Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorsmeer en hoortoestellen

Een gezonde gehoorgang maakt oorsmeer (ook wel cerumen) aan. Oorsmeer bevat vele goede eigenschappen. Zo beschermt het de gehoorgang tegen vocht, uitdroging, vuil en stof, bacteriën en schimmels. Het houdt uw oren schoon en reinigt de gehoorgang. Een gezond oor kan niet zonder oorsmeer.

Hoortoestellen en oorsmeer

Veel mensen met een hoortoestel dragen een oorstukje in de gehoorgang. Dit kan invloed hebben op de aanmaak van oorsmeer.

  • Sommige oren moeten er aan wennen dat er een oorstukje in de gehoorgang zit en produceren (tijdelijk) meer oorsmeer om de zelfreinigende functie te stimuleren.
  • Het aanbrengen en verwijderen van dit oorstukje, zet de talg- en oorsmeerklieren aan tot grotere aanmaak en geeft een ander soort oorsmeer.
  • Bovendien schuift het oorstukje het oorsmeer een beetje terug de gehoorgang in, waardoor een ophoping of oorsmeerprop kan ontstaan.

Te veel oorsmeer door hoortoestellen?

In de meeste gevallen zal het lichaam zelf langzaam het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer herstellen. Slechts in sommige gevallen is het nodig om het oorsmeer te laten verwijderen.

Zelf oorsmeer verwijderen?

Verwijder nooit zelf uw oorsmeer. Bij een gezonde gehoorgang bestaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afvoer van oorsmeer.  Als het oor (tijdelijk) meer oorsmeer nodig heeft, zal er meer aangemaakt worden. Als het minder nodig heeft, dan passen de klieren de productie ervan hierop aan. Uw oor reinigt zich dus zelf.

Het teveel aan oorsmeer wordt naar buiten gedreven. Voor het einde van de gehoorgang droogt het een beetje op en worden er vanzelf korreltjes gevormd. Deze korreltjes vallen vervolgens door bewegingen van het hoofd uit het oor. Kauwbewegingen, gapen en praten helpen het transport te stimuleren.

Kriebel of jeuk?

Soms kan oorsmeer kriebelen of jeuken. Met een wattenstaafje kunt u dit verwijderen, maar zorg ervoor dat u uitsluitend de buitenkant (de zichtbare uitgang) van de gehoorgang reinigt. Het wattenpluimpje dat het oor in gaat dient tijdens het schoonmaken continu aan de buitenkant zichtbaar te blijven.

Ophoping van oorsmeer (oorsmeerprop)

Als u te diep uw oren ingaat, verstoort u het evenwicht verder, kunt u onbewust het oorsmeer dieper de gehoorgang in schuiven en kan er een ophoping ontstaan. Een ophoping van oorsmeer (een oorsmeerprop) kan leiden tot een gehoorgangsontsteking.

Voorkom schade aan de gehoorgang

Daarnaast kan het wattenstaafje schade veroorzaken aan de kwetsbare dunne wand van de diepere gehoorgang en de oorsmeerklieren ontregelen. Hierdoor kan het oorsmeer anders van structuur, kleur en dikte worden.

Oorsmeer in oorstukjes

De oorstukjes van uw hoortoestel bevatten gaatjes en openingen die vrij van oorsmeer het beste resultaat opleveren. Daarom dienen de oorstukjes dagelijks schoongemaakt te worden. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar.

TOP 4 TIPS

1.         Reinig dagelijks uw hoortoestellen

Maak uw hoortoestellen en oorstukjes iedere dag schoon met een zachte, droge doek. Zorg dat uw handen schoon en droog zijn voordat u de toestellen vastpakt.

2.         Zorg voor een zachte ondergrond

Hoortoestellen zijn tegenwoordig zo klein en een ongelukje zit in een klein hoekje. Leg een zachte doek onder uw hoortoestel als u het gaat schoonmaken. Mocht het toestel per ongeluk vallen, dan houdt u de schade beperkt.

3.         Gebruik een zachte droge doek

Wrijf de buitenkant van het toestel droog met de droge doek.

4.         Voorkom schade aan het hoortoestel

Gebruik geen water, reinigingsmiddelen, oplosmiddelen of alcohol, omdat dit schade aan uw hoortoestellen kan toebrengen.

Professioneel advies

De informatie die u op deze pagina vindt is algemeen van aard en verre van uitputtend. Het dient uitsluitend ter informatie. Stel een bezoek aan uw huisarts, audicien of KNO-arts niet uit vanwege informatie die u op deze pagina heeft gelezen. Uw oren zijn uniek en uw situatie kan anders zijn. Als u twijfelt aan de gezondheid van uw oren dan doet u er altijd verstandig aan professioneel advies in te winnen.

Vragen of hulp nodig?

Heeft u vragen over de gezondheid en/of het schoonmaken van uw oren, of wilt u een persoonlijke demonstratie in een van onze winkels, dan kunt u tijdens het service-uur zonder afspraak terecht. 

Deze pagina delen met anderen: