dus: goed articuleren.

Nog een tip

Door zich naar Floris toe te draaien en steeds het onderwerp te benoemen hadden de personen op de bank hem in het gesprek kunnen betrekken. Of zoek een rustig hoekje waar u samen een gesprek kunt voeren. Kort groetend loopt Floris geïrriteerd weg. Dat wekt onbegrip. Een belangrijk advies aan slechthorenden: loop niet zomaar weg, maar geef te kennen wat er aan de hand is.

 

Welkom Floris!  Tot slot

 

Deze pagina delen met anderen: