Overzicht acties
Bekijk hier al onze actuele acties en profiteer van de scherpste aanbiedingen!

Informatie voor AC & KNO


Professionals op het gebied van KNO en Audiologie vinden hier voor hen relevante informatie. Hebt u vragen of wilt u in contact komen met uw lokale audicien? Stuur een email naar kno@schoonenberg.nl of ac@schoonenberg.nl.

Liever de nieuwsbrief voor AC & KNO digitaal ontvangen?

Ongeveer 4 keer per jaar verstuurt Schoonenberg een nieuwsbrief aan professionals werkzaam bij AC & KNO. Deze nieuwsbrief houdt u op de hoogte van diverse audiologische ontwikkelingen. Wilt u deze nieuwsbrief voortaan digitaal ontvangen, dan kunt u dat hier aangeven. Uw gegevens zullen enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief te verzenden. Bij elke nieuwsbrief wordt u de mogelijkheid geboden om uit te schrijven.Webinar voor KNO & AC

Tinnitus 2.0: Alles wat u moet weten

Op woensdag 27 september komt er weer een webinar aan vanuit Sonova. Deze keer met het onderwerp: Tinnitus 2.0: alles wat u moet weten.

10-15% van de volwassenen ondervindt hinder van tinnitus en slechts 20% van hen zoekt klinische interventie. 

Gastvrouw Dr. Johanna Bailey-Stark, Vice President Audiology & Medicalization bij Sonova, ontvangt de volgende gerenommeerde experts:

 • Prof. Tobias Kleinjung, Hoofdarts ORL Kliniek, Universitäts Spital Zürich, Zwitserland
 • Prof. Birgit Mazurek, Directeur Tinnitus Centrum, Charité - Universitätsmedizin Berlijn, Duitsland
 • Dr. Eldré Beukes, Klinisch Audioloog: Spire Cambridge Lea Ziekenhuis, Verenigd Koninkrijk


Het programma begon met een overzicht van de actuele best practices rondom tinnitus, keek vervolgens naar tinnitus en comorbiditeiten en sloot af met een presentatie over het gebruik van cognitieve gedragstherapie (CGT) bij de behandeling van tinnitus. De hoofdpresentaties werden gevolgd door een paneldiscussie, waarin u uw vragen kunt stellen aan de experts.
Heeft u het webinar gemist en zou u toch graag meer over dit onderwerp willen weten? Kijk het webinar dan hier terug. 

Webinar Hoortoesteltechnologie:

Gebruikersvoordelen, huidige opties en toekomstige mogelijkheden

Op 16 november werd alweer het vierde webinar uit een reeks viruele sumposia van Sonova Audiological Care uitgezonden; Hoortoesteltechnologie: Gebruikersvoordelen, huidige opties en toekomstige mogelijkheden.

Het webinar ging over welke hooroplossingen het beste zijn voor uw patiënten. Er werd gesproken over de allernieuwste hoortoesteltechnologie en de mogelijkheden die we in de toekomst kunnen verwachten. Dit werd toegelicht door de volgende vooraanstaande audiologische onderzoekers:

 • Dr. Padraig Kitterick Head of Audiological Science, National Acoustics Laboratories, Australia
 • Prof. Victoria Sanchez Director of Research in dept. Otolaryngology, University of South Florida, USA
 • Dr. Stefan Launer VP Audiology & Health Innovation, Sonova
 • Dr. Christine Jones VP Audiology & Medicalization, Sonova

Heeft u het webinar gemist en zou u toch graag meer over dit onderwerp willen weten? Kijk het webinar dan hier terug. 

Het webinar wordt gehouden in het Engels met ondertiteling in EN, DE, FR, IT en PL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met alexandra.sacha. staheyeff@sonova.com.

Vitual Physician Symposium Hoortoesteltechnologie:

Webinar To Fit or Not to Fit

Licht gehoorverlies: Patiëntbehoeften en revalidatiemogelijkheden

Op 6 april organiseerde Sonova Audiological Care het derde webinar uit een reeks virtuele symposia; To Fit or Not to Fit – Licht gehoorverlies: Patiëntbehoeften en revalidatiemogelijkheden.

