Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!
Home
Home

"Horen en gehoord worden" - De Verjaardag

De situatie

In deze tweede film uit de serie “Horen en gehoord worden” gaat Floris naar een verjaardag. Hij beleeft er weinig plezier aan. Floris komt enthousiast binnen, maar is geïrriteerd weggelopen.

Wat is er aan de hand?

Een verjaardagspartij is lastig voor slechthorenden. Er zijn veel mensen die door elkaar heen praten, veel achtergrondgeluid dus. Slechthorenden kunnen heel moeilijk een gesprek uit achtergrondlawaai filteren. Het liefst schakelen we dat lawaai dus uit, maar op een verjaardag is dat onmogelijk. Wel kan de muziek uit!

In de eerste film werd een veel voorkomende situatie getoond: een gesprek met een persoon in een rustige ruimte.

Welkom Floris!


Floris heeft een nieuw hoortoestel. Hij kan nu weer helemaal goed horen! Is dat zo? Nee, dat is een misverstand. Veel slechthorenden nemen het geluid niet alleen zachter, maar ook vervormd waar. Hoortoestellen versterken het geluid, maar laten vervormde geluiden niet als normaal klinken. Ze geven het gehoor dus niet volledig terug. In een rumoerige omgeving kan een hoortoestel juist hinderlijk zijn. Alle achtergrondgeluiden worden namelijk ook versterkt. Een hoortoestel lost niet alle problemen op.

Bij het voorstellen heeft Dineke aan het overige bezoek niet verteld dat Floris slechthorend is. Misschien is dat juist, maar het is ook mogelijk dat mensen het wél makkelijk vinden als iemand anders de slechthorendheid meldt. U kunt nagaan en bespreken of dat voor u soms handig is. In deze scene leidt het niet melden van de slechthorendheid tot problemen. Bij het voorstellen zegt Floris “Hans” in plaats van “meneer Bakelmans”. De mensen in de kamer beginnen te gniffelen en Floris begrijpt niet waarom. Een vervelende situatie die voorkomen kan worden. Hoe? Lach een slechthorende niet uit, maar leg uit wat er aan de hand is en lach er samen om. Dat verheldert en voorkomt achterdocht.

Tips en oefeningen bij deze film

Tips voor slechthorende én Communicatie Partner

Zien van de spreker

  • Tegenover elkaar zitten
  • Elkaar aankijken
  • Gezicht aan de slechthorende laten zien
  • Voor licht (verlichting) zorgen
  • Naar slechthorende toedraaien

Praktisch handelen

Spreken

  • Goed articuleren
  • Langzaam spreken
  • Niet schreeuwen
  • Onderwerp noemen

Instelling en houding

  • Slechthorendheid melden en uitleggen
  • Begrip en geduld tonen
  • Slechthorendheid laten melden
  • Slechthorende niet uitlachen, maar samen er om lachen
  • Van plaats ruilen
  • Gesprek in een rustig hoekje voeren
  • Energie verdelen
  • Niet zomaar weglopen maar uitleg geven

Achtergrond lawaai

  • Muziek (tv, radio etc) op de achtergrond uitschakelen
Oefeningen bij deze film

Aan de hand van wat u tot nu toe gezien hebt, krijgt u een aantal vragen voorgelegd. Zij zijn bedoeld als discussiepunten: drie meerkeuzevragen en 3 stellingen. Meerdere antwoorden zijn mogelijk. Motiveer uw antwoord en bespreek dit eventueel met uw Communicatie Partner.