Het webinar ging over licht gehoorverlies. Wat heeft de patiënt nodig en wat zijn de revalidatiemogelijkheden? “Licht” betekent namelijk niet onschuldig. Ook mild gehoorverlies beïnvloedt de levenskwaliteit van mensen, vooral als dit onopgemerkt en onbehandeld blijft. Dit is door de volgende sprekers toegelicht:

 • Christine Jones, Vice President Audiology & Medicalization, Sonova
 • Brent Edwards, Director National Acoustic Laboratories
 • Barbra Timmer, Lecturer in Audiology, The University of Queensland / Senior Scientist, Sonova
 • Markus Meis, Head Marketing & Innovation, Oldenburg Hearing Center

Is dit een onderwerp waar u graag meer over zou willen weten? Kijk het webinar dan hier terug.Webinar Tinnitus

Het thema tinnitus
Op 5 oktober organiseerde Sonova Audiological Care haar tweede van de reeks virtuele symposia. Ditmaal over het thema tinnitus.

Wij mochten de volgende sprekers ontvangen:
 • Dr. David Baguely, Professor in Hearing Sciences, University of Nottingham
 • Dr. Rilana Cima, Visiting Professor, KU Leuven University, Adelante Center of Expertise, Maastricht University
 • Dr. Albert Mudry, Adjunct Professor, Stanford University

Webinar Gehoorverlies & Cognitie

Kijk het webinar hier terug

Op 9 maart vond ons allereerste webinar plaats, met als thema ‘Gehoorverlies & Cognitie’. Op deze pagina is het webinar terug te kijken. Gehoorverlies werd lang beschouwd als een goedaardig gevolg van veroudering. Nieuw onderzoek brengt onbehandeld gehoorverlies in verband met een groot aantal samen voorkomende aandoeningen, waaronder cognitieve achteruitgang, met aanzienlijke gevolgen voor de algemene gezondheid, de levenskwaliteit en de kosten van de gezondheidszorg. Onze sprekers delen baanbrekend onderzoek over de impact van hoortoestellen op cognitie bij ouderen en schetsen nieuwe perspectieven in de audiologische zorg over het ondersteunen van het patiëntenwelzijn en gezond ouder worden.

 • Prof. Dr. Nathalie Giroud geeft een overzicht van de fundamentele wetenschap over gehoorverlies en cognitie.  
 • Prof. Dr. Julia Sarant deelt de meest recente resultaten van een longitudinaal onderzoek naar de effecten van hoortoestellen op cognitie en cognitieve achteruitgang.
 • Dr. Christine Jones schetst de klinische implicaties van de meest recente onderzoeksresultaten.
 • Dr. Stefan LaunerSenior Vice President Audiology & Health Innovation bij Sonova, treedt op als gastheer van dit speciale panel van internationaal gerenommeerde onderzoekers.

Highlights

 • Onderzoek bracht onbehandeld gehoorverlies in verband met een groot aantal samen voorkomende aandoeningen. Met aanzienlijke gevolgen voor de algehele gezondheid, de kwaliteit van leven en de kosten van de gezondheidszorg.
 • Gehoorverlies draagt 8-9% bij aan het risico op dementie en wordt beschouwd als de grootste afzonderlijk beïnvloedbare potentiële risicofactor voor dementie.
 • Bij volwassenen met een ernstiger gehoorverlies en een groter risico op dementie, wordt een vermindering van 4% van het volume in de hippocampus waargenomen.
 • De cognitieve functie bij slechthorende ouderen die hoortoestellen dragen, kan niet alleen stabiel blijven, maar kan in de loop van de tijd ook aanzienlijk verbeteren.
 • Sonova Audiological Care onderkent de onderlinge samenhang tussen gehoorverlies en andere gezondheidskwesties. Het doel is om hoorzorg van hoge kwaliteit te leveren en daarbij nieuwe diensten aan te bieden.

NOAH protocol

Een slechthorende cliënt kan zich met zijn zorgvraag aanmelden bij 4 locaties: de huisarts, de audicien, de KNO-arts en het Audiologisch Centrum. Wanneer een slechthorende cliënt zich bij de audicien meldt, wordt van de audicien verwacht dat hij d.m.v. triage vaststelt of de cliënt verdere medische of audiologische zorg en begeleiding nodig heeft. Op basis van het NOAH-protocol adviseert de audicien welk traject de slechthorende dient te doorlopen voor een adequate hoortoestelaanpassing. Daarbij kennen we 3 trajecten: via de audicien, via de KNO-arts of via het Audiologisch Centrum. De gevolgde criteria per traject vindt u uitgebreid toegelicht vanaf p13.

Download NOAH Protocol (PDF)