Meerkeuze vraag 1

Verplaats u zelf in de situatie van het filmpje. Wanneer zou ú gezegd hebben dat u slechthorend bent en waarom?

a. Bij het binnenkomen zou ik het onmiddellijk aan iedereen verteld hebben

b. Ik zou het alleen gezegd hebben tegen degene met wie ik een gesprek heb

c. Ik zou het laten melden door iemand anders, namelijk: ……

d. Ik zou het aan niemand laten weten


Meerkeuze vraag 2

Wat kunt u het beste doen als een slechthorende persoon u niet verstaat en om herhaling vraagt?

a. In het oor schreeuwen

b. De tekst snel herhalen

c. Duidelijk naar de persoon toe spreken

d. De tekst in andere woorden herhalen


Meerkeuze vraag 3

Tijdens een bijeenkomst merkt u dat een slechthorende deelnemer een vraag helemaal verkeerd heeft verstaan en daarom een gek antwoord geeft. Wat doet u?

a. Een beetje lachen

b. Net doen of u niets gehoord hebt

c. Begrip tonen en uitleggen wat er aan de hand is

d. Erover heen praten en snel met een ander onderwerp beginnen


Stellingen

Bent u het met de stelling eens of niet? En waarom?

Stelling 1: “als mijn slechthorende moeder op bezoek komt, dan maak ik het zo gezellig mogelijk voor haar. Ik steek de kaarsen op en dim het licht.”

Stelling 2: “Elke week komt mijn slechthorende oom bij mij koffie drinken. Hij zit altijd op zijn vaste plek: op de bank voor het raam. Ik ben goedhorend en zit tegenover hem.” (probeer deze situatie eens uit)

Stelling 3: “Als ik iets niet goed versta gaat men vaak tegen mij schreeuwen. Ik geneer me dan enorm en beëindig het gesprek met een korte groet.”

Wat is "Horen en gehoord worden"?

"Horen en gehoord worden" is een 5-delig trainingsprogramma voor het aanleren van hoorstrategiën. Het is bedoeld voor zowel slechthorenden als goedhorenden. De inhoud is ontwikkeld door VUmc. Door de samenwerking die Schoonenberg heeft met VUmc mogen wij u dit trainingsprogramma exclusief aanbieden.

Hoe werkt het?

  • Het is de bedoeling dat u de films bestudeert, samen met iemand waarmee u regelmatig en belangrijk contact onderhoudt: uw Communicatie Partner.
  • Bij ieder filmpje hoort een website waarin alle tips en strategieën die in de films aan de orde komen nog eens worden samengevat.
  • Neem de tijd om deze te bestuderen.
  • Belangrijk is echter dat u alles wat u geleerd hebt ook toepast in uw dagelijkse leven.
  • Om u daarbij te helpen vindt u op de bijbehorende website enkele vragen. Deze kunt u individueel of samen beantwoorden en bediscussiëren.

Uiteraard zullen er tips en strategieën aan de orde komen die voor u al bekend zijn. Om toch volledig te zijn behandelen we ook hoorstrategieën die misschien heel vanzelfsprekend lijken. Film 1 is het makkelijkst. Met iedere film wordt de situatie wat lastiger.

Waarom is dit programma nodig?

  • Slechthorendheid heeft een beperkende invloed op het functioneren in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld in de communicatie tussen mensen onderling.
  • Zowel goed- als slechthorenden gaan vaak verkeerd om met de onzichtbare beperking van slechthorendheid.
  • Vaak stuiten slechthorenden op onbegrip. De oorzaak daarvan is onwetendheid. Misverstanden, ergernissen, onzekerheid, onveiligheid, stress en isolatie kunnen het gevolg zijn.
  • De situaties in de films laten zien dat de houding van de slechthorende zélf in allerlei situaties vaak onhandig is, evenals het gedrag van de goedhorende in het omgaan met slechthorendheid.

De situaties zullen voor iedereen heel herkenbaar zijn, ze komen in het dagelijkse leven regelmatig voor. Door te kijken naar de films wordt u zich in eerste instantie bewust van wát er allemaal mis kan gaan in de interactie. Daarnaast laten we zien op welke wijze communicatie verbeterd kan worden. Een goede luisterhouding van slechthorenden en aangepast gedrag van goedhorenden blijken van wezenlijk belang.

Wij wensen u veel succes en plezier met dit trainingsprogramma!

 
Vragen over onderhoud of andere hulp nodig?

U kunt ons op werkdagen zonder afspraak bezoeken tijdens het Service-uur van 16:00 - 17:00.


HoorSupport® e-mailen?

Gebruik ons contactformulier en ontvang een antwoord per mail